Giambattista Basile Kimdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 28, 2018

Giambattista Basile Kimdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Giambattista Basile Kimdir? 

Giambattista Basile kimdir ve ne yapmıştır? Giambattista Basile hayatı, biyografisi, şiileri ve eserleri hakkında bilgi.


Giambattista Basile
Giambattista Basile; (d. y. 1575, Napoli -ö. 23 Şubat 1632, Giugliano, Campania, İtalya), Napolili asker, kamu görevlisi, şair ve öykü yazarıdır. Napoli lehçesiyle yazılmış 50 öyküden oluşan Lo cunto de li cunti (1634; Öykülerin Öyküsü) adlı yapıtı, halk masallarına dayalı ilk derlemelerden biridir. Yapıt sonraki masal yazarları arasında 17. yüzyılda Fransa’da Charles Perrault, 19. yüzyılda Almanya’da Grimm Kardeşler ve 18. yüzyılda da İtalya’da commedia dell’arte oyun yazarlarından Carlo Gozzi için önemli bir kaynak olmuştur.

Giambattista Basile Kimdir?
Giambattista Basile Kimdir? 

Gençlik yıllarında asker olan Basile 1608’de Napoli’ye yerleştikten sonra yönetimde görev aldı. Ardından Ferdinando Gonzaga’nın Mantua sarayına girdi; daha sonra da sırasıyla bazı küçük İtalyan devletlerinin valisi oldu. Napoli’deki görevi sırasında yöre halkının folkloru, gelenekleri, edebiyatı, müziği ve lehçesine hayran oldu. Napoli’yle ilgili her konuda ciddi olarak çalışmaya başladı. Derlediği masallara yerel bir çeşni katarak, bunları çağının etkili yazarlarından Giambattista Marino’nun süslü ve şatafatlı tarzında, canlı bir Napoli üslubuyla işledi.

Lo cunto de li cunti Basile’in ölümünden sonra, adındaki harflerin yeri değiştirilerek uydurulan Gian Alesio Abbattutis takma adıyla yayımlandı. Ana çerçevesi Boccaccio’nun II Decamerone’sıni andırdığı için yapıt ilk yayımcısı tarafından II Pentamerone olarak anıldı.

Lo cunto de li cunti’de bir prens ve onun prenses rolü yapan ama aslında köle olan karısı, beş gün boyunca kendilerine 50 öykü anlatan 10 kadın tarafından eğlendirilir. Kadınların anlattıkları arasında “Çizmeli Kedi”, “Rapunzel”, “Kül Kedisi”, “Kar Beyaz ve Gül Kırmızı”, “Üç Portakal”, “Güzel ve Hayvan” gibi tanınmış öyküler de vardır. Öykü anlatmanın son gününde gerçek prenses ortaya çıkar, kendi öyküsü nü anlatır ve sahtekâr köleyi kovar.

Basile İtalyanca ve İspanyolca şiirler de yazmıştır. Le muse napolitane (1635), Napoli töreleri üzerine manzum yergili diyaloglardan oluşur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder