Count Basie Kimdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 28, 2018

Count Basie Kimdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Count Basie Kimdir?

Count Basie kimdir ve ne yapmıştır? Count Basie hayatı, biyografisi, şarkıları ve müzik kariyeri hakkında bilgi.


Count Basie
Count Basie; asıl adı William Basie (d. 21 Ağustos 1904, Red Bank, New Jersey – ö. 16 Nisan 1984, Hollywood, Florida, ABD), büyük orkestra cazının önde gelen adlarından piyanist, besteci ve orkestra şefidir.

Count Basie Kimdir?
Count Basie Kimdir?

İlk müzik derslerini annesinden aldı. James P. Johnson ve Fats Waller gibi ünlü Harlemli piyanistlerden etkilendi. Profesyonel müzikçiliğe New York kentinde ve çevresinde vodvil gösterilerinde çalarak başladı. 1930’larda Missouri’de, Kansas kentinde, daha önce Bennie Moten ve Walter Page orkestralarında çalmış müzikçilerle çalışarak üslubunu geliştirdi. Count Basie orkestrası, kökünü 1930’ların swing dönemi topluluklarının riff (sürekli tekrarlanan bir ya da iki ölçülük kısa melodik cümle) üslubundan almasına karşılık, kendi dönemlerinin üsluplarını yansıtan müzikçilere de yer vermişti. Bu niteliğiyle orkestra, tenor saksofoncu Lester Young, trompetçi Buck Clayton, trompetçi ve besteci Thad Jones ve daha birçokları için bir sıçrama tahtası oldu. Basie’nin topluluğu birçok müzikçiye göre toplu ritim anlayışının ve tonal dengenin modeli olarak caz tarihinin en önde gelen büyük orkestrasıydı.

1930’lann sonlarında, orkestranın piyanoda Basie, ritim gitarda Freddie Green, basta Page ve davulda Jo Jones’tan oluşan birimi, ince, kesin ve rahat çalışlarıyla benzersiz bir eşlik ekibi olarak ortaya çıktı ve modern cazdaki eşlik üsluplarının habercisi oldu. Basie’nin yaygın olarak comping adı verilen senkoplu, seyrek, ama zamanlaması çok iyi ayarlanmış akorları, cazın sonraki 30 yılında, doğaçlamalı eşlik yapan orkestra piyanistlerine model oluşturdu. Modern piyano üslupları üzerindeki etkilerine karşın Basie’nin solo tekniği, kökenini Fats Waller’in swing öncesi üslubundan alıyordu. Basie, cazda stride style (“gezinme üslubu”) olarak bilinen bu üslubu 1980’lerin başlarında da sürdürdü.

Basie’nin, ilk orkestrası için yaptığı düzenlemeler belli bir kural gözetmeden oluşturulmuş ezbere çalınan parçalardı. En sevilen parçalan “One O’Clock Jump” ve “Jumpin’ at the Woodside” bunlardan ikisidir. Daha sonraki düzenlemelerinde Basie, 1950’lerde Neal Hefti ve Ernie Wilkins ile kurduğu orkestralarda geliştirdiği üslubu sürdürdü. Raymond Horrick’in Count Basie and Orchestra adlı kitabı (1957) Basie ve müziği konusunda bilgi vermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder