DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ!
9.Sınıf Fırat Yayıncılık Edebiyat Kitabı 2.Ünite:Şiirde Tema (Sayfa 60,61,62)
Yolunu kaybeden yolcunun dağda,
SES
Mevsim mütehayyil, vakit akşamdı Bebek’te…
Bulut asumâna ağar
Yerlere rahmetler yağar
Gün doğmadan neler doğar
26. metin
VEDA
Hani o, bırakıp giderken seni;
Bu öksüz tavrını takmayacaktın?
Alnına koyarken veda buseni,
Yüzüme bu türlü bakmayacaktın!
Hani ey gözlerim, bu son vedada,
Birini çağırmak için imdada,
Yaktığı ateşi yakmayacaktın.
…
Orhan Seyfi ORHON
17. a. “Veda” adlı şiirin, ilk dörtlüğünde kullanılan “sen, öksüz, veda, türlü” kelimelerini dizelerden çıkarırsanız dizelerin anlamında nasıl bir değişme olur? Yine bu dörtlükten son dizeyi çıkarırsanız dörtlüğün vermek istediği anlama ulaşılabilir mi? Düşüncelerinizi nedenleriyle birlikte açıklayınız .
17. a. Anlamında değişme olur. Aynı anlama ulaşamayız çünkü metindeki temayı veren bu kelimelerdir. Anlam bütünlüğü dağılır.
27. metin
Günlerce ne gördüm, ne de bir kimseye sordum;
“Yârab! Hele, kalp ağrılarım durdu!” diyordum.
His var mı bu âlemde nekaahat gibi tatlı?
Gönlüm bu sevincin heyecânıyla kanadlı,
Bir tâze bahâr âlemi seyretti felekte;
Akşam…Lekesiz, sâf, iyi bir yüz gibi akşam…
Tâ karşı bayırlarda tutuşmuş iki, üç cam ;
Sâkin koyu, şen cepheli kasrıyle Küçüksu ;
Ardında, vatan semtinin ormanları kuytu.
Bir neş’eli hengâmede, çepçevre, yamaçlar;
Hep aynı tahassüsle meyillenmiş ağaçlar,
Dalgın duyuyor rüzgârın âhengini dal, dal!..
Baktım, süzülüp geçti açıktan iki sandal.
Bir lâhzada bir pancur açılmış gibi yazdan,
Bir bestenin engin sesi yükseldi Boğaz’dan.
…
Yahya Kemal BEYATLI
b. “Ağrı, leke , yüz, hengâme, şen” kelimelerinin anlamlarına sözlüğünüzden bakınız. Bu kelimelerin “Ses ” şiirinde hangi anlamlarda kullanıldığını belirleyiniz . Şiirlerde kelimelerin niçin yeni anlamlar kazandığını “Ses ” şiirinden örneklerle açıklayınız .
b. Ağrı: acı anlamında kullanılmamıştır . Heyecan anlamında kullanılmıştır .Leke de aynı şekilde sözcükteki anlamıyla kullanılmamıştır . Şiirler sanatsal metinler olduğu için kelimeler kendi gerçek anlamıyla kullanılmaz . Şiirler yananlam ve mecazlar bakımından zengindir .
18. a. Sınıfınızda iki grup oluşturunuz. Gruplarınızla “Veda” ve “Ses ” adlı metinleri şiir gerçekliği yönünden inceleyiniz . Şiir gerçekliğiincelenirken gerçekliğin kişinin yorumuna göre ya da somut olanın soyut algılamaya göre değiştiğine dikkat ediniz. Şiirlerde bulduğunuz gerçekliğin özelliklerini grup sözcüsü aracılığıyla sınıfa açıklayınız . Gruplar şiirlerde aynı gerçeklik özelliklerini mi buldular? Tespit ediniz.
a. İki şiirde gerçeklik açısından aynıdır. Yani gerçek anlamlı kelimelerinkullanıldığı bir şiir değildir. Daha çok mecaz, yan anlamları yoğun olduğu sanatlı birer şiirdir. Şiirlerde gerçeklik her zaman olduğu gibi ele alınmaz. Didaktik şiirlerin dışındaki şiirler gerçeklikten uzaktır.
b. “Ses ” şiirinde şair akşamı, lekesiz, saf, iyi bir yüze benzetmektedir. Akşamın bir yüz olarak nitelendirilmesi şiir gerçekliğine hangi yönlerden uymaktadır?
b. Kurmaca gerçekliğe uyar. Şair burada benzetme yapmıştır.
28. metin
Âlemde doğru dost yoktur
Dedikleri gerçek imiş.
Kulunu saklayan Haktır
Dedikleri gerçek imiş.
Dedikleri gerçek imiş.
…
Kuloğlu
19. a. Kuloğlu’nun şiirinde “dünyada doğru dost olmadığı” tezi savunuluyor. “Veda” adlı şiirin son dörtlüğünde ise “yolunu kaybedeninsanların imdat çağırmak için ateş yaktıkları, sevgilisini kaybeden gözlerin de o ateş gibi parladığı” söyleniyor. Bu iki şiirden hangisi günlük hayattaki gerçekliğe daha yakındır ? Neden?
a. Kuloğlu’nun şiiri daha geçekliğe yakındır . Çünkü diğer metin daha soyut olan bir kavramı anlatmaktadır ve hayat dışında fantastik algıyı anlatmaktadır . Kuloğlu’nun şiirindeki algı ise her zaman insanların başına gelen bir durum olduğu için yaşanabilir bir niteliktedir.
b. “Ses ” şiirinde betimlenen tabiat manzarası gerçek midir? Siz bu şiiri okuduğunuzda gözünüzde nasıl bir Boğaz manzarası canlandı?Anlatınız . Sizin anlattıklarınızla şiirdeki duygunun, sezginin, tasarımın ve izlenimin anlatımı niçin birbirinin aynı değildir? Açıklayınız .
b. Gerçek değil. Şairler dış dünyada algıladıkları dünyayı kendi içinde ve kendi kelimeler somutlaştırarak anlatırlar . Burada önemli olan şairin tecrübeleri, betimlemeleri ve bu betimlemeleri yaparken kullandığı kelimeler.
29. metin
I. Ma’şûkanun cefâsı eğerçi cefâ değül
Şükr iderem ki bâri özün bî- vefâ değül
II. Çok servi boylu, câdu gözli, fitne kaşlu var
Mahbûb olursa sencileyin müntehâ değül
…
III. Senden eğerçi suret ile ben cüdâ olam
Bir lahza cân içinde hayâlün cüdâ değül
…
IV. Candan azizrek severem ben seni inan
Dâî sözinde Tanrı tanuk kim hatâ değül
Ahmed-i Da’î
Günümüz Türkçesiyle
I. Sevgilinin cefası her ne kadar cefa ise de değildir; / şükrediyorum ki bari aslın vefasız değil.
II. Servi boylu, büyücü gözlü, fitne kaşlı çok var. / Sevgili olursa senin gibigüzelliğinin en sonuna ulaşmış olmalı ama hiçbiri değil.
III. Ben senden her ne kadar görünüşte ayrı olsam da / can içinde hayalin bir an bile benden ayrı değil.
IV. Ben seni candan daha aziz tutar severim, inan; / Tanrı tanıktır, Daî’nin sözünde hata yoktur.
20. a. Ahmed-i Da’î’nin gazelinde, sevgili servi (ağaç) boylu, büyücü gözlü, fitne (kargaşa çıkaran) kaşlı olarak betimleniyor. Bu betimlemeyi şiir gerçekliğine göre değerlendiriniz. Şiirde sevgili betimlemesinin şair tarafından niçin değişik yorumlarla verildiğini açıklayınız .
a. Bu betimlemeler gerçek değildir tabi ki. Kurmaca yapıya sahiptir . Şair ve yazarlar zaten gördükleri şeyleri çevrelerindeki farklı eşya ya varlıklara benzetecekler ki sanatın güzel yanı ortaya çıksın. Olduğu gibi anlatırsa estetiközelliği kalmaz.
b. Verilen metinlerde, yaşamdaki ve hayallerdeki gerçekliğin şair tarafından şiire aktarılırken nasıl değiştirildiğini örneklerle açıklayınız .
b.
c. Siz veda sahnesini şiirleştirseydiniz bu vedayı betimlemek için hangi benzetmeleri ve kelimeleri kullanırdınız ?
c. Cevabı size kalmış.
ç. Hayatın tüm gerçekleri şiire hangi ölçüde yansıtılmalıdır? Tartışınız? Tartışmanız sonucunda vardığınız kararı tahtaya yazınız.
ç. Belki de sadece didaktik şiirlerde anlatılsa da oradaki metinlerde illa ki mecazlara, ya anlamlara gidebilir.
2013 2014 9.sınıf türk edebiyatı ders kitabı çözümleri,fırat yayıncılık 9.sınıf türk edebiyatı ders kitabı cevapları, 9.sınıf türk edebiyatı fırat yayıncılık ders kitabı çözümleri, 9.sınıf türk edebiyatı 1.ünite cevapları,2013 2014 9.sınıf türk edebiyatı kitap cevapları, 9.sınıf türk edebiyatı 1.ünite sorularının çözümü, 9.sınıf türk edebiyatı 1.ünite değerlendirme soruları, 9.sınıf türk edebiyatı ders kitabı ölçme değerlendirme sorularının cevapları, 9.sınıf türk edebiyatı anlama yorumlama sorularının çözümü,güzel sanatlar içinde edebiyatın yeri, 9.sınıf türk edebiyatı güzel sanatlar, 9.sınıf türk edebiyatı sanat ve zanaat arasındaki farklar, 9.sınıf türk edebiyatı ders kitabı sayfa 31 çözümleri, 9.sınıf türk edebiyatı ders kitabı sayfa 31-35, 9.sınıf türk edebiyatı fırat yayıncılık sayfa 35 cevapları,9.sınıf türk edebiyatı ders kitabı fırat yayıncılık, 9.sınıf türk edebiyatı ders kitabı indir, 9.sınıf türk edebiyatı ders kitabı sorularının çözümleri, 9.sınıf türk edebiyatı ders kitabı 2013, 9.sınıf türk edebiyatı ders kitabı 2014, 9.sınıf türk edebiyatı ders kitabı cevapları fırat yayınları,eokullise 9.sınıf türk edebiyatı ders kitabı cevapları, 9.sınıf türk edebiyatı ders kitabı cevapları e okul defteri soru bak,9.sınıf türk edebiyatı 1.ünite cevapları,9.sınıf türk edebiyatı edebi metin
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder