Harddisk nedir? Nasıl çalışır? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 28, 2018

Harddisk nedir? Nasıl çalışır?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Harddisk nedir? Nasıl çalışır?

Kısaca “sabit disk” ya da “HDD” olarak da ifade edilebilen harddisk, bilgisayarın iç yapısında bilgisayara kaydedilen tüm verilerin kaydedildiği ortam / donanımdır. Harddiskler, bilgisayar çalıştırıldığı andan itibaren bilgisayarınızda bulunan tüm donanımları ve daha da önemlisi kendi işletim sistemini belleğine yükler ve sizin her daim kalıcı olarak saklanmasını istediğiniz verileri bilgisayar kapalıyken ya da açıkken kendi belleğinde saklar.


Bu veri saklama işlemini kendi içerisinde yer alan disk üzerine manyetik işlemler yaparak yazabilmektedirler. Bu yüzden harddiskler hareketli parça içermeyen elektronik kısım ve hareketli parçalar içeren mekanik kısım olarak iki farklı bölüme ayrılmaktadır. Harddisteki hareketli parçalar, sabit diskin çalışma performansını engelleyebilecek toz vb. etkenlerden havayla izolesi kesilmiş bir bölme içerisinde yer almaktadır. 

Harddisk nedir? Nasıl çalışır?
Harddisk nedir? Nasıl çalışır?

Bu parçalar manyetik diskler, miller, yazıcı kafalar, okuyucu kafalar, bu kafaların yerleştirilmiş olduğu kollar ve bu kolların da hareket edebilmesini sağlayan elektronik sistemlerdir. Bu sabit disklerde en önemli olan nokta diskin kendisini oluşturan alt tabaka ve üstünde bulunan manyetik tabakadır. Bu kısmın daha sağlam bir yapıda olabilmesini sağlamak adına üretici firmalar üretim materyallerini çeşitlendirmişlerdir. 

Örneğin; günümüz harddiskleri ısınma sorununa karşı daha dayanıklı ve yapı olarak incelik esas alındığından cam alaşımlı alüminyum malzemeleriyle üretilmektedirler. b çalışma esnasında hızlı bir şekilde dönmeye başladığı için altında yer alan kaydırıcılar bu hızlı dönmeye destek olarak disklerin hiç bir yere çarpmamasına yardımcı olmaktadırlar. 

Disklerin üzerinde ayrıca okuyucu kafalar bulunmaktadır. Bu kafalar teknoloji geliştikçe çok daha kusursuz şekilde üretilebilmekte, son üretilen kafaların manyetik yüzey ile olan mesafesi “0.07 mm” gibi bir rakamdan dahi daha küçük bir rakamdır. Bu kafaları okunacak kısma götüren ve çok seri bir şekilde çalışan sistemin adı ise “actuator”dır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder