Sekbanbaşı İbrahim Ağa Mescidi Hakkında Bilgi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 29, 2018

Sekbanbaşı İbrahim Ağa Mescidi Hakkında Bilgi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Sekbanbaşı İbrahim Ağa Mescidi Hakkında Bilgi 

Sekbanbaşı İbrahim Ağa Mescidi nerededir? Sekbanbaşı İbrahim Ağa Mescidi tarihçesi, özellikleri, hakkında bilgi.


Sekbanbaşı İbrahim Ağa Mescidi
Bu yapı ne yazık ki günümüze ulaşamamıştır. Aslında yirminci yüzyılın ortalarına kadar kısmen de olsa ayaktaydı. Söz konusu yapı Unkapanı’ndan çıkarken sağ tarafta Gazanfer Ağa Medresesi’nin biraz aşağısında bulunuyordu.

Sekbanbaşı İbrahim Ağa Mescidi Hakkında Bilgi
Sekbanbaşı İbrahim Ağa Mescidi Hakkında Bilgi 

Yapı 11. yüzyılda yapılmış bir Bizans kilisesi idi. Planı bu kitapçıkta anlattığımız Hirami Ahmet Paşa Camii’ne (İoannes Trullo Kilisesine) benzemekteydi. Kilise kapalı Yunan haçı planlı, doğusunda üç apsisi batısında da narteksi bulanan bir yapıydı. Yapının orijinal ismi bilinmemektedir.

Kilise, İstanbul’un fethinden sonra, II. Beyazıt döneminde (1481-1512) Sekbanbaşı İbrahim Paşa tarafından cami/mescide çevrilmiştir.

Mescit, geçirdiği yangınlardan dolayı tahrip olmuştur. 19. yüzyıl başlarında, II. Mahmut’un ikbali ve Abdülaziz’in annesi Pertevniyal Hanım tarafından tamir edilmiştir.

1943 yılında Unkapanı’ndan Yenikapı’ya doğru geniş bir bulvar açılmasına karar verilmişti. Bulvar açılırken her iki tarafında bulunan kimi tarihi eserler yıkıldı. Bu yıkılan eserler arasında Sekbanbaşı ibrahim Ağa Mescidi de vardı. Sayın Semavi Eyice bu yapıyı en son gören ve üzerinde çalışma yapanlardan birisidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder