Erken Gebelik Nasıl Anlaşılır ? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 08, 2018

Erken Gebelik Nasıl Anlaşılır ?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Erken Gebelik Nasıl Anlaşılır ?

Erken gebelik nasıl anlaşılır?
Girilen cinsel bir ilişki sonrası eğer kadın döllenme sürecindeyse ve yumurtalıkları sağlıklı çalışıyorsa, gebe kalma ihtimali yüksek seviyelerdedir. Böyle bir durum yaşandığında gebelikten kaynaklı olarak kadınların vücutlarındaki “hCG” denilen hormonlarının miktarında bir artış meydana gelir çünkü hormon fazlaca salgılanmaya başlamaktadır.


Normal şartlarda kadınların metabolizmasında hCG denilen bu hormon, hem idrarda hem da kanda az miktarda bulunmaktadır. Ancak eğer vücutta bir gebelik söz konusuysa bu hormonların miktarı artması söz konusu olacağından yapılacak kan tahliliyle ya da idrar tahliliyle hormonların gebelik olduğunu belli edecek seviyeye gelip gelmediği anlaşılabilmektedir.

Erken Gebelik Nasıl Anlaşılır ?
Erken Gebelik Nasıl Anlaşılır ?

Bu yüzden hamileliğin ilk belirtilerini anlayabilmek adına kadınlara kan tahlili ve idrar tahlili yaptırmaları önerilmektedir. Bu testlerin en kolay yolu eczaneden alınabilecek hazır gebelik testlerini uygulamaktır.

Bu gebelik testlerinin her zaman yanılma payı olmasına karşın doğruluk paylarının yüzde doksan dokuzlara dayandığı da söylenmektedir. Ancak bir kadının menstrual döneminde 10 günden az bir gecikme yaşanmasına rağmen yine de bir test yapılıyorsa, bu testin doğruluk oranı yüzde ellilere düşmektedir.

Bunun sebebi, adet gecikmelerinin en az 10 günlük bir süreyi geçtikten sonra hormon dengelerinin tamamen gebeliğe yönelik oluşmaya başlamasıdır.

Bu testlerin yapılma süreci için mutlaka 10 gün ve daha fazla süreli gecikmelerin yaşanmasını beklemek gerekmektedir. Tabi tam olarak yüzde yüzlük bir eminliğe sahip olmak adına en doğru karar kan testi yaptırıp bu durumu öğrenmektir.

Tüm bu testlerin ve durumların yanı sıra, erken gebeliğin anlaşılabilmesi adına vücutta meydana gelen pek çok değişikliği de göz önünde bulundurmak gerekir. Normal şartlardan farklı olarak vücudun pek çok şeye tepki verebildiği bu süreçte, bu belirtileri dikkate alıp gebelik yaşayıp yaşamadığınızı da anlamak mümkündür.

Çünkü bu belirtiler tamamen vücudunuzun gebelik durumuna kendisini alıştırması için geçilen ön aşamaların belirtileridir. Erken gebeliğin belirtileri en yaygın şekilde şunlardır;

Göğüslerde değişim yaşanması : Gebelik sürecinde kanda yükselen hormon seviyelerinden ötürü, vücutta kanın dolaşıma girmesiyle birlikte özellikle süt kanallarında bir hareketlenme görülebilmektedir. Bu durum sonrasında da göğüslerde hassasiyet ve şişkinlik meydana gelebilmektedir. Bazı kadınlarda göğüslerde görülen bu hassasiyet ve şişkinlik, boğaz bölgesinde de aynı belirtilerle görülebilmektedir. Bunun dışında bazı kadınlarda da gebelik döneminde vücudun bu tip bir sürece alışması çalışmalarında göğüs uçlarının ten renginde koyulaşmalar meydana gelebilmektedir. Vücuttaki hormon seviyesinin durumlarına göre gelip geçici olabilen bu derideki renk değişimleri bazen kalıcı da olabilmektedir.

Adet gecikmesi durumu : Her zaman sabit olan regl dönemlerinizde gecikme yaşanıyorsa ya da normal şartlardan daha açık renklerde kanamalarınız oluyorsa bu durum vücudunuzda bir gebelik olayının var olduğuna işaret olabilmektedir. Ancak her şeyden önemlisi, bu durumun asıl sebebinin yumurtalıklarınızda hali hazırda döllenme bulunduğu için yumurtalıkların artık yumurtlamaya ihtiyaç duymamasıdır. Yumurtlama durduğu için de regl olunamamakta ve gebeliğinin belirtisi kolaylıkla anlaşılabilmektedir.

Mide bulantısı sorunu : Gebe olan bir kadının en büyük sorunlarından biri sürekli mide bulantısı ve kusma problemleri yaşamasıdır. Bunun nedeni hamilelik süresince yükselen hormon sayısının sindirim sistemini yavaşlatmasıdır. Metabolizmada sindirim işlemi yavaşlayınca otomatikman mide bulantıları devreye girmektedir. Her kadının başına gelmeyen bu durum çok sık gebeliği ayırt edici özellik olmasa da, ilk haftalar ortaya çıkmayan mide bulantısı sorunu ilerleyen süreçlerde bir anda ortaya çıkarak gebelik sürecinin zorlu geçirilmesine neden olabilmektedir.

Sürekli tuvalete çıkma ihtiyacı : Normal şartlardan çok daha fazla tuvalete çıkma ihtiyacı duyulması durumu da gebeliğin belirleyici özelliklerinden biridir. Kadından kadına değişebilen bu durum, vücutta mesanenin yerinin hangi aylarda daralmaya başlamasıyla ilgilidir. Örneğin; bazı gebe kadınlarda 9 ay boyunca süregelen bu problem, bazı kadınlarda da gebeliğin anca son aylarında ortaya çıkmaktadır.

Yorgunluk durumu : Gebe olduğundan şüphelenen bir kadının kendisini sürekli yorgun hissetmesi, kesinlikle erken gebelik teşhisi için yeterli bir belirtidir. Çünkü gebe kadınların vücutlarında “progesteron” isimli hormon artış gösterdiğinden ve hem kan şekeri hem de kan basıncı düşük seviyelerde olabildiğinden gebe kadının kendisini yorgun hissetmesi son derece normaldir.

Duygularda değişiklikler: Gebelikten dolayı hormonlarınızda değişimler başladığında bu değişim durumları sizin ruhsal ve psikolojik durumunuzu da etkileyebilmektedir. Çok basit şeylere ağlayabilip hiç olmayacak durumlarda gülmek basit gebelik belirtilerindendir.

Vücut ısısında değişim : Vücutta yaşanan ve kadına kendisini ateşlenmiş gibi hissettiren durumlar, gebeliğin belirtileri arasında yer almaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder