Kehribar Taşı Nedir ? Nerelerde Bulunur ? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 16, 2018

Kehribar Taşı Nedir ? Nerelerde Bulunur ?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Kehribar Taşı Nedir ? Nerelerde Bulunur ?

Kehribar taşının özellikleri
Kehribar taşı, çam ağacının familyasından gelmekte olup; çam türlerinden biri olan pinus succinifera isimli ağacın günümüzde fosil haline gelmiş reçinesinden oluşmaktadır. Şuanda kullanılan kehribarlar, çoğunlukla süs eşyalarının içeriğinde kullanılmaktadır. Kehribar genellikle kozalaklı ağaç denilen ağaç türlerin reçinesinden meydana gelebildiği gibi, bunun dışında da tropikal ağaçlar adı altındaki türlerin reçinesinden de oluşabilmektedir.

Yapı olarak kolay kırılabilme özelliğine sahip, yarı saydam olan kehribarlar; çıkarılırken 25 ile 40 metre arasındaki derinliklerden elde edilmektedir. Bulundukları ortamlar geçmiş yüzyıllarda meydana gelen denizaltı çökeltilerinin oluşturdukları tabakalar arasında bulunmaktadır. Bu ortama “mavi toprak” adı verilir ve kehribarın ikinci vatanı da bu bölgeler olmaktadır.

Kehribarlara, oluştukları süreçler içerisinde uzun yıllar geçtiği için içerik olarak çiçek kalıntıları, yaprak kalıntıları ve de böcek kalıntıları karışabilmektedir. Bu durum kehribar taşını diğer taşlardan ayıran bir özellik noktasına taşımaktadır. Durum böyle olunca, kehribar tesbihleri de kullanıcılar için daha özel hale gelmektedir.

Kehribar taşının bulunduğu ülkeler
Dünyada kehribar bulunan alanların %90’ını Rusya elinde tutmaktadır. Rusya’da bulunan Kaliningrad bölgesinde çok yoğun olarak kehribar elde edilebilmektedir. Bunun dışında Ukrayna’da, İsveç’te, Romanya’da, Hollanda’da, İngiltere’de ve Sicilya’da da sık sık kehribar ürününe rastlanmaktadır.

Az önce bahsettiğimiz mavi toprak denilen bölümler ise, Polonya baltık denizinin ve İskandinav baltık denizinin büyük kısmını kapsamaktadır ve buralarda da yoğun olarak kehribar çıkarılabilmektedir. Bunun sebebi, bu alanlarda geçmiş çağlarda büyük ormanların bulunduğunun iddia edilmesidir. Zamanla yaşanan değişiklerle bu bölgenin sular altında kaldığı ve uzun yüzyıllar sonrasında çam sakızı kütlelerinin bu denizin sürüklemesiyle beraber hem kum hem çakıl grupları bu denizler içerisinde mavi toprak denilen yapıyı meydana getirmişlerdir.

Kehribar taşının özelliği nedir?
Türkiye’de kehribar taşı, genellikle kadın eşyaları ağırlıklı olmak üzere bir kaç eşyanın içeriğinde de kullanılmaktadır. Örneğin; kadınlar için kehribar kolye ne kadar kıymetliyse erkekler için de kehribar tesbih o derece kıymetli olmaktadır. Hatta Türkiye’de bu taşın en çok kullanıldığı alan dikkat çekici tespihlerin yapımı konusudur.

Bunun dışında geçmişte ağrı kesici olarak da kullanılabilen kehribar, günümüzde hala antispazmodik olarak kullanılmakta ve kehribarın değdiği alanların ağrıyı hafiflettiğine inanılmaktadır. Yani bir bireyin vücudunda ağrıyan yer neresiyse, o bölgenin genişliği kadar bir kehribar taşının ağrıyan bölgeye koyulmasıyla birlikte bütün ağrının sona erdiğine inanılır.

Vücudunda sürekli elektrik yüklenmesi olan kişilerin de kehribar taşı kullandıkları bilinmektedir. Bunun için kişilerin kehribar taşını sol avuçlarına alarak bir süre ellerinde tutmaları yeterlidir. Böylece hem vücuttan fazla elektrik alınmış olunacak hem de vücut rahatlatıldığı için sıkıntı ve stres faktörleri bünyeden uzak tutulacaktır.

Soğuk algınlığı geçiren kişilere, bronşit olan kişilere, guatrı olan kişilere ya da alerjik reaksiyonları olan kişilere boyun bölgelerine kehribar taşı koymaları önerilmektedir. Özel olarak tiroid enfeksiyonu ve boğaz enfeksiyonu problemlerinde bu taşın sağlık açısından ciddi yarar sağladığı iddia edilmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder