Mikrodalga fırını kim buldu - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 04, 2018

Mikrodalga fırını kim buldu

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Mikrodalga fırını kim buldu

Günümüzde birçok evde kadınların en önemli yardımcılarından biri olarak kullanılan mikrodalga fırın, ilk icat edildiği yıllardan bu güne gelene dek çok değişimler yaşamıştır. Boyutları ve özellikleri itibariyle oldukça fonksiyonel bir ürün olarak mutfaklarda yaygın bir şekilde kullanılmaya başlamıştır.


Mikrodalga fırının keşfi

Mikrodalga fırını kim buldu
Mikrodalga fırını kim buldu

II. Dünya Savaşı yıllarında, askeri maksatla radar vakum tüpleri için araştırmalar gerçekleştiren Dr. Percy Spencer, mikrodalganın yiyecekleri ısıtmak amacıyla kullanılabileceğini keşfetti. Yaptığı çalışmalarda, yiyeceklerin metal bir kaba konulması neticesinde, yüksek frekanslı radyo dalgalarının belirli türdeki moleküllere etki ettiği ve bu molekülleri hareket ettirdiğini ortaya koydu. Yalnızca yiyecekleri ısıtacak kadar gücü olan mikrodalgalar, moleküler ya da genetik yapısını değiştirecek veya maddeyi radyoaktif hale getirecek kadar güce sahip değillerdir.

Dr. Spencer’ın çalışmalarını yürüttüğü Rayfheon adlı şirket, bu teknolojinin patentini alarak çok yüklü miktarlarda gıdaların ısıtılmasını sağlayan cihazlar üretti. Bu ilk üretilen cihazların maliyetleri çok fazla olduğu için, sadece oteller ve hastanelerde kullanılmaktaydı. Evde kullanılması amacıyla ilk mikrodalga fırınlar 1970’li yılların sonlarında üretilmeye başlandı ve üretim maliyetleri de oldukça düştü. Bu tarihten itibaren mikrodalga fırınlar, ev tipi tasarımları ve ihtiyaca yönelik özellikleri sayesinde evlerin vazgeçilmezleri durumuna geldi. Bu mikrodalgalar ile dönen tabaklar, zamanlama, otomatik programlama, buz çözme, ısıtma ve birçok farklı yiyecek için pişirme gücü fonksiyonları da eklenmiş oldu.

Mikrodalga fırının çalışma prensibi

Elektrik ve manyetik alanların birleşmesiyle ortaya çıkan ve boşlukta hareket edebilen enerjiyi barındıran, elektromanyetik dalga boyuna sahip olan araçlardır. Mikrodalgaların dalga boyları ve emisyon, transmisyon davranışlarına bağlı olarak alt başlıklara ayrılmaktadır. Mikrodalga kızılötesi ışınım, görünür ışın, X ve Gamma ışınları, mor ötesi ışınım ve elektromanyetik kozmik ışınları kapsamaktadır. Mikrodalga fırınların frekansları 0,3-30 cm aralığında olmaktadır. Mikrodalga fırınlar yemek pişirmede kullanılabilmektedir. Plastikten, camdan ve kağıt maddelerden geçebilmekte, ancak metallerden yansımaktadır. Mikrodalga fırınlar, yiyecekleri çok daha çabuk ısıtmaktadır, çünkü yiyeceğin tüm katmanlarına aynı anda nüfuz etmektedir. Herhangi bir yiyeceğin içindeki sıvı molekülleri hareketlendirerek ısıtma işlevini yerine getirmektedirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder