Cam nasıl yapılır - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 04, 2018

Cam nasıl yapılır

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Cam nasıl yapılır

Cam, dokunulunca sert ve katıdır. Fakat kırılgan ve darbelere karşı mukavemeti olmayan bir malzemedir. Camın temel maddesi, SiO2 yani Türkçede silis ya da çakmak taşı olarak geçen maddedir. Kum silisyum olarak en yoğun maddedir.


Camın yapılışı

Cam nasıl yapılır
Cam nasıl yapılır

Kullanılacak materyaller toz halinde kullanılır. En iyi cam, beyaz kumdan yapılmaktadır. Bu nedenle beyaz kum kullanılır. Fırında 2000 derecede eritilir. Sık sık karıştırılır, 5-6 saat sonra erimiş bir kıvamlı sıvı ortaya çıkar. Şekil yaratmak için genelde hava kullanılır. Böylece cam ortaya çıkar. Kumda bulunan demir ile yapılan camlar yeşilimsi olur ve bunu engellemek için lead denilen bir madde kullanılır. Ya da alkaline olarak boraks kullanıldığında, çok kaliteli camlar ortaya çıkar. Fakat bu işlemler ile ortaya çıkan cam çok pahalıdır.

Cam, genel olarak silisyum aidi, alkali veya toprak alkalili oksitler ve az bir oranda da renk verici oksitlerin karışımından meydana gelir. Cam kumu, soda veya potas, kireç ve renk verici ve ağartıcı maddelerden oluşan karışımın, uygun koşullarda eritilmesi ile elde edilir. Kireç, doğada mermer, tebeşir veya kireç taşı olarak bulunmaktadır. Eskiden, cam üretiminde yalnızca yanmış kireç kullanıyorsa da, bu gün artık öğütülmüş kireç taşından yararlanılmaktadır.  Kirecin erime noktası 2500 derecenin üstündedir. Bu maddeleri, ergime noktaları altında belirli bir sıcaklıkta eritebilmek için, bir takım katalizörlere ihtiyaç vardır. Bu katalizörler, soda, sodyum sülfat, kurşun oksit ve Bor ‘dur.

Camın içeriği

Cam elde etmek için, genelde aşağıdaki karışımlar kullanılır; %72 Silis, %42 Silis, %15 Soda; %24 potas+soda, %13 Kalker, %28 Kurşun oksittir. Cama renk veren maddeler, bakır; yeşil, turkuaz ve kırmızı, Krom; sarı ve yeşil, Kobalt; Koyu mavi ve açık mavi, magnezyum; Mor ve eflatun, Selenyum; pembe, Gümüş; amber renk, Altın; pembe, Titanyum; sarı ve kahverengidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder