Küçük Ayasofya Cami Hakkında Bilgi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 29, 2018

Küçük Ayasofya Cami Hakkında Bilgi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Küçük Ayasofya Cami Hakkında Bilgi

Küçük Ayasofya Cami (Sergios ve Bakhos Kilisesi) nerededir? Küçük Ayasofya Cami tarihçesi, mimari yapısı, özellikleri hakkında bilgi.


Küçük Ayasofya Cami (Sergios ve Bakhos Kilisesi)
Küçük Ayasofya Cami, Eminönü ilçesinde, Cankurtaran ile Kadırga arasında Küçük Ayasofya Caddesinin sonundadır. Yanından demir yolu geçmektedir.

Küçük Ayasofya Cami Hakkında Bilgi
Küçük Ayasofya Cami Hakkında Bilgi

Küçük Ayasofya Caminin (Sergios ve Bakhos Kilisesi) kapısından içeriye adım attığınızda, gözlerinizi hangi yöne çevireceğinizi, adımlarınıza nasıl yön vereceğinizi şaşırabilirsiniz. Naosu (harimi) örten kubbesi insana sonsuzluk hissi vermektedir. Gözünüz kubbeden yavaşça galeri katına, oradan da yere doğru iner. Frizlerdeki kitabeyi algılamaya çalışırsınız. Sütun ve paye başlıklarındaki süslemeler sizi 6. yüzyıl Bizans sanatına götürür.

Kilise imparator İustinianos ve karısı İmparatoriçe Theodora tarafından 527-536 yıllarında yapılmıştır. Bu kilise İustinianos’un yaptırdığı Ayasofya Kilisesine örnek oluşturmuştur.

Kilise askerlerin koruyucu azizleri olan Sergios ve Bakhos’a adanmıştır. Yapı Aziz Petrus ve Pavlos Kilisesine eklenmiştir. Eski kilise ne yazık ki zaman içinde yıkılmıştır.

Kilise aynı dönemde başkentte inşa edilmiş diğer kiliselerden farklıdır. Bu farklılık yapının planından kaynaklanır. Kilise dikdörtgen içinde sekizgen planlıdır. Merkezi kubbe ile örtülmüştür. Üst katında galerisi bulunur. Kilisenin içindeki sütunlar ve payandalar galeri katını taşırlar. Sütunlar mermerden yapılmışlardır. Sütun başlıkları 6. yüzyılın klasik sanat anlayışını yansıtmaktadır. Sütun başlıkları ajur tekniğinde yapılmış akanthus yaprakları ile süslenmişlerdir. Bazı başlıkların ortasında İustinianos ve Theodora’nın monogramları (monogram; Bizans döneminde İsimlerin kodlanarak yazılması) vardır. İmparatoriçenin monogramları iki kadın (Anikia Iuliana) arasındaki çekişmenin gizli tanıklarıdır. Bu çekişmeye Theodora yapıya kendi imzasını atmakla ve Ayasofya’nın yapımı ile son noktayı koymuştur. Anikia İuliana Bizanslı prenses’tir soyu İmparator II.Theodosios ve Karısı Eudokia dayanmaktadır. Bu nedenle olacak ki, imparatorluğun aşağı tabakadan imparator İustinianos ve Karısı Theodora’ya geçmesini onaylamamıştır. Buna bağlı olarak da iki kadın arasında üstün olma en iyi yapma çabası vardı, ileride tanıtacağımız Aziz Polyeuktos Kilisesi Anikia İuliana tarafından bu çekişmenin göstergesi olarak yaptırmıştır.

Galerinin alt bölümünde mermer friz dolaşmaktadır Frizdeki Latince yazıtta imparator İustinianos ve İmparatoriçe Theodora ile birlikte Aziz Sergios’un adı geçmektedir.

Kilisenin inşası ile ilgi anlatılan bir hikâyeye göre “İmparator Anastasios’a bir suikast girişiminde bulunulmuş. Bu suikastte yer alanlar arasında imparator, Iustinianos’un da bulunduğunu düşünmüş ve bir gece rüyasında Aziz Sergios ve Bakhos’u görmüş. Azizler imparatora Iustinianos’un suçsuz olduğunu söylemişler. Bu rüyadan sonra Anastasios İustinianos’u afetmiş. Daha sonra Iustinianos bu kiliseyi bu iki azize adamıştır”.

Kilise İstanbul’un fethinden sonra 1506-1512 yılları arasında Kapıağası Hüseyin Ağa tarafından camiye çevrilmiştir.

Günümüzde Küçük Ayasofya Cami olarak bilinmektedir. Yakın zamanda yapıda restorasyon yapıldı ve doğusundaki gecekondu tarzı yapılar yıktırıldı.

Bugün cami ibadete açık durumda olup tarihi içinde barındıran bir müze havasındadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder