Saatlerin genel çalışma prensibi nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 04, 2018

Saatlerin genel çalışma prensibi nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Saatlerin genel çalışma prensibi nedir?

Zamanı öğrenebilmek ve takip edebilmek adına temel öğe olan saatler, dijital olan türleri hariç temel olarak aynı yapıya ve çalışma mekanizmasına sahiptir. Saatlerin üzerinde 1 rakamından 12 sayısına kadar sayılar yer almakta; bunun dışında saatin kendisini ve dakikanın kendisini gösteren “akrep” ve “yelkovan” adı verilen iki ayrı kol da bulunmaktadır. Akrep kısa olan kola, yelkovan ise uzun olan kola verilen isimdir. Bunun dışında saatin göstergesinde akrep hangi saatte olduğumuzu, yelkovan ise hangi dakikada olduğumuzu göstermektedir.


Bu gösteriş şekli her dakika saatin yelkovanının dönmesine ve saatler değiştikçe akrebin de gün içinde yavaş yavaş kayarak 24 saatlik döngüyü tamamlamasına vesile olmaktadır. Bahsi geçen dönme işlemi için de, saatin içerisindeki dişli çarklardan yardım alınmaktadır. Çarkların dönüş işlemi için de tercihe göre ya saatin içerisinde yavaş yavaş düşen ve bir devinim yaratan bir ağırlıktan faydalanılmakta ya da saate yerleştirilen bir zembereğin yavaşça açışması sonucunda döndürülmektedir. Zemberek bulunan saatlerde, çelikten yapılan bir zemberek anahtar yardımıyla kurulmakta; çok ince bir telden oluşan yay bağlanmakta ve bu yay sistemi de zembereğin yavaş yavaş açılarak çarkların dönmesini ve saatin çalışmasına yardımcı olmaktadır.

Saatlerin genel çalışma prensibi nedir
Saatlerin genel çalışma prensibi nedir?

Saatlerin iç yapısı incelendiğinde ise, büyük boyutlarda veya küçük boyutlarda bir kaç tane dişli görülmektedir. Küçük çarkların daha hızlı, büyük çarkların daha yavaş döndüğü söylenebilir. Yavaş dönen çarklar akrebe, hızlı dönen çarklar ise yelkovana bağlı olmaktadır. Eğer saatin içerisinde bir de saniye gösteren kol var ise; sırasıyla hızlıdan yavaşa dönme şekilleri saniye gösterici, yelkovan ve akrep olarak sıralanabilmektedir.

Çalar saat nasıl çalışır?
Çalar saatlerin içerisinde de az önce bahsettiğimiz çark düzeninden bulunmaktadır. Ancak buradaki fark, çarkların çalışması mekanizmanın içerisinde bulunan ufak bir tokmağın dönmesiyle meydana gelmektedir. Bu tokmağın çalışma prensibi de son derece kusursuz olmakta; hem her saat başında hem de her saatin buçuklu olduğu süreçlerde tokmak bağlı bulunduğu yaydan kurtularak yanında bulunan ufak bir çana vurmaktadır.

Mekanik saat nasıl çalışır?
Mekanik saatler, saat piyasası içerisinde “kurmalı saat” olarak da adlandırılmaktadır. İçerisinde bulunan zemberek yayı, olayın ana unsurunu oluşturmaktadır. Zemberek yayı el yordamıyla sıkıştırıldıktan sonra el yardımıyla çekilmekte ve ortalığa bir güç unsuru çıkartılmaktadır. Ortaya çıkartılan bu güç de işte saati çalıştıran güçtür. Bu kurulumu kendi kendine yapabilen saatler de bulunmaktadır. O tip bir saatte de mekanik olarak yarım daire bulunmakta, kollar sallandıkça daireler içerideki yayı sıkıştırıp gevşetmektedir. Bu da yayda bir enerjinin oluşmasını sağlayıp saatin çalışmasına vesile olacaktır. Mekanik saatlerin çalışma koşullarındaki tek olumsuz koşul, saatin sürekli kurulmak mecburiyetinde olmasıdır. Eğer kurulmazsa mutlaka duracak ve saatin kullanışlılığı sona erecektir.

Kol saati nasıl çalışır?
“Qartz kristali” denilen kuartz malzemesi, kullanılmaya başlandıktan sonra bu durum en çok kol saati piyasasını olumlu şekilde etkilemiş ve gün geçtikçe pek çok marka pek çok kol saati modeliyle piyasaya katılmıştır. Doğada çokça bulunan kuartz malzemesi sayesinde hassasiyet gerektiren saatlerde gönül rahatlığıyla kullanılabilmektedir. Bu elementin içerisinde bulunan piezoelektrik vasıtası ile saniyede 1 sefer olacak bir şekilde akım oluşturmakta bu akım da saatlerin çalışma prensibini ortaya koymaktadır. İlk ortaya çıkartıldığı, test edilip onaylandığı andan itibaren başta dünya üzerinde saatleriyle ünlü İsviçre olmak üzere Japonlar tarafından da üretilen yeni teknolojilerde sıklıkla bu malzemeden faydalanılmıştır. Üstelik bu malzeme sayesinde de saatlerin boyutları küçültülebilmiş, yakalanan hassasiyet sayesinde saatin sekmeden uzun dönemler saliseye kadar doğru göstermesini sağlamıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder