DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ!
9.Sınıf Fırat Yayıncılık Edebiyat Kitabı 2.Ünite:Şiir İnceleme Yöntemi (Sayfa 63,64)
Eğlen burda tanışalım
Güzel senden ayrılalı
Gün olur başına kakar demişler.
Hak yoluna gidenlerin
Güzelliğin on par’etmez
Eğlenecek yer bulaman
30. metin
Günümüz Türkçesiyle
Kara tünüğ keçürsedim Karanlık gecenin geçmesini,
Agır unı uçursadım Ağır uykunun uçmasını istedim.
Yetikenig kaçursadım Yedikardeşler yıldızının dönüşünü defalarca saydım.
Sakış içre künüm toğdı Ben sayarken günümün güneşi doğdu.
Şairi ve hangi tarihte söylendiği bilinmiyor.
31. metin
Şol salınıp giden dilber
Boyuna kurban olduğum
Diline kurban olduğum
Sabahtan uğradım yâre
İşimden oldum âvâre
Ayağın bastığın yere
Tozuna kurban olduğum
…
Karac’oğlan eder daim
Yâr ile nic’olur hâlim
Anası bir katı zalim
Kızına kurban olduğum
Karacaoğlan (XVI. yüzyıl)
32. metin
Haylı zaman oldu gel gel
Bak gözümden akan yaşım
Âb-ı revân oldu gel gel
Böyle m’olur küsüp gitmek
Seni seveni terk etmek
Haram oldu yemek içmek
İşim figân oldu gel gel
…
Âşık (XVII. yüzyıl)
33. metin
…
Çoktur bu âlemde boşa yelenler
Kande bilenler ile bilmeyenler
Eskiden âdettir dağdan gelenler
Bağda olanları kovar demişler.
Dediler bu Pendi sordumsa kime
Tuz ekmek bilmezse müşkilim deme
Kül kömür ye nâmerd lokmasın yeme
Levnî (XVIII. yüzyıl)
34. metin
Asâ olsam ellerine
Er pîr vasfın edenlerin
Kurban olsam dillerine
…
Vücudumu kavursalar
Yönüm yâre çevirseler
Harman edip savursalar
Muhabbetin yellerine
Seyranî (IX. yüzyıl)
35. metin
Bu bendeki aşk olmasa
Gönlümdeki köşk olmasa
Tabirin sığmaz kaleme
Derdin dermandır yâreme
İsmin yayılmaz âleme
Âşıklarda meşk olmasa
…
Âşık Veysel (XX. yüzyıl)
21. a. 30, 31, 32, 33, 34 ve 35. metinler özellikle yüzyılları belirtilerek arka arkaya verilmiştir . Araştırma çalışmasından da edindiğiniz bilgilere göre seçilen bu şiirlerin, Türk şiir geleneği içinde hangi gruba dâhil edilebileceğini nedenleriyle belirtiniz.
21. a. 30. metin: Eski Türk Edebiyatına (Destan dönemi ) aittir. İçinde ÖzTürkçe kelimeler var ve diğerlerine göre anlaşılması daha zordur.
31. metin: Halk şiiri geleneğidir. Halk söyleyişleri var , dörtlüklerle ve heceyle yazılmıştır.
32. metin: Yine halk şiiri geleneğidir. Halk söyleyişleri var , dörtlüklerle ve heceyle yazılmıştır.
33. metin: Divan Edebiyatı geleneğidir. Aruzla yazılmış ve Osmanlıca kelimeler fazladır.
34. metin: Halk şiir geleneği hakimdir.
35. metin: Modern edebiyat içinde yazılmış olsa yazarı halk geleneğinden beslenmiştir.
b. 30, 31, 32, 33, 34 ve 35. metinlerin yapısını oluşturan birimleri , ahenk unsurlarını ve temasını bulunuz. Bu yapı, ahenk unsurları ve temaların ilk olarak hangi yüzyılda ortaya çıktığını söyleyebilir misiniz? Türk şiir geleneği içerisinde, geleneği oluşturan ve yaşatan şairlerin yüzyıllarca niçin birbirlerini etkilediklerini belirtiniz. Türk şiirinin tarih î gelişimi hakkında yaptığınız araştırma çalışmasından edindiğiniz bilgileri dekullanarak Türk dilinin şiir geleneğini oluşturan unsurları metinlerdenörneklerle gösteriniz.
b. Türk şiirinin ahenk unsurları Orta Asya’da tarihin bilinmeyen karanlık devirlerinden itibaren sözlü olarak ortaya çıkmıştır. Şairler içinde bulundukları şairlerden ya da daha öncekilerin yazdıklarından ister istemez etkilenirler. Türk şiirinden 4 gelenek göze çarpmaktadır:
1. Destan geleneği: Eski Türk edebiyatı olarak bilinir. Sözlü kültür vardır. Anonimdir. Konuları yiğitlik , doğa ve sevda gibi konulardır .
2. Halk Edebiyatı geleneği: Destan dönemi edebiyatının İslamiyet’ten sonraki şeklidir. İçinde İslamiyet vardır. Anonim, tekke ve aşık olmak üzere üç koldan ilerler.
3. Divan Edebiyatı geleneği: 13. Yüzyıldan itibaren oluşan ve İran ve Arap etkisi görülen edebiyattır. Dili Arapça,Farsça ve Türkçe karışıktır . Kalıplaşmış şekilleri olan ağır ve ağdalı bir dili olan ama kesinlikle sistemli bir edebiyat geleneğidir. 13-19 yüzyıl arasında devam eder. Osmanlı izleri vardır.
4. Modern Edebiyat geleneği: Tanzimat’la birlikte Batı’yı tanıyanların Fransa’dan getirmeye çalıştığı edebiyattır ki şekil ve ahenk unsurları bakımından değişim kendini gösterir. Serbest nazım daha çok kullanılmıştır .
c. 30. metnin şairi niçin doğa ile ilgili kelimeleri, Karacaoğlan güzelliği metheden kelimeleri, Levnî dinle ilgili kelimeleri ve temalarıkullanmışlardır ? Şiirlerin söylendiği / yazıldığı sosyal ve kültürel ortam şiirlere hangi farklı söyleyiş özelliklerini kazandırmıştır ? Açıklayınız .
c. Şairlerin yaşadıkları sosyal çevre şairin üzerinde etkili olmuştur. Mesela Levni’nin yetiştiği ortam medrese kültürü hakimdir ve ister istemez bu da şiirlerine yansımıştır. Karacaoğlan da medrese görmemiş halk aşığıdır ondan beklenilen şey sevgilinin güzelliği anlatmaktır .
22. Bir İngiliz, Fransız, Iraklı, Kenyalı vb. Türk dilinin şiir geleneğiyle şiir yazar mı? Tartışınız. Tartışmanız sonucunda ortaya çıkan görüşü tahtaya yazınız.
22. Yazamaz. Yazabilmesi dilimize hakim olması yeterli olmaz aynı zamanda geleneğimize dair bütün şiirleri ve özellikleri bilmesi lazım.
23. 30, 31, 32, 33, 34 ve 35. metinler altı yüzyılın sanat anlayışını yansıtan eserlerdir. Türk halk şiiri hakkında yaptığınız araştırmadan edindiğinizbilgileri de kullanarak bu metinlerin, Türk halk şiirinin hangi nazım biçim ve türleriyle oluşturulmuş olabileceğini belirtiniz.
23. Koşuk , Koşma, güzelleme gibi tür ve şekillerle yazmışlardır.
2013 2014 9.sınıf türk edebiyatı ders kitabı çözümleri,fırat yayıncılık 9.sınıf türk edebiyatı ders kitabı cevapları, 9.sınıf türk edebiyatı fırat yayıncılık ders kitabı çözümleri, 9.sınıf türk edebiyatı 1.ünite cevapları,2013 2014 9.sınıf türk edebiyatı kitap cevapları, 9.sınıf türk edebiyatı 1.ünite sorularının çözümü, 9.sınıf türk edebiyatı 1.ünite değerlendirme soruları, 9.sınıf türk edebiyatı ders kitabı ölçme değerlendirme sorularının cevapları, 9.sınıf türk edebiyatı anlama yorumlama sorularının çözümü,güzel sanatlar içinde edebiyatın yeri, 9.sınıf türk edebiyatı güzel sanatlar, 9.sınıf türk edebiyatı sanat ve zanaat arasındaki farklar, 9.sınıf türk edebiyatı ders kitabı sayfa 31 çözümleri, 9.sınıf türk edebiyatı ders kitabı sayfa 31-35, 9.sınıf türk edebiyatı fırat yayıncılık sayfa 35 cevapları,9.sınıf türk edebiyatı ders kitabı fırat yayıncılık, 9.sınıf türk edebiyatı ders kitabı indir, 9.sınıf türk edebiyatı ders kitabı sorularının çözümleri, 9.sınıf türk edebiyatı ders kitabı 2013, 9.sınıf türk edebiyatı ders kitabı 2014, 9.sınıf türk edebiyatı ders kitabı cevapları fırat yayınları,eokullise 9.sınıf türk edebiyatı ders kitabı cevapları, 9.sınıf türk edebiyatı ders kitabı cevapları e okul defteri soru bak,9.sınıf türk edebiyatı 1.ünite cevapları,9.sınıf türk edebiyatı edebi metin
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder