DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ!
Gabriel Garcia Marquez kimdir?
Büyülü gerçekçilik akımında eserler veren Gabriel Garcia Marquez kimdir, eserleri nelerdir? Büyülü gerçekçilik nedir?
Asıl adı Gabriel José de la Conciliación García Márquez olan Kolombiyalı yazar, 6 Mart 1927 tarihinde doğmuştur. Romancı, hikayeci ve oyun yazarıdır. 20. yüzyıla damgasını vurmuştur ve yaşadığı yüzyılın en önemli yazarlarından birisi olarak kabul edilir. Tüm Latin Amerika’da “Gabo” olarak bilinir. Yazım hayatı boyunca birçok ödüle layık görülmüştür.
Gabriel García Márquez, kendi imkanlarıyla okumaya çalıştığı Hukuk Fakültesi’ndeki eğitimini yazar olmak için yarıda bırakmış ve bu yolda ilerlemiştir. Gençlik dönemlerinden itibaren dış politika ve Kolombiya’yı eleştirmiştir. 1958 yılında Mercedes Barcha ile evlenen Márquez’in bu evlilikten Rodrigo García ve Gonzalo adlı iki çocuğu olmuştur.
![]() |
Gabriel Garcia Marquez kimdir? |
Gabriel Garcia MarquezGabriel García Márquez ve eserleri
García Márquez, eğitimini yazar olmak için bırakmış ve başlangıçta kurgusal olmayan eserler ve kısa hikayeler yazmıştır. En bilinen eserlerinin başında 1967 yılında yazdığı Yüzyıllık Yalnızlık eseri gelir. 1975 yılında yazdığı Başkan Babamızın Sonbaharı, 1981 yılında yazdığı Kırmızı Pazartesi ve 1985 yılında yazdığı Kolera Günlerinde Aşk romanları da çok bilinen eserleri arasındadır.
Márquez, büyülü gerçekçilik akımında eserler vermiştir. Eserleri hem çok eleştirilmiş hem de büyük bir ticari başarı elde etmiştir. Eserlerinde doğduğu şehirden esinlenerek Macondo adlı kurgusal bir köyü anlatır ve birçok eserinde yalnızlık temasını işler.
Usta yazar, 17 Nisan 2014 tarihinde Meksika’daki evinde, 87 yaşında hayatını kaybetti. Ölümünden sonra, Kolombiya Cumhurbaşkanı, Juan Manuel Santos, “onun bugüne kadar yaşamış en büyük Kolombiyalı” olduğunu söylemiştir.
Yazarın ölümünden sonra kişisel arşivi ailesi tarafından Amerika’nın Austin kentinde bulunan Teksas Üniversitesi’ne satıldı. Arşivde Marquez’in kitapları, el yazısının orijinal kopyaları, Graham Greene, Gunter Grass ve Carlos Fuentes gibi yazarlarla yaptığı yazışmalara ait mektuplar yer almaktadır. Arşiv için aileye 2,2 milyon dolar ödendiği belirtilmiştir.
Büyülü gerçekçilik nedir?
Büyülü gerçekçilik, normal ya da gerçekçi kabul edilen sanat akımlarında olmaması gereken sihirli ve mantık dışı öğeleri içeren sanat akımıdır. Büyülü gerçekçilik terimi ilk olarak Alman sanat eleştirmeni Franz Roh tarafından kullanılmıştır. Değiştirilmiş gerçekliği gösteren bir tablo için kullandığı bu terim daha sonraları Venezuelalı Arturo Uslar-Pietri tarafından kullanılmıştır. Terim, bazı Latin Amerikalı yazarların eserlerini bu akım altında sınıflandırmak için kullanılmıştır.
Büyülü gerçekçilik terimi 1960′larda Latin Amerikan edebiyatının yükselişiyle birlikte popüler oldu. Özellikle Alejo Carpentier, Jorge Luis Borges, Jacques Stephen Alexis, Juan Rulfo, Carlos Fuentes ve Gabriel García Márquez bu akımın öncülerindendir. Bu akımdaki son dönem yazarlarına örnek olarak Isabel Allende ve Laura Esquivel verilebilir.
Terim sonraları, Jorge Luis Borges, Mikhail Bulgakov veya Ernst Junger gibi erken dönem yazarlarından Salman Rüşdi, Günter Grass, Janet Frame ve Angela Carter gibi günümüz yazarlarına kadar birçok yazarı kapsadı.
Gabriel Garcia MarquezGabriel García Márquez’in eserleri
Yaprak Fırtınası, 1955
Albaya Mektup Yazan Kimse Yok, 1961
Hanım Ana’nın Cenaze Töreni, 1962
Şer Saati, 1962
Yüzyıllık Yalnızlık, 1967
Sevgiden Öte Sürekli Ölüm, 1970
Mavi Köpeğin Gözleri, 1973
Başkan Babamızın Sonbaharı, 1975
İyi Kalpli Erendira ile İnsafsız Büyükannesinin İnanılmaz ve Acıklı Öyküsü, 1978
Kırmızı Pazartesi, 1981
Kolera Günlerinde Aşk, 1985
Labirentindeki General, 1989
On İki Gezici Öykü, 1992
Aşk ve Öbür Cinler, 1994
Benim Hüzünlü Orospularım, 2004
Edebiyat dışı eserleri
Bir Kayıp Denizci, 1970
Latin Amerika’nın Yalnızlığı, 1982
Marquez’le Konuşmalar Plinio Apuleyo Mendoza ile birlikte,1982
Şili’de Gizlice (Miguel Littin’in Serüveni), 1986
Bir Kaçırılma Öyküsü, 1996
Anlatmak İçin Yaşamak, 2002
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder