Basınçlı Döküm Nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 28, 2018

Basınçlı Döküm Nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Basınçlı Döküm Nedir? 

Basınçlı Döküm nedir, nasıl yapılır? Basınçlı dökümün özellikleri nelerdir, üretimde kullanılması hakkında bilgi.

Basınçlı Döküm

Basınçlı Döküm; pres döküm olarak da bilinir, metal parçaların üretiminde, erimiş metali basınç uygulayarak kalıba basma yöntemidir. İlk kez 1884’te, Mergenthaler’ in geliştirdiği linotip dizgi makinesinde harflerin satıra dökülmesinde uygulanan bu teknik, otomobil sanayisinde montaj hatlarıyla seri üretime geçilmesinden sonra çok geniş bir uygulama alanı buldu. Çok hassas parçaların üretimine de olanak veren bu yöntemle, dikiş makinelerinin en küçük parçalarından otomobil karbüratörlerine ve alüminyum motor bloklarına kadar değişen boyutlarda çeşitli parçalar dökülebilir.

Basınçlı Döküm Nedir?
Basınçlı Döküm Nedir? 

Basınçlı dökümde, erimiş metali kalıba dökme yöntemiyle birbirinden ayrılan iki ana teknik uygulanır. Soğuk pota yönteminde, sıvı metal önce bir potaya alınır, sonra bir dalma piston yardımıyla soğuk kalıba basılır ve kalıbın içinde hızla donar.

Piston yönteminde ise, dalma piston ile silindir erimiş metal içine daldırılır. Piston geri çekildiğinde silindirin üzerindeki bir delikten içeriye dolan metal, pistonu ileri iterek kalıba dökülür. Kalıp boşluğuna akarak kalıp göbeğinin çevresine dolanan metal soğuyunca, önce bu göbek dışarı çekilir, sonra da kalıp açılarak dökülen parça alınır.

Basınçlı döküm işlemleri günümüzde elektronik aygıtlarla gerçekleştirilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder