İstanbul’un 7 tepesi neresi? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 24, 2018

İstanbul’un 7 tepesi neresi?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

İstanbul’un 7 tepesi neresi?

Sık sık İstanbul için “yedi tepeli” benzetmesi kullanılır. Peki, gerçekten öyle mi, bu tepeler nerede?
Eski İstanbul, 7 tepe üzerine kurulmuştur. Roma İmparatoru Konstantin döneminde gökyüzünde güneş, ay ve bunların dışında 5 gezegen olduğu düşünülüyordu. Bu yüzden kenti 7 tepe üzerine kurdu. Osmanlı’da da bu kentin sınırları korundu. Bu Tepeler; Sarayburnu Tepesi, Çemberlitaş Tepesi, Beyazıt Tepesi, Fatih Tepesi, Yavuz Selim Tepesi, Edirnekapı Tepesi, Kocamustafapaşa Tepesi’dir.


Bu tepeler hangi bölgeleri kapsıyor?

İstanbul’un 7 tepesi neresi?
İstanbul’un 7 tepesi neresi?

Sarayburnu Tepesi: Fatih Sultan Mehmet tarafından 1478 yılında yaptırılan Topkapı Sarayı, bu tepede yer alır. Burası, Bizans ve Osmanlı Devletleri tarafından saray alanı olarak seçilmiştir. Burada Topkapı Sarayı, Aya İrini, Ayasofya Müzesi, Sultanahmet Camisi, İbrahim Paşa Sarayı, Milion Taşı, Alman Çeşmesi, Küçük Ayasofya Camisi, İstanbul Arkeoloji Müzesi, Yerebatan Sarnıcı, Cağaloğlu Hamamı, Yeni Cami, Sirkeci Garı, Bukoleon Sarayı da bulunuyor.

mihrimah sultan camii 1007Çemberlitaş (Nur-u Osmaniye) Tepesi: Bu tepede yer alan yapılar, Firuzağa Camisi, Kapalıçarşı, Binbirdirek Sarnıcı, Çemberlitaş Hamamı, Çorlulu Ali Paşa Camisi ve medresesi, Nuruosmaniye Camisi, Çinili Han, Mısır Çarşısı’dır.

Beyazıt Tepesi: Kentin en yüksek tepelerindendir. Bu tepedeki en önemli eser, Mimar Sinan’ın 1557 yılında inşa ettiği Süleymaniye Camii’dir. Beyazıt Camii, İstanbul Üniversitesi, Laleli Camii, Çukurçeşme Hamamı, Süleymaniye Külliyesi, Mimar Sinan Türbesi ve Zeyrek Camii de bu tepede yer alır.

Fatih Tepesi: Kentin en yüksek noktalarından birisi de bu tepedir. Fatih Camii ve Bozdoğan Kemeri burada yer alır. Bu tepenin odak noktası Bizans döneminde 12 havariye adanan Havariyyun Kilisesi, Osmanlı döneminde de bu kilisenin yerine yapılan Fatih Camisi ve külliyesidir.

Yavuz Selim Tepesi: Bu tepede, Yavuz Sultan Selim Camisi, Fethiye Camisi, Kariye Camisi, Fener Rum Patrikhanesi yer alıyor.

Edirnekapı Tepesi: Kentin en yüksek noktasıdır. Mihrimah Sultan Camii burada bulunuyor. Günümüze çok az kalıntısı ulaşan Tekfur Sarayı ise bu tepenin Bizans dönemindeki odak noktasıdır. Kariye Müzesi de burada bulunur.

Kocamustafapaşa Tepesi: Bizans döneminde bu tepede 403 yılında (5.yüzyılda) yapılan Arkadius forumu yer alır. Osmanlı döneminde ise buraya Haseki Külliyesi ve imareti, Haseki Sultan Camii ve Bayrampaşa mescidi yapılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder