Gemiler neden batmaz - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 04, 2018

Gemiler neden batmaz

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Gemiler neden batmaz

Gemilerin batmamasına neden olan suyun kaldırma kuvvetidir. Suyun kaldırma kuvveti, sahip olduğu yoğunluktan kaynaklanır ve yoğunluğu kendisinden ağır olan cisimleri batırır. Yapılan ölçümler sonucu, suyun kaldırma kuvvetinin yaklaşık olarak 1 gr/cm3 olduğu saptanmıştır. Yoğunluğu santimetre küp başına 1 gr. dan az olan tüm cisimler , suyun yüzeyinde batmadan durmaktadır.


Gemilerin batmaması nasıl sağlanıyor?

Gemiler neden batmaz
Gemiler neden batmaz

Cismin bir kısmı suyun içindeyken, kalan kısmı suyun yüzeyinde kalıyorsa o cisim batmıyordur. Çelik gibi yoğunluğu çok fazla olan metallerden yapılan gemilerin bu anlatımlara göre batması gerektiği düşünülse de bu aşamada devreye toplam yoğunluk girmektedir. Gemilerin üretiminde kullanılan metal materyallerinin yoğunlukları her ne kadar sudan ağır olsa da, geminin toplam yoğunluğu sudan az olduğu için batmadan su üstünde kalabilmektedir. Gemilerin, tasarlanırken geniş bir şekilde planlanması, aslında geminin yüzebilmesini sağlamak yani batmamasını sağlamak içindir. Gemiler geniş yapıları nedeni ile içlerinde çok fazla hava barındırdığından, toplam yoğunlukları büyük oranda azalır ve böylece suyun yoğunluğunun altına inebilir.  Geminin içinde bulunan havanın düşük yoğunluğu, üretimde kullanılan yüksek yoğunluklu metaller ile toplanarak, ortalama değer hesaplandığında elde edilen sonuç; suyun yoğunluğunun altındadır. Gemide oluşan hasar nedeni ile su almaya başlaması durumunda batması da, geminin yoğunluğunu düşüren hava yerine içeriye su dolması ve geminin artan toplam yoğunluğu sebebi ile gerçekleşmektedir. Kibrit kutusu büyüklüğünde ve şeklinde bir tahta parçası ile aynı şekilde bir demir parçasını suya atarsak, tahta parçası yüzerken demir parçası batar.

Havanın etkisi

Gemilerin batmamasının nedeni, suyun kaldırma kuvveti ve yoğunluktur. Suyun yoğunluğundan ağır olan cisimler batar, suyun yoğunluğundan hafif olanlar yüzer. Gemiler, sudan çok daha ağır metallerden yapılsa da, toplam yoğunlukları sudan az olduğundan yüzerler.  Bunun başlıca nedeni oyuk yapıları nedeni ile içlerinde fazlaca hava barındırmaları ve hacimlerinin geniş olması söylenebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder