Kelebek etkisi nedir ? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 04, 2018

Kelebek etkisi nedir ?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Kelebek etkisi nedir ?

Kelebek etkisi nedir ?
Bir ekonomide ortaya çıkan küçücük bir krizin domino etkisi oluşturarak diğer ülkeleri de etkisi altına almasına denir.


Kelebek etkisi en kısa tanımla, küçük bir durumun beklenmeyen (hesaplanmayan, önceden bilinmeyen, ön görülmeyen) ve kaos boyutlarına ulaşabilen hatta etkinin sürekli artması durumuna verilen addır. 

Kelebek etkisi nedir ?
Kelebek etkisi nedir ?

Bu kavrama “Kelebek Etkisi” denilmesinin sebebi ise tamamen Edward Norton Lorenz tarafından ortaya atılan “Kaos Teorisi” nin bir çıkarımıdır.

Edward Norton Lorenz, kaos teorisinde şu ifadeyi kullanır: “Amazon Ormanları’ nda bir kelebeğin kanat çırpması, ABD’de fırtına kopmasına neden olabilir. 

Farklı bir örnekle bu, bir kelebeğin kanat çırpması, dünyanın yarısını dolaşabilecek bir kasırganın oluşmasına neden olabilir.”

Bu ifadede kullanılan kelebek örneği, oluşan olayın “Kelebek Etkisi” olarak adlandırılmasını sağlamıştır. Tabi bu durum, doğru olup olmadığı ispatlanabilirlik açısından mümkün olmadığı için sadece teoride kalmıştır. Bu durum çoğunlukla, oluşan küçük bir etkinin kaoslara sebep olabileceği durumlarda örnek olarak kullanılmaktadır.

Örneğin aşağıdaki videoyu izleyerek kelebek etkisi hakkında anlatılmak isteneni daha iyi anlayabilirsiniz. Doğru öngörülmüş bir sistemde, 5 milimetrelik domino taşı yaklaşık 45 kilogram ağırlıkta mermerin devrilmesini sağlayabiliyor. Sitemde her domino taşının alanı bir öncekinin %50 daha büyüğü olacak şekilde ayarlanmış.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder