10. Sinif Türk Edebiyati Nova Yayinevi Ders Kitabi Cevaplari Sayfa 34-40 - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Kasım 17, 2014

10. Sinif Türk Edebiyati Nova Yayinevi Ders Kitabi Cevaplari Sayfa 34-40

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
10. Sinif Türk Edebiyati Nova Yayinevi Ders Kitabi Cevaplari Sayfa 34-40

10. Sınıf Türk Edebiyatı NOVA YAYINEVİ Ders Kitabı Cevapları, 10.Sınıf Türk Edebiyatı NOVA YAYINEVİ ders Kitabı Cevap Anahtarı NOVA YAYINEVİ, 10.Sınıf Türk Edebiyat NOVA YAYINEVİ Ders Kitabı Cevapları, 10. Sınıf NOVA YAYINEVİ Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı bul, 10. Sınıf NOVA YAYINEVİ Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları, 10.Sınıf Türk Edebiyatı NOVA YAYINEVİ Ders Kitabı Cevap Anahtarı çöz, NOVA YAYINEVİ 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı ödev, NOVA YAYINEVİ 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı CevaplarıNOVA YAYINEVİ 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı, 10. Sınıf NOVA YAYINEVİ Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları, NOVA YAYINEVİ 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı bul, 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı CevaplarıNOVA YAYINEVİ 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı çöz, 10.Sınıf NOVA YAYINEVİ Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı ödev

10. Sınıf Türk Edebiyatı NOVA YAYINEVİ DERS Kitabı Cevapları Tüm Sayfalar. Sitemizde 10. Sınıf Türk Edebiyatı NOVA YAYINEVİ Ders Kitabı Cevapları Tüm Sayfalar cevaplarını bulabilirsiniz. Öncelikle siz kendiniz yapmayı deneyin. Burdaki amacımız size yapamadığınız sorularda, yada aklınıza takılan, yerlerde yardımcı olmaktır. Lütfen burdan kontol ediniz, burdan bakıp aynısını yazmak öğrenmeniz açıısndan faydalı olmayacaktır. 2014-2015 Eğitim öğretim yılı.


Altta yer alan cevaplarla kendi cevaplarınızı karşılaştırarak sorularla,çözümlerle ilgili fikir elde edebilirsiniz.Siz değerli öğrenci arkadaşlarımıza derslerinde yardımcı olmak adına çalışma kitabı cevapları ve ders kitabı cevapların sunuyoruz. Sitemizde çalışma kitabı cevaplarının yanı sıra derslerin kitabı cevapları da bulunmaktadır. Ek olarak birden çok yayın evinin bu kitapları yayınlaması nedeniyle kitaplar sizin kullandıklarınız ile farklılık gösterebilir. Bu sebeple farklı bir yayının kitap cevaplarını sitemizden arayarak bulabilirsiniz. Bütün Yayınların cevapları sitemizde bulunmaktadır.

  10-14.Sayfa    15-19.Sayfa    22-24.Sayfa    25-27.Sayfa
  28-33.Sayfa    34-40.Sayfa    41-45.Sayfa    48-50.Sayfa
  51-56.Sayfa    57-60. Sayfa       >>ileri
           <<Geri

 * Not: Cevap Kağıtları, Çözdüğünüz Soruları Kontrol Etmeniz Amacıyla Eklenmiştir.

Sayfa 35

1)Okuduğumuz savlarda verilmek istenen düşünceler “avcı, at, köpek, su ,ateş, duman, sülün, tavuk, kısrak” gibi doğal varlıklarla somutlaştırılmıştır. Bu doğal varlıklar aynı zamanda Türklerin tabiatla içi içe olduklarını gösterir. Oğuz Kağan destanında da “ok, yay, yıldız, gök, güneş, savaş, at” kavramları o dönemde yaşamış Türklerin savaşçı, avcı ve göçebe bir toplum olduğunu göstermektedir.
2)Mitler insanlığın yaradılış sırrına kendince bir açıklama getirmek, tabiatın zor koşulları ya da düşmanla mücadele etmek amacıyla hayal gücünün sınırları içerisinde oluşturduğu olaylar, nesneler ve kişilerdir.

Anlama Yorumlama Cevapları

1)Destan döneminde insanlık evrenin ve insanın nasıl var olduğu konusunda kesin ve kanıtlanabilir bilgilere sahip olmadığından kendi hayal gücüyle meydana getirdiği mitlerle bir bakıma bilinmeyenleri açıklama gereği duymuştur. Bu nedene efsaneler insanlar için inandırıcı birer olay niteliği taşımaktadır.
2)Destan döneminin mitolojik unsurları bugünkü yazarların düşünce ve hayal dünyalarını zenginleştirir, geçmişle bugünün koşulları arasında ilişki kurmalarına yardımcı olur.
3)Destanlar ve efsaneler mitlerin etkisinde yazılmış eserlerdir.
5)Türk kültüründe at çok önemli bir yere sahiptir. Eski Türk hayatında atın önemi, ekonomik değerinden çok onun bir savaş aracı olarak kullanılmasından ileri gelmektedir. Türklerde ölen kişiler atıyla birlikte gömülmüştür.
6)a)Bu beyitte güle kavuşamayan nergisin ömür boyu beklemeye mahkum edilişi hatırlatılmaktadır. Bu beyitte “nergis” çiçeğinin Doğu medeniyetinde  anlatılan efsanede olduğu gibi  kıyamete kadar gülün yolunu gözleyeceği vurgulanmaktadır.
7) Sözlü edebiyat ürünlerinde toplumun ortak değerleri ön plana çıkmaktadır.

Sayfa 36-37

Değerlendirme Cevapları

1)destanların- Mitler, insanlığın yaradılış konusundaki arayışlarından, tabiatın zor koşullarıyla ve düşmanla mücadelesinden doğan hayal ürünü unsurlardır-insanlığın yaradılış sırlarını çözme isteğidir-destanlar-ortak değerler
2)YDYDYDDY
3)D
4)D
5)D
6)A
7)Sözlü edebiyat ürünlerin biri olan destanlar, mitolojik öğelerin sıkça kullanıldığı türlerdendir. 

Sayfa 37

Araştırma

1)Türk halk edebiyatında baharın, tabiatın veya sevgilinin güzelliklerinden söz eden şiir türüne koşma denir.
3)Edebi metinler, yazıldığı dönemin özelliklerinden ve o dönemdeki her türlü gerçeklikten  belirli ölçüler çerçevesinde yararlanırlar. Edebi eserlerde gerçeklik, kaynağını diğer bilim ve bilgi alanlarının ortaya koyduğu sonuçlardan alabilir. Edebiyat eserindeki içeriğin gerçeklikle bağı vardır. Eseri oluşturan yazar ya da şair belli bir toplumsal gerçeklik  içinde yaşamaktadır ve eserinde gerçekliği şöyle ya da böyle yansıtır.cemalaksoy.org
4)Eski Türklerde şairlere kam, ozan, baksı, şaman adı verilirdi. Bu şairler toplum tarafından saygı gören, özel kişilerdir. Başlıca görevleri şunlardır:
Yuğ törenlerinde kopuz eşliğinde şiir okurlar.
Şaman törenlerinde dualar okur, Gök Tanrı’ya toplum adına yalvarır, bu özelliğiyle dini lider sayılır.
Hekimlik ve büyücülük gibi yetenekleriyle hastaları iyileştirir.
Savaşlarda destanlar okuyarak askeri coşturur.
İnsanlara öğütler verir, onları yanlış yapmaktan korur.
5)Eski Türklerde, ölen birinin arkasından söylenen şiirlere sagu denirdi. Sagunun divan edebiyatındaki karşılığı mersiye, halk edebiyatındaki karşılığı ise ağıttır.
6)Sagu ve Koşuk hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Sayfa 38

Hazırlık

5)Aynı nesne aynı nesnel gerçeklik (baharın güzellikleri) farklı üsluplar ve farklı anlayışlarla dile getirilmiştir.
6)Koşma şiiri dörtlük, gazel ve kaside şiirleri ise beyit nazım birimi ile yazılmıştır.

Sayfa 39

1)Koşuk adlı şiirin hemen hemen tümünde tabiatta bahar mevsimiyle kendini gösteren manzaralar tavsiye edilmiştir. Şiirde bahar mevsimine yer verilmesinin nedeni, bu mevsime duyulan sevgi ve özlem duygusunu canlı tutmak, insanlara hissettirmektir.
2)a)Şiirin ölçüsü 7’li hece ölçüsüdür. Şiirin durakları 4+3 şeklindedir. Bu özellikler, şiirin söylenişine ahenk katmakta, şiire akıcı bir ifade zenginliği katmaktadır.
b)Şiirin kafiye şeması: aaab, cccb,dddb….
3)Şiirde bulutun kükreyerek yükselmesi, yağmur ve dolunun koşuşturması teşhis(kişileştirme) sanatının yapıldığını gösterir. Güneş, yıldız, bulut, gökyüzü, hava kavramları anlamca birbirine yakındır.(tenasüp) Gökyüzünden bardaktan boşalırcasına yağmur ve dolu yağması(mübalağa)Bulutun denizdeki sandala benzetilmesi(teşbih)erkekler- dişiler(tezat)
4)Yazılışları aynı, anlamları farklı kelimelerin mısra sonlarında kullanılmasına cinas sanatı denir. “tirildi” kelimelerinin iki mısranın sonnunda kullanılması şiirde cinas sanatının yapıldığını gösterir.

Sayfa 40

5)Yay yarupan ergüzi/ aktı akın munduzı (bahar geldi, kar suları seller gibi aktı)
Toğdu yaruk yıldızı( Tan yıldızı da doğdu)
Yağmur tolı sekrüyi( Yağmur ve dolu yağdı)
Baharı tasvir eden bu söz ve söz grupları, şiirin anlatım bütünlüğünü oluşturmaktadır. Ayrıca şiire görsel bir nitelik kazandırmaktadır.
6)Şiirin teması “baharın güzelliği”dir. Bu tema, şiirde yapı ve anlam kaynaşması sonucunda oluşmuştur.
7)
Dörtlükler
Nesnel Gerçeklikle İlişkisi
1.Dörtlük
Bahar mevsimiyle birlikte karların erimesi, suların çağlayıp coşması ve tan yıldızının doğması tabiata özgü bir gerçekliktir.
2. Dörtlük
Yağmurların sıkça doğmasından dolayı bulutlar bahar mevsiminde çok hareketlidir. Sıcaklık değerlerinin sürekli değişmesi rüzgarın hızını etkiler. Rüzgarlar, bulutları sürükleyip yeniden yağışları başlatır.
3. Dörtlük
Bahar mevsimiyle doğadaki bitki kökleri canlanıp yeşerir. Kırlarda, ovalarda, dağlarda  renk renk çiçekler açar.
4. Dörtlük
Bahar mevsiminin gelmesiyle havalar ısınır ve bazı hayvanlar kuş uykusundan uyanarak tabiatta kendilerine uygun yiyecekler arar, çiftlerini bulurlar.
8)Tabiat bütün çıplaklığıyla göz önüne serilmiştir. Anlatılan manzarada insanla ilgili bir ize rastlanmaz. Sanki insanların hiç dokunmadığı bir tabiat ortamından söz edilmektedir.
9)Türklerin destan döneminde tabiata verdiği önem ön plana çıkmaktadır. Göçebe ve atlı kültürün  egemen olduğu destan döneminde tabiat ve tabiatla ilgili unsurlar Türkler için tanrısal bir değer taşır.

2. Metin

1)a)Metne göre kahraman, konuklarına karşı son derece cömert, düşmana karşı çetin ve serttir. Düşmanı kaçırtan, göçürten, zor işlerin üstesinden gelebilen kahraman bir insandır.
b)Metinden hareketle, metnin yazıldığı dönemde Türklerin düşmanla sürekli mücadele halinde oldukları anlaşılmaktadır. Düşmana karşı güçlü olan kişiler toplum tarafından övgüler ve saygı  görür.
2)”Boynun tatup kadırgan” sözü düşmana gücünü kabul ettiren, boyun büktüren  anlamında kullanılmıştır. Bu söz Türklerin yiğitliğini ve gücünü ifade etmektedir

 10. Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları sayfa 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100 ve diğer Ders Kitabı sayfalarına buradan göz atabilirsiniz.

10. Sınıf Türk Edebiyatı NOVA YAYINEVİ Ders Kitabı Cevapları, 10.Sınıf Türk Edebiyatı NOVA YAYINEVİ ders Kitabı Cevap Anahtarı NOVA YAYINEVİ, 10.Sınıf Türk Edebiyat NOVA YAYINEVİ Ders Kitabı Cevapları, 10. Sınıf NOVA YAYINEVİ Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı bul, 10. Sınıf NOVA YAYINEVİ Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları, 10.Sınıf Türk Edebiyatı NOVA YAYINEVİ Ders Kitabı Cevap Anahtarı çöz, NOVA YAYINEVİ 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı ödev, NOVA YAYINEVİ 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı CevaplarıNOVA YAYINEVİ 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı, 10. Sınıf NOVA YAYINEVİ Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları, NOVA YAYINEVİ 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı bul, 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı CevaplarıNOVA YAYINEVİ 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı çöz, 10.Sınıf NOVA YAYINEVİ Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı ödev