Burundan Sarı Su Gelmesi Nedenleri ve Tedavisi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 25, 2018

Burundan Sarı Su Gelmesi Nedenleri ve Tedavisi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Burundan Sarı Su Gelmesi Nedenleri ve Tedavisi

Burundan sarı su gelmesi çoğu zaman soğuk havadan, alerjilerden veya bulaşıcı hastalıklardan kaynaklanır. Burundan gelen su renksiz de olabilir ama genelde mukustaki enzimlerden dolayı sarıya ya da yeşile çalar. Genelde burundan sıvı gelmesi endişe edilecek bir durum değildir.
 
Not: Nadiren beyin omurilik sıvısı kaçağı söz konusu olabilir ve bu durumda bir süre sonra şiddetli baş ağrısı oluşabilir.

Burundan Sarı Su Gelmesi Nedenleri ve Tedavisi
Burundan Sarı Su Gelmesi Nedenleri ve Tedavisi

Burundan Sarı Su Gelmesi Neden Olur?
1) Soğuk Hava
Soğuk Hava iki nedenden ötürü burundan su akmasına yol açabilir:

Soğuk hava, nem parçacıklarını daha az barındırır. Ciğerlerimize çekince ısınan hava ise bol miktarda nem bulundurur. Nefesimizi verirken soğuk hava ile buluşan nem parçacıkları yoğunlaşarak burun ucunda suya dönüşür.
Soğuk havanın kuru etkisini kırmak isteyen burnumuz, sıvı üretimini artırarak soluduğumuz havayı nemlendirir.
Yeterince artırırsa burundan su gelmesi ortaya çıkabilir.
2) Alerji
Uçucu maddelere karşı vücudun alerjik tepki göstermesi sonucu üretilen histamin maddesi burundan su gelmesine neden olabilir. Bu alerjinin kaynağı parfüm, bahar nezlesi, ev tozu ve bazen de tüketilen gıdalar olabilir.

3) Bulaşıcı Hastalıklar
Soğuk algınlığı, grip, sinüzit veya boğaz iltihabı gibi sorunlar burun akıntısına yol açabilir. Bulaşıcı hastalıkların şiddetli olduğu anlarda burun akıntısı incelip berraklaşarak su gibi bir kıvama gelebilir.

Not: Alerji veya bulaşıcı hastalıklar söz konusu olduğunda hapşırma, göz ve burun çevresinde kızarma, kaşıntı, yüksek ateş gibi başka belirtilerin de ortaya çıkması beklenir.

4) Gözyaşı
Gözyaşının buruna akmasını sağlayan gözyaşı kanalları vardır. Gözler yaşardığı takdirde, gözyaşı damlası oluşmasa bile bu kanaldan ilerleyen gözyaşı, burundan su gelmesine neden olabilir.

5) Baharatlı Gıdalar Ve Acı
İçerdikleri kapsaisin veya alil izotiyosiyanat maddeleri ağızda olduğu gibi burundaki mukoza tabakasının da tahriş olmasına neden olur. Savunma haline geçen burun dokularında hafif bir iltihap meydana gelir, bu dokular kapsaisini solunum yollarından atmak için bol bol sıvı üretir.



Ayrıca yüzme esnasında veya duş alırken burun boşluğunda kalan su, hemen değil de başın pozisyonuna bağlı olarak aradan bir miktar süre geçtikten sonra akabilir.

6) Beyin Omurilik Sıvısı Kaçağı
Burundan su gelmesi ile birlikte başka bir belirti görmüyorsanız ve günlük etkenlerden kaynaklanmadığından eminseniz, bu durum beyin omurilik sıvısı (BOS) kaçağının habercisi olabilir.

BOS kaçağı, beyin çevresinde bulunan sıvının kafatasındaki bir açıklıktan akması durumudur. Bu açıklığın nerde olduğuna bağlı olmak üzere kulaktan gelebileceği gibi burundan su gelmesi de yaşanabilir.

Burundan Su Gelmesi Nasıl Geçer?
Sadece soğuk hava sonucu oluşan sarı suyun gelmesine yapılacak bir şey yok. Çünkü fiziksel bir olay. Ama diğer nedenler için şunları yapabilirsiniz.

1) Bağışıklık Sistemini Güçlendirin
Soğuk havanın sizi hasta etmesine izin vermeyin. Bu yüzden portakal gibi C vitamini yüksek besinleri bol bol tüketin. Kış aylarında zencefil ve ıhlamur gibi bitki çaylarını içmeye dikkat edin. Uykunuzu alın, sigaradan uzak durun ve yeterince su tüketmeye özen gösterin.

2) Alerji Tedavisi
Burundan su gelmesinin nedeni alerji ise, en etkili tedavi yöntemi antihistamin burun spreyleri kullanmaktır. Azelastine, olopatadine gibi örnekleri vardır. Virüs kaynaklı hastalıklar için ise bağışıklık sistemini kuvvetlendirecek önlemler alınmalı, hastalık kısa sürede atlatılmaya çalışılmalıdır.

3) BOS Kaçağı Tedavisi
Beyin omurilik sıvısı kaçağı baş ağrıları, ışığa karşı aşırı hassasiyet, bulantı, boyun tutulması gibi sorunlara neden olabilir. Çoğu vaka birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Ancak bazı vakalarda işitme kaybı, görüş bulanıklığı ve daha ciddi sorunlar baş gösterebilmektedir.

Doktor gözetiminde aşağıdaki tedaviler önerilebilir:

Sıvı tüketimi artırılmalıdır.
Günde 5-8 bardak kahve sayesinde baş ağrıları azalabilir. Kafeinin damarları daraltıcı etkisi bunu sağlar.
Günde 3 kez 500 mg acetaminophen ilaç, kahve eşliğinde alınabilir.
Uzanın. Daha rahat hissettirecekse yüzüstü uzanın.


Nadiren de olsa, yırtığın onarımı için dura mater isimli beyin zarına cerrahi müdahale uygulanması gerekebilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder