Kabine Sistemi nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 24, 2018

Kabine Sistemi nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Kabine Sistemi nedir?

Kabine Sistemi, devlet yönetim şekillerinden birisidir. Peki bu sistem nasıl uygulanır?
Devlet yönetiminde birçok sistem uygulanır. Kabine Sistemi bunlardan birisidir. Sistemi anlamak için öncelikle kabine kavramının ne olduğunu bilmek gerekir.Hükümette, bakanlar kuruluna kabine denir. Hükümet başkanının idaresinde çalışan kabine üyeleri, hükümeti meydana getirmektedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin devlet idaresinde ise kabine, yürütme organıdır.



Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin aldığı kararlar uygulanıp, hükümet kurulurken cumhurbaşkanı bir başbakan tayin eder. Başbakan da kabine üyelerini seçer ve devlet başkanının onayına sunar.

Kabine Sistemi nedir?
Kabine Sistemi nedir?

Türkiye Hükümeti kabinesi 1 başbakan, başbakan yardımcıları, devlet bakanları ve 21 bakandan oluşur.

Kabine Hükümeti Sistemi, yürütme gücünün başında cumhurbaşkanının bulunduğu, halkın oylarıyla seçilen başbakanın birlikte çalışacağı bakanları bizzat seçmesiyle ve cumhurbaşkanının onayıyla kurulan hükümet şeklidir.

Türkiye’de, 29 Ekim 1923′te, Cumhuriyet’in ilanı ile Meclis Hükümeti Sistemi’nden Kabine Sistemi’ne geçildi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kabinesi, ilk başbakan İsmet Bey (İsmet İnönü) tarafından kuruldu. Bu hükümet şekli ile aynı zamanda kuvvetler ayrılığı ilkesi için önemli bir adım atıldı.

Eski sistemde meclis başkanı başbakan olarak atanır, bakanlar ise meclis içinden tek tek seçilirdi. Fakat kabine sistemiyle birlikte başbakan, halkın oyuyla ve cumhurbaşkanının onayıyla hükümetini kurmaya başladı.

Başbakan, Bakanlar Kurulu’ndaki bakanlarını uyumlu çalışabileceği kişilerden belirler, cumhurbaşkanının onayına bu şekilde sunar. Onay alındıktan sonra da hükümet meclisten alacağı güvenoyu ile görevine başlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder