WhatsApp uçtan uca şifreleme nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 28, 2018

WhatsApp uçtan uca şifreleme nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

WhatsApp uçtan uca şifreleme nedir?

Son dönemlerde, akıllı telefonlarda en çok kullanılan mesajlaşma programı olan Whatsapp uygulaması; kendi içeriğinde sürekli yenilemelere giderek kullanıcılarını memnun etmenin daha iyi yollarını aramaktadır. Bu memnuniyeti sağlamak adına son olarak çıkan özellik, uçtan uça şifreleme özelliğidir.


Uçtan uca şifreleme özelliği aktif olduğunda,; siz ve karşı tarafta konuştuğunuz kişi arasında geçen sohbet geçmişi, gönderilen fotoğraf geçmişi, video geçmişi, sesli mesaj geçmişi, arama geçmişi ve belge geçmişleri tamamiyle koruma altına alınır. Yani bu geçmişi siz ve karşı taraftan başka hiç kimse görüntüleyemez. Ancak bu özelliğin aktive olabilmesi için de her iki tarafında WhatsApp uygulamasının son sürümünü kullanıyor olması gerekmektedir. 

WhatsApp uçtan uca şifreleme nedir?
WhatsApp uçtan uca şifreleme nedir?

Eğer ki iki taraftan sadece birisi bu uygulamanın son sürümünü güncellediyse, karşılıklı olarak uçtan uca şifreleme özelliğinin aktif olması mümkün olmayacaktır. WhatsApp, bu uygulamada getirilen bu sürümle, gizliliğin sonuna kadar korunacağına dair temin sağlamaktadır. Çünkü bu özellik kullanılan programda aktif olduktan sonra, iki taraf arasındaki konuşmaları WhatsApp’in kendisi dahi okuyamamaktadır. Bilgileriniz elektronik ağda bir şifreyle korunmaktadır ve bu şifre sadece siz ve karşı tarafta bulunmaktadır. Bu duruma ek bir güvenlik olarak da, konuşma penceresinde gönderilen her bir detayın, her bir kelimenin kendine ait bir şifrelemesi de yapılmıştır. Üstelik tüm bu saydığımız güvenlik önlemlerinin oluşması için telefonunuzdan ekstra bir ayar yapmaya ve özellik değiştirmeye de gerek yoktur. Sadece akıllı telefonunuzda kullandığınız Whatsapp sürümünü en son sürümle güncellemeniz yeterli olacaktır. Ayrıca unutulmaması gereken nokta, son güncelleme yapıldıktan sonra bu şifreleme özelliği her daim açık olacaktır. Herhangi bir şekilde bu şifreleme ve koruma özelliğini kapatmak mümkün olmamaktadır.

Konuşma pencerelerindeki “güvenlik kodunu onayla” uyarısı nedir?

WhatsApp‘te, konuşmak istediğiniz kişiyle açtığınız konuşma penceresinde gelen şifrelemenin var olduğu uyarısına bağlı olarak, bu şifrelemelerin kendilerine ait bir güvenlik kodu da oluşturulmaktadır. Bu güvenlik kodları ekranınızda ya 60 haneye sahip bir numara olarak ya da QR kodu olatak karşısınıza çıkabilmektedir. Güvenlik kodunun görsel olarak sizlere sorulması, konuşmaların ve paylaşılan verilerin gerçekten bir gizlilik içerisinde tutulduğunu programı kullananlara daha iyi bir ispat durumu oluşturabilmesinden kaynaklıdır. 

Güvenlik kodunu onaylayabilmek için öncelikle sohbet pencerenizi açın, daha sonra konuştuğunuz kişinin ya da bulunduğunuz grubun konuşma penceresinin üstünde bulunan isim kısmına dokunarak “şifreleme” kısmına tıklayın. Hatta bunu yaparken şifreleme yapmak istediğiniz kişiyle yan yanaysanız, daha kolay olması vesilesiyle ekrandaki QR kodlarını birbirinizin telefonlarından taratabilirsiniz. Bu taratma işlemini gerçekleştirdikten sonra hangi taraf bir diğerine okuttuysa ve bu kod doğrulanırsa, o telefonda yeşil bir tik işareti çıkacaktır. Bu işlemin onaylandığı anlamına gelmektedir. Bu onay işlemini de gerçekleştirdikten sonra bir daha o konuşmanın içeriğindeki hiç bir bilgiye kimsenin ulaşamayacağından emin olabilirsiniz. Kodların eşleşmediği bir durumla karşı karşıya kaldıysanız, büyük ihtimalle kodu yanlış okutuyorsunuzdur ya da başka bir telefonun kodunu taratmaya çalışıyorsunuz. Bu tip durumlarla karşılaşmamak için bilgileri doğru girdiğinizden emin olmalısınız. Bunun dışında yan yana QR kodunu okutabilme gibi bir imkanınız yoksa, kodun dışındaki 60 haneli kodu karşısınızdaki kişiye SMS vb. iletim araçlarıyla göndermeniz mümkündür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder