Buhar makinesini kim icat etti - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 17, 2018

Buhar makinesini kim icat etti

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Buhar makinesini kim icat etti

Mısırlı Heron, Newcomen’in 1711’deki buhar makinesinden yaklaşık 1600 yıl kadar evvel bu makineyi icat etmişti. Heron, M.S. 62 yılları civarında İskenderiye’de yaşadı, matematikçi ve geometrici olarak ün saldı. O, aynı zamanda ileri görüşlü bir mucitti ve icat ettiği rüzgar topu, çalışan ilk buhar makinesiydi. Tepkili itimle aynı ilkeyi kullanan buhar itişli metal bir küre, dakikada 1500 devirle dönüyordu. Heron’un şansızlığına, kimse bu aletin pratikteki işlevini fark edemedi ve bu alet, eğlenceli bir yenilikten başka bir şey olarak görülmedi.


Şaşırtıcı olacak fakat, demiryolu 700 yıl önce Korinthos tiranı Periander tarafından icat edilmişti. Diolkos ( gemi kızağı ) adlı mekanizma Yunanistan’daki Korinthos kıstağı boyunca6 kmyürütüldü. Kireçtaşı kalıplarıyla kaplı bir yol içeriyordu ve bu yolu aralarına1,5 metremesafe olan tekerlek olukları kesiyordu. İçlerine gemilerin yüklendiği tekerlekli arabalar bu yolda gidiyordu. Bu arabalar, köle gurupları tarafından itiliyordu. 

Buhar makinesini kim icat etti
Buhar makinesini kim icat etti

Böylece, Ege denizi ile İyon denizi arasında kestirme bir yol sunan, bir çeşit karadan kanal oluşturuyordu. Diolkos, M.S. 900’lü yıllarda bakımsızlıktan harabeye dönene kadar yaklaşık olarak 1500 yıl boyunca kullanıldı. Bunun ardından, demiryolunun çalıştığı ilkeler 500 yıl gibi bir süreyle tamamen unutuldu. Ta ki, madenlerde kullanılma fikri ortaya çıkıncaya kadar.

Tarihçi Arnold Toynbee, eğer bu iki icat hızlı bir demiryolu ağına, Atina demokrasisine ve Pisagor’un öğretilerinden oluşan Budizm benzeri bir dine dayanan küresel bir Yunan imparatorluğunu meydana getirmek üzere bir arada gerçekleşseydi neler olabileceğiyle ilgili başarılı bir deneme yazdı. 

Heron, aynı zamanda madeni parayla çalışan içecek makinesini ( dört drahmiye bir bardak kutsanmış su alınıyordu ) ve herkesin kendi içkisini getirdiği bir ziyafette, getirdiğiniz şarabı başka kimsenin içmemesi için taşınabilir bir düzenek icat etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder