Saat ne zaman icat edildi? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 04, 2018

Saat ne zaman icat edildi?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Saat ne zaman icat edildi?

İnsanoğlu, gelişimleri boyunca zamanı hesaplamanın yollarını aramışlar, bunun için birçok ölçme sistemi yani ilk saatleri zamanın imkanlarına göre icat edip kullanmışlardır. Zaman ilerledikçe saatler insanların sağladıkları gelişmeler ve ihtiyaçlara göre değişiklikler geçirerek günümüzde kullandığımız çok hassas modern saatlere kadar geldi.


Saatin icadı

Saat ne zaman icat edildi?
Saat ne zaman icat edildi?

İlk insanlar zamanı güneşin durumuna göre hesaplamaya çalışırlardı. Biraz daha gelişen insanlık yine güneşten yararlansa da toprağa çakılan bir çubuk sayesinde gölgesinin düştüğü dilimlere göre günü belli zamanlara ayırdılar. Bu sayede, saat ve zaman kavramı şekillenmeye başladı. Yunanlılar, Gnomon adını verdikleri yere çakılan bir sütun ( kazık ) ile güneş kadranının öncülüğünü yaptılar. Mısırlılar da güneşin olduğu gündüz vakitlerinde kullanılan bu Gnomon’a ilaveten geceleri zamanı ölçmeye devam etmek için, su saatlerini de kullanmaktaydılar. Bu uygulamayı Amenemhat’ın icat ettiği düşünülmektedir. 14. yüzyılda kum saatleri icat edildi. Makineli saatler de 10. yüzyılda Papa II. Silvester’ın ağırlıklı mekanizmayı icat etmesinden sonra geliştirildi. Zemberekli mekanizmalar ise 15. yüzyılın ortalarına gelindiğinde icat edilmiştir.

Saat üretimini gelişimi

1509 yılına gelindiğinde, Nürmberg’deki Alman saatçileri, yapıldığı şehrin adı verilen Nürmberg yumurtalarını ürettiler. Bu üretilen mekanizma, cep saatlerinin ataları olarak değerlendirilebilir. Zemberekli saatler 19. yüzyıla kadar özel ayrı bir anahtarla kurulmaktaydılar. İlerleyen dönemde bu saatlere bir kurma düğmesi ilave edildi. 1524 yılında Peter Henlien adındaki Alman kilit ustası, bilinen ilk kurmalı saatin icadını gerçekleştirdi. Bu döneme kadar, mevcut mekanizmaların çalışması için, ağırlıkların sürekli olarak yer değiştirmesi gerekiyordu. Kurmalı saatlerin yayları gevşemeye başladıkça zamanı gösteremiyorlardı, ancak bu sistem sayesinde taşınabilen saatler üretilmeye ve kullanılmaya başlamıştır.

1550 yıllarına gelindiğinde, Alman ve Fransız üretimi olan saatler ortalıkta dolaşmaya ve kullanılmaya başlanmıştı. 1575 yılında da İsveçli ve İngiliz saat üreticileri ortaya çıktı. Çelik aksamlı mekanizmalar, bu dönemden sonra pirinç olarak üretilmeye başlandı. Saatlerdeki şekilsel ve teknolojik yenilikler 1600-1675 yılları arasında gelişme sağladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder