Türkiye'de İnternet İlk Defa Nerede Kullanıldı? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 14, 2018

Türkiye'de İnternet İlk Defa Nerede Kullanıldı?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Türkiye'de İnternet İlk Defa Nerede Kullanıldı?

web tasarım Türkiye'de İnternet İlk Defa Nerede Kullanıldı?
Birçok analizci, bilgi paylaşım çağının başlangıcı olarak kabul eder bu durumu.

Dünya üzerinde ilk defa, bir insanın bilgisayar üzerinden başka bir bilgisayar ile görüşmesi, haberleşmesi 1965 yılında Amerika'da sağlanmıştır. Bu sistemin ana gereksinimi içerisinde, bilgisayarların birbirleriyle iletişim sağlanması, bilgiler aktarılması esas alınmıştır.


1969 Yılına gelindiğinde ise Amerika'nın çeşitli Üniversitelerinde artık bir ana bilgisayar ve dört merkez arasındaki iletişim sağlanarak, bu sektörün temelleri atılmıştır. Amerika Savunma Bakanlığı bu sisteme "Arpanet" adını uygun görmüş. Bunun ardından birçok merkezdeki bulunan bilgisayarlar, bu " Arpanet " sistemine bağlanılmıştır. 1972 yılında Arpanet içerisinde, ilk defa elektronik posta yani e-mail iletişimi kullanılmaya başlamıştır. 1984 yılında ise artık gelişen bu sektör Amerikan Savunma Bakanlığının, Arpanet içinden ayrılarak, kendi askeri sistemini " Military Net " yani " Askeri Ağ " sistemini kurar. 1986 yılında oldukça hızlı bir şekilde Arpanet, Amerika çapında hemen hemen birçok bilgisayar merkezi haline gelir. 1995 yılında bu sektör özel şirketlerin ortak işletmesine geçerek daha büyüme sağlanır. Daha sonrasında ise sektör birçok ülkede, binlerce bilgisayar ağı arasında, milyonlarca müşteri tarafından aktif olarak kullanılmaya başlanmıştır. Aradan geçecek 24 yıl sonrasında tüm dünyayı kaplayacak hale gelecektir.

Türkiye'de İnternet İlk Defa Nerede Kullanıldı?
Türkiye'de İnternet İlk Defa Nerede Kullanıldı?

 Ülkemizde ise internetin ilk kullanımı, Nisan ayında 1993 yılında ODTÜ 'de gerçekleşmiştir.

1994 yılında Ege Üniversitesi, 1995 yılında Bilkent Üniversitesi, 1996 yılında ise Boğaziçi Üniversitesi ve İTÜ aktif olarak bu sektör içerisinde, bunu kullanmaya başlamıştır. 1999 yılında ülkemizde, TTNET adında yeni bir altyapıyla oluşturulmuş. 2000 yıllarında ise bu altyapıyla bir çok kurum ve kuruluş, aktif olarak kullanmaya başlamıştır.

Artık günümüzde birçok seçenekle sektör gün geçtikçe büyüme sağlamıştır. TTNET'nin ardından Süperonline ve bunun gibi birçok sağlayıcı firma ortaya çıkmış ve bu pazarda rekabet haline gelmiştir. Günümüzde ise Süperonline Turkcell'in bünyesine katılarak Turkcell Süperonline olarak Fiber altyapıyla rakiplerine fark atmıştır. Çünkü Fiber Işık Hızında İnternet ile ezber bozan altyapıyla, bu iletişim aracını bakırlarla iletmekten ise özel bilgiyi ışık ile aktaran fiber optik kabloları kullanmaya başlamıştır. Bu sayede, çok yüksek hızda iletişim bant erişime sunmuştur.

fiber optik kablo

Fiber altyapı şimdilik İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Bursa, Gaziantep, Kocaeli, Mersin, Samsun, Trabzon, Kayseri, Diyarbakır, Eskişehir ve Aydın illerinde bağımsız olarak bir şebekeye sahip Turkcell Süperonline tarafından gerçekleştirilmektedir. Çok kısa bir zamanda ülkenin 'nunu kapsayan altyapıyla, yine çok kısa bir süre sonrasında tüm Türkiye'ye hizmet vermesi olası görünmektedir. Eskiden 2 MB boyutunda olan bir müziği indirmek saatler alırken şu an saniyeler içerisinde bu durum gerçekleşmektedir. Şimdi filmler bile saniyeler içerisinde indirilmesi bu fiber optik kablolar sayesinde gittikçe kolaylaşmaktadır. Devir teknoloji devri, ışık hızında bu iletim aracının ardından, artık görünmeyen hızda sistemlerin üzerinde bilim insanlarının uğraşları söz konusu. Çok kısa bir zaman sonra gelecek olan yenilikler bizi şaşırtmaya devam edecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder