Aziz Polyeuktos Kilisesi Hakkında Bilgi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 29, 2018

Aziz Polyeuktos Kilisesi Hakkında Bilgi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Aziz Polyeuktos Kilisesi Hakkında Bilgi

Aziz Polyeuktos Kilisesi nerededir? Aziz Polyeuktos Kilisesi tarihçesi, özellikleri, kalıntıları hakkında bilgi.


Aziz Polyeuktos Kilisesi
Fatih’te Saraçhane’de inşa edilen kiliseden günümüzde sadece temel kalıntıları ulaşmıştır. Kilise, Anikia İuliana tarafından 251 yılında öldürülen Romalı asker Aziz Polyeuktos adına yapılmıştır. Kilise Anikia İuliana’nın sarayı içinde yer alıyordu.

Aziz Polyeuktos Kilisesi Hakkında Bilgi
Aziz Polyeuktos Kilisesi Hakkında Bilgi

II. Theodosios ve Karısı Eudokia’nın torunu olan prenses Anikia İuliana hükümdarlığın İuitinianos ve karısı Theodora’ya geçmesini hiçbir zaman onaylamadı ve onlara meydan okumak amacı ile bu kiliseyi 524-527 yıllarında inşa ettirdi.

Aziz Polyeuktos Kilisesi, doğu-batı doğrultusunda uzanan üç nefli basilika planlıdır. Batısında narteks ve atrium bulunur. Narteksin batısında vaftizhane vardır. Orta nefın bir bölümü kubbe ile diğer bölümleri tonoz ile örtülmüştür.

Zaman içerisinde yıkılan kilisenin kemer kalıntılarında Anikia İuliana’ya adanmış bir yazıt vardır. Bu Yunan Antolojisindeki (Yunan Antolojisi: Yunan edebiyatının Bizans dönemine ait şiirleri ve yazıtlarıdır, bunlar bir araya toplanmıştır.) ithaf yazısıdır. Söz konusu antoloji kilisenin orijinal yapısı için önemli ipuçları sağlamaktadır. Kilisenin dekorasyonu oldukça süslüdür.

1204-1261 Latin işgalinde yapı yoğun tahribe uğramıştır. Kiliseden alınan mimari plastik parçalar bugün Venedik’te San Marco Basilikası’nın yanında bulunmaktadır. Yine bu kiliseye ait paye ve başlıkları da İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.

Saraçhane’de 1964-1968 yılları arasında yürütülen kazılarda kiliseye ait çeşitli parçalar ve eserler ortaya çıkarılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder