Denizler nasıl oluştu - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 17, 2018

Denizler nasıl oluştu

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Denizler nasıl oluştu

Yer kabuğu, granit ve bazalt denilen kayalardan oluşmuştur. Bazalt ağır, granitse daha hafif bir kaya türüdür. Ağır kayalar aşağılara çökmüş, hafif olanlar yukarıda kalmıştır. Bazalt kayalar derinlere doğru kayarak çukurlukları, granit tabakalar da toprakları oluşturmuştur. Çukurluk kalan alanlar, zamanla yağmurların etkisi ile okyanusları ve denizleri oluşturmuştur.


Peki, okyanusları oluşturacak kadar yağmur nasıl oluşmuş? derseniz, kayaların iç yapısında su bulunmaktadır. Kayalar, mağmanın içinde eridiklerinde, gökyüzüne su buharı çok miktarda çıkmıştır.  Milyonlarca yıl, jeolojik dönem boyunca su buharı gökyüzüne çıkmış, fakat sıcak hava yüzünden yeryüzüne düşmemiştir. 

Denizler nasıl oluştu
Denizler nasıl oluştu

Yeryüzü çevresindeki biriken su buharı, yağmura dönüşerek okyanuslar oluşmuştur.  Kayaların ve eriyen kayaların içindeki tuz, deniz suyuna eklenerek denizlerin tuzlu olmasını sağlamıştır. Deniz suyundaki tuz oranı yaklaşık olarak, %78 civarıdır. Magnezyum klorür, magnezyum sülfat, potasyum klorür deniz içinde bulunan diğer maddelerdir. 

Dünyamızda, denizlerin yüzölçümü 361 milyon kilometre karedir. Bunun 180 milyon kilometrekaresi Büyük Okyanus, 106 milyon kilometrekaresi Atlas Okyanusu, 75 milyon kilometrekaresi Hint okyanusudur. Dünya üzerindeki tüm denizler, okyanusların birer koludur.  Dünyanın dönmesi nedeni ile esen rüzgarlar, tuzluluk oranı ve deniz suyu ile oluşan akıntılar oluşmaktadır. Akıntılar nedeni ile boşalan suyun yerine, yüzeyden veya su altından gelen su kütlesi gelir, böylece denizler sürekli hareket halindedir. Ayrıca, gelgit oluşumu ile su seviyesi azalabilir veya çoğalabilir.

Denizlerde, balıkların ve deniz canlılarının farklı bir hayatı da vardır. Bazı denizlerde yaşayan bitki ve hayvanlar farklılık göstermektedir. Örneğin, Kızıldeniz’de yaşayan canlı türleri, diğer denizlerde yaşayamamaktadır. Tüm dünya üzerindeki denizlerde,  karadaki hayattan çok büyük bir yaşam vardır. Çok eski dönemlerden bu yana gelişim halinde olan bu yaşam, fosillerden gördüğümüz kadarıyla farklılaşmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder