Evde Saç Boyası Yapımı - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 08, 2018

Evde Saç Boyası Yapımı

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Evde Saç Boyası Yapımı

Evde saç boyası yapımı
Özellikle kadınların güzelliğine ve bakımlılığına en çok önem verdikleri şeylerinden birisi saçlarıdır. Değişiklik arayışındaki her 10 kadından 8’inin soluğu kuaförde alması bu duruma en basit örneklerden biridir.


İsteğe göre kestirilen, isteğe göre rengi tamamen değiştirilen, isteğe göre de ana renk sabit kalmak üzere araya başka işlemler ve renkler uygulanan saçların bu tempoya sürekli olarak dayanması çok da muhtemel değildir.

Evde Saç Boyası Yapımı
Evde Saç Boyası Yapımı

Çünkü saç boyamalarında kullanılan boya türlerinin içeriğindeki pek çok kimyasal madde saçlara uzun vadede büyük zararlar verebilmektedirler. Sık sık işlem gören saçlarda zaman içerisinde yıpranmalar, kırılmalar ve dökülmeler görülebilmektedir.

Eğer saç yapınız ve saç kökleriniz biraz daha hassassa bu belirtiler daha da ağırlaşarak ciddi saç derisi problemlerine ya da cilt kanserlerine dahi sebep olabilmektedir. Bu kadar ciddi sonuçları olan bu durum için daha alternatif yollar denenebilmektedir.

Sonuç itibariyle güzelleşmek adına yapılan bu eylemlerin geride sadece yıpranmış ve yanık saçlar bırakmasını hiç bir kadın istemeyecektir. Zevki olmasının haricinde saçları çabuk beyazlayan kadınların da sık sık tercih ettikleri saç boyama işlemi, son zamanlarda daha bilinçli olarak güzellik merkezlerinde ya da kuaförlerde değil evlerde bireysel olarak uygulanmaya başlanmaktadır.

Evde saç boyası yapmak çok basit bir işleme tabi olduğundan geriye sadece istenilen renge göre hazırlanılan boyaları saçınıza istediğiniz gibi uygulama işlemi kalmaktadır. Kendi hazırladığınız boyalarda hiçbir kimyasal katkı olmayacağı için saçınıza bir merkezde boyattığınızdan çok daha az zarar verecek, üstelik hazırladığınız karışımın içerisine ekleyebileceğiniz besleyici yağlarla birlikte saçınız hem boyanacak hem de beslenerek canlanacaktır.

Çünkü evde yaptığınız saç boyalarında saçınıza kendi istediğiniz renge uygun malzemeler kullandığınızda bu malzemelerin de saçınızın kimyasına uygun olarak yapısını yumuşatması ve daha sağlıklı uzamasına yardımcı olması mümkün olmaktadır.

Doğal saç boyaları nasıl temin edilir?

Öncelikle doğal saç boyası tercih eden kadınların  kuaförlerin dışında bu boyaları hazır olarak bulabilecekleri yerler de vardır. Bu yerler eczaneler ve aktarlardır. Sizin için doğal hazırlanan bu boyaların tüm markalarında genel olarak içeriklerinde amonyak bulunmadığı için kozmetik ürün kategorisine sokulmamaktadırlar.

Bunun yerine ceviz özü, kına özü, sinameki bitkisi özü, buğday proteini, jojoba yağı vb. doğal ürünler bulunduğundan saçlara hiç bir zararları bulunmamaktadır. Ama yine de çoğu kadının kendi elleriyle hazırladığı malzemeyi paketlenmiş ürünlere değişmemesi özelliklerinden, bu boyaları tamamen kendi evlerinde kendi aldıkları malzemelerle hazırlamak istemeleri kaçınılmaz olmaktadır.

Temel madde olarak aktarlardan paketlenmeden satılan açık kınalardan aldıktan sonra eğer kızıl ton yaratmak isteniyorsa soğan kabuğu, sarı tonlar yaratmak isteniyorsa doğal kurutulmuş papatya ya da papatya suyu, eğer kumral tonlar yaratılmak isteniyorsa da yeşil çay malzemesi kullanmak boyayı hazırlamak için çok temel ve basit hazırlıklar olacaktır.

Bu boyalar doğal malzemelerle hazırlandığından saçtan çok daha çabuk akacağından normal saç boyama sıklığınızdan bir adım daha sık saç boyama ritüeli gerçekleştirmeniz gerekliliğini de hatırlatmakta fayda vardır.

Evde saç boyası yapımı genel kuralları

İlk önce boya amaçlı kullanılacak olan malzemeler ezilir ya da kurutularak hazırlanır. Kurutma işlemi biraz meşakatli bir işlem olduğundan boya yapılacak günden bir kaç gün önce hazırlıklara başlanmalıdır.

Kullanılacak bitkiler ezilerek kullanılacaksa mümkün olduğunca küçük parçalara ayrılması gerekmektedir. Çünkü malzemeler ne kadar çok küçük parçaya ayrılırsa renkleri o kadar daha belirgin olacak ve saçta daha iyi belli olacaktır.

Hazırlanan bu bitki özlerine öncelikle kaynar su eklenerek macun kıvamına gelinceye kadar karıştırılır. Kaynar su, bitkilerin daha kolay renk vermelerine yardımcı olmaktadır.

Boya hazırlanırken eğer bitki çaylarından yararlanılacaksa, bu çayların hazırlanma karışımı yarım bardak miktarındaki bitki özüne iki su bardağı kaynar su eklemek olmalıdır. Süzme işlemi için de mutlaka çayın soğuması beklenip o şekilde posaları süzülmelidir.

Saçı normal kuaförde boyatırmış gibi boyamak gerektiği için boyayı saçlara tutam tutam ayırarak uygulamalı, kökten enseye kadar boyarken saç geriye atılarak bonenin içerisinde muhafaza edilmelidir.

Eğer imkan bulunuyorsa, evde boyanan saçlar güneş altında kurutulmalıdır. Bunun nedeni rengin daha doğal ve daha gölgeli durabilmesidir.

Evde sarı saç boyası yapımı
Evde hazırlanan saç boyalarına göre istenilen tonu tutturmak en çok sarı renkte zorluk yaratmaktadır. İstenilen sarı saç eğer koyu renklerdeyse karışımın içine papatya bitkisi ya da aynısefa bitkisi eklenmelidir. Açık tonlarda bir sarı renk için de limon özünden faydalanılmaktadır.

Altın sarısı gibi parlak sarı saç rengini yaratmak için ise ışkın kökü bitkisi karışımlara eklenmelidir. Eğer elde ettiğiniz sarı rengin açıklığı ya da koyuluğu sizin için önemli değilse sarıkök özü ya da mahunya özü kullanmanız tavsiye edilmektedir.

Evde sarı saç boyası yapımı tarifinde öncelikle bir bardak miktarındaki suyu kaynatarak bir bardaklık kurutulmuş papatya bitkisini kaynar suya ekleyip 15 dakikalık bir bekleme süresi yaratmalıyız. Sonrasında süzdüğünüz bu karışımı kökten uca saçlarınıza uygulayıp yarım saat kadar mümkünse güneş altında beklemelisiniz. Yarım saatlik sürecin ardından saçlarınız doğal bir sarı renge dönüşmektedir.

Evde renkli saç boyası yapımı
Evde renkli saç boyası yapımı için hazırlayabileceğiniz en doğal malzemeler bakır renk ve kızıl renk saç boyası olabilmektedir. Evde mavi saç boyası yapımı için bir çok kadın araştırmalar yapsa da saçınızda istenilen mavi rengi tutturabileceğiniz doğal bir bitki özü ya da malzeme bulunmadığından mavi, pembe vb. renkler için mutlaka kimyasal içeren tüp boyalardan kullanmanız gerekebilmektedir.

Ancak şalgam özü, nar suyu özü ya da pancar özü gibi ürünleri kullandığınızda kırmızı tonlarında ya da kızıl tonlarında saçlar elde edebilmek mümkündür. Evde yoğun kızıl renklerde bir boya hazırlamak için bir orta boy pancarı, bir adet şalgamı ve bir adet orta boylarda mor renk soğanı kabuklarıyla birlikte teker teker bir bardak suyun içerisinde haşlamanız gerekmektedir.

Sonrasında her bir malzemenin suyundan birer fincan miktarında alarak bir fincan çay, bir fincan kahve, bir tatlı kaşığı sirke, bir fincan miktarında nar suyu, bir çorba kaşığı yoğurt ve bir çorba kaşığı zeytinyağı ile mümkün miktarda birbirine harmanlanacak şekilde karıştırmalısınız.

Son olarak bu malzemenin içerisine göz kararı toz kına da ekleyerek kıvamının iyice yoğunlaşmasını sağlamalısınız. Son olarak hazırladığınız malzemeyi ocakta ısıttıktan sonra saçınıza uygulamanız ve 4 saat boyunca saçınızda beklettikten sonra yıkamanız yeterli olacaktır.

Evde siyah saç boyası yapımı
Ufak bir tencerenin içerisinde kaynatılan suyun içine 1 fincan miktarında siyah çay ve 1 fincan miktarında ada çayı eklendikten sonra malzemelerin 15 dakikalık bir demlenme sürecine bırakılması gerekmektedir.

Demlenen malzemeleri dikkatli bir şekilde süzdükten sonra ürünü saç köklerinizden uçlarınıza kadar dikkatli bir şekilde sürmelisiniz. Sürme işlemi de bittikten sonra 1 saat boyunca malzemeyi saçınızda bekletip iyice yıkadığınızda saçınızda doğal siyahlık elde edilmiş olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder