Opal Cam Nedir? Hakkında Bilgi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 22, 2018

Opal Cam Nedir? Hakkında Bilgi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Opal Cam Nedir? Hakkında Bilgi 

Opal cam, opalin nedir? Opal Cam, opalin özellikleri, tarihçesi, kullanım alanları nelerdir, hakkında bilgi.


Opal Cam (Opalin)

Opal Cam Nedir? Hakkında Bilgi
Opal Cam Nedir? Hakkında Bilgi 

Opal Cam (Opalin); 1810-90 arasında Fransa’da üretilen beyaz ya da renkli yarı saydam cam ya da kristal eşyadır. 16. yüzyılda Venedik’te üretilen sütlü cama ve 18. yüzyılda Bristol’da üretildiği sanılan mat, beyaz cama benzer.

Başlıca üretim merkezleri Creusot, Baccarat ve Saint-Louis idi. Bercy, La Villette, Belleville ve Choisy-le-Roi’da ise daha küçük imalathaneler vardı. Opal camdan kâseler, vazolar, kutular, kupalar ve sürahilerden başka, parfüm şişeleri ile kuaförlerin kullandığı bazı eşya türleri de yapılıyordu.

İlk kullanılan renkler turkuaz, sarı ve pembeydi. 1840’tan sonra pembe kullanılmadı. Louis-Philippe ve III. Napoléon dönemlerinde Bohemya cam işleri taklit edilerek çok daha canlı renklerde opal cam eşya yapıldı. 1835’te Bohemya camlarında kullanılan gök mavisi, yaklaşık 1843’te Baccarat ve Saint-Louis’de de kopya edildi; kullanılan cam türü genellikle pâte-de-riz’di (cam tozunun bir kalıp içinde fırınlanmasıyla yapılan cam). Lacivert daha çok 1845-50 arasında kullanıldı. 1850’de Baccarat’da bazı çift renkli (beyaz ve mavi) opal cam eşya yapıldı. 1828 dolaylarında Paris’teki Bercy imalathanesinde, başkent dışında da Choisy-le-Roi’da az miktarda eflatun renkli opal cam eşya üretildi. Ayrıca 1825-30 arasında yapılan çağla rengi ve deniz yeşilinden, daha sonraki yıllarda kullanılan yaprak yeşilinin yumuşak tonlarına kadar değişen yeşil renkli opal camlar da vardır.

Opal cam eşyanın bezenmesinde yaldız boyama ve aktarma tekniği kullanılmıştır. 1840’tan sonra Çin ve Japon porselenlerinin de opal camdan kopyaları yapılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder