Halifelik Bize Ne Zaman Geçmiş ve Ne Zaman Kaldırılmıştır? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 20, 2018

Halifelik Bize Ne Zaman Geçmiş ve Ne Zaman Kaldırılmıştır?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Halifelik Bize Ne Zaman Geçmiş ve Ne Zaman Kaldırılmıştır? 

Halifelik ne demektir ve bize halifelik ne zaman geçmiş ve halifelik ne zaman kaldırılmıştır konusu ile ilgili kısaca bilgi veren sayfamız.


Halife, Peygamber’in halefi, yerine geçen vekili demektir. Peygamber öldükten sonra (632) Medine’de bulunan bütün Müslümanlar bir araya gelerek Peygamber’in en yakın arkadaşı ve kayınbabası Hz. Ebubekir’i Halife seçtiler. Bu suret ile İslamlıkta Halifelik devri başladı.

İlk dört halifeden sonra, (Ebubekir, Ömer, Osman, Ali), halifelik Muaviye ve Emevilere geçti ve bunların zamanında babadan oğula geçen bir saltanat haline geldi. 

Emevilerden sonra 750 yılında Peygamber’in amcası Abbas’ın oğulları halifeliği elde ettiler. Abbasî devletini kurarak 508 yıl halifeliği ellerinde tuttular. Bağdat’ın Moğolların eline geçmesinden sonra Mısır’a kaçan Abbasîler, 250 yıl kadar da Mısır’da halifelik yaptılar. Nihayet 1517’de Yavuz Sultan Selim Mısır’ı alınca halifelik Osmanlılara geçti.

Osmanlı padişahları bu devlet yıkılıncaya kadar hem padişah, hem de halife sanını taşıdılar. Osmanlı devleti yıkıldıktan sonra halifelik daha bir süre Osmanlı soyunun elinde kaldı. Nihayet 1924 yılı 3 Martında TBMM’nin kabul ettiği bir kanunla halifelik kaldırıldı. 

Bununla birlikte Osmanlı soyundan olanlar memleketten çıkarıldı. Bugün dünyada halife adını taşıyan kimse yoktur. Yalnız kutsal emanetler hala bizim elimizde Topkapı Sarayında bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder