Şehrimiz İstanbul Ders Notları pdf indir - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ekim 16, 2022

Şehrimiz İstanbul Ders Notları pdf indir

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

 Şehrimiz İstanbul Ders Notları pdf indir

Şehrimiz istanbul konu özeti, Şehrimiz istanbul dersi sınav çalışma kısa ders notları, Şehrimiz İstanbul Kitabı pdf, Şehrimiz İstanbul Ders Notları, Şehrimiz İstnabul Sunum, Şehrimiz İstanbul Etkinlikeri, Şehrimiz istanbul world indir. Şehrimiz istanbul soruları.

ŞEHRİMİZ İSTANBUL DERSİ DERS NOTLARI

 Ş.1.1. Birlikte yaşamanın gerekliliğini fark eder.

Günlük yaşamımızı sağlıklı şekilde sürdürmek için birçok şeye ihtiyaç duyarız. Yemek yemek, giyinmek, barınmak, eğitim görmek ve çevremizle iletişim kurmak bu ihtiyaçlarımızdan yalnızca birkaçıdır. Tüm bu ihtiyaçlarımızı tek başımıza karşılamamız mümkün değildir. Bu nedenle topluluk hâlinde yaşarız.


Yaşadığımız yer bir köy olabileceği gibi bir şehir de olabilir. Nerede yaşarsak yaşayalım her zaman bir iş bölümü ve iş birliği içindeyiz. Günlük hayatımızı düşünelim. Sabah kahvaltısında tükettiğimiz yiyecek ve içecekler farklı kişiler tarafından üretilip bizlere ulaştırılmaktadır. Örneğin yediğimiz ekmek, soframıza gelinceye kadar birçok aşamadan geçer. Buğdayın ekilmesi, hasat edilmesi, öğütülerek un hâline getirilmesi ve unun da hamur yapılarak pişirilmesi gerekir. Bu işleri yapabilmek için birçok araç gerece ihtiyaç duyulur. Bu araç gereçleri üretebilmek için de çeşitli mesleklerden insanlara ihtiyaç vardır. Tek bir insanın, bu işlerin hepsinin üstesinden gelmesi oldukça zordur. Gün içerisinde ulaşımımızı sağlayan şoförler, okulda eğitim aldığımız öğretmenler iş bölümü içinde ihtiyaçlarımızı karşılayanlardan birkaçıdır. O hâlde iş bölümü yaparak ihtiyaçlarımızı kolaylıkla karşılayabiliriz.


 

Toplumsal yaşamın temelini kişiler arası iletişim oluşturur. Yaşamımız boyunca ailemiz, arkadaş, akraba ve komşularımız başta olmak üzere toplum ile iletişim hâlinde oluruz. Sosyal çevremizi oluşturan insanlarla sağlıklı ilişki kurmak için doğru bir iletişim kurmak gerekir. Bu iletişim karşılıklı sevgi ve saygıya dayalı olmalıdır. Böyle bir iletişim bizlere yardımlaşma ve dayanışma duygularını aşılar. Böylece çevremizdeki insanların sorunlarına duyarlı bireyler olarak mutluluklarını ve üzüntülerini paylaşırız. 

Ş.1.2. Şehri meydana getiren unsurlardan yola çıkarak şehrin ne olduğunu bilir.

Şimdi geçmişe bir yolculuk yapalım ve bu sorunun cevabıyla birlikte insanların yerleşik aşama nasıl geçtiğini ve bu yerlerin şehir hâline nasıl geldiğini öğrenelim. Günümüzden yaklaşık 2.000 yıl öncesine kadar insanlar yaşamlarını göçebe olarak sürdürüyorlardı. Yiyecek bulmak için sürekli yer değiştiriyor, hayvanları avlayarak ve bitkileri toplayarak karınlarını doyuruyorlardı. Mağaralarda ya da geçici barınaklarda yaşıyorlardı. Sonra yaşamlarını tamamen değiştirecek bir gelişme yaşandı. İnsanlar tarım yapmaya başladılar ve vahşi hayvanları evcilleştirdiler. Çiftçilik yapmaya başlayan insanlar ekinlerine ve hayvanlarına bakmak için yerleşik yaşama geçtiler. Yerleşim yeri olarak nehir kenarlarındaki düz ve verimli arazileri seçtiler. Böylece arazilerini kolayca sulayabildiler. Kendilerinin ve hayvanlarının su ihtiyacını karşılayabildiler. Tarım ve hayvancılıkla birlikte besin kaynaklarının artması nüfusun da artmasını sağladı. Nüfus artışıyla birlikte bu ilk yerleşim yerleri köylere dönüştü. Köylerde yaşayan insanlar ihtiyaçlarından fazla ürün elde ettiler. Kendilerini ve ürünlerini saldırılardan korumak için köylerin etrafını çevirdiler. Fazla ürünleri diğer köylerde yaşayanlara sattılar. O köylerdeki insanlardan da kendi ihtiyaç duydukları ürünleri aldılar. Böylece ticaret hayatını başlattılar. 

İşte bu şekilde ortaya çıkan köylerden bazıları zaman içinde o kadar büyüdü ki köy olmaktan çıkarak şehir hâlini aldı. Şehir olarak nitelendirilebilecek ilk büyük yerleşim yerlerinden biri de ülkemizde Konya’da yer alan Çatalhöyük’tür. Çatalhöyük günümüzden yaklaşık 9.000 yıl önce 10.000’e yakın nüfusa sahip büyük bir şehirdi. Çatalhöyük gibi ilk şehirler genellikle su kaynaklarında, verimli ovalarda, ulaşım yolları üzerinde, güvenlik açısından savunması kolay yerlerde kuruldu.Kalabalık nüfusun ihtiyaçlarının karşılanması için şehirde fırıncılık, kasaplık, demircilik, marangozluk, terzilik gibi meslekler ortaya çıktı.  Zaman içinde büyüyen şehirlerin belirli bir düzen içinde yönetilebilmesi, dış saldırılardan korunabilmesi gibi ihtiyaçlar yönetim birimlerinin kurulmasını sağladı. Böylece kral ya da meclis tarafından yönetilen şehirler doğdu. Şehirler barınma, güvenlik, eğitim, sağlık gibi insanî ihtiyaçların en uygun şekilde karşılanabileceği yerler hâline geldi. Türkiye, Irak, Hindistan ve Mısır yeryüzünde en eski şehirlerin kurulduğu bölgelerdir. İlk Çağ’da kurulan şehirlerde evler, ibadethaneler, idari yapılar, dükkânlar, pazar yerleri şehri meydana getiren başlıca unsurlardır. Geçmiş çağlarda kurulan şehirlerin bazıları büyüyüp modernleşerek günümüzde de varlığını sürdürmektedir. Buna karşılık Truva, Efes, Hattuşa gibi ülkemizdeki pek çok şehir deprem, sel ve benzeri doğal afetler, salgın hastalık ve savaş nedeniyle yıkılmış ve yok olmuştur. 

Günümüzde bu şehirlerin olduğu bölgelerde yapılan arkeolojik çalışmalar o şehre ait birçok eserin gün yüzüne çıkmasını sağlamaktadır. Günümüzde şehirler artık eski çağlardaki görüntüsünden çok farklıdır. Teknolojik gelişmeler ve ulaşımın kolaylaşması yeryüzünde şehirlerin kurulmasına imkân sağlamıştır. 19. yüzyılda Sanayi Devrimi ile fabrikaların yaygınlaşmaya başlaması şehir nüfusunun giderek artmasına neden olmuştur. Dünya nüfusunun büyük bölümü şehirlerde yaşamaktadır. 

Ekonomik ve sosyal açıdan gelişmiş şehirler giderek daha fazla göç almaktadır. Deniz, hava, kara veya demir yoluyla insanların kolayca ulaşabildikleri şehirler ekonomik olarak da ön plana çıkmaktadır. Kocaeli, Gaziantep, Bursa bu şehirlere örnek olarak gösterilebilir. Tarihî geçmişi itibariyle köklü bir medeniyete ev sahipliği yapan ve güçlü devletlerin başkenti olan şehirler lgi odağı olan şehirlerdir. İstanbul, Konya gibi şehirler bu özellikleriyle ülkemizde ön plana çıkmaktadır. Bu şehirlerdeki tarihî yapılar ve sanat  eserleri turizm açısından da insanların ilgisini çekmektedir. Denizi, ormanları, gölleri gibi doğal güzellikleriyle insanların hem yerleşmek hem de tatil yapmak istediği pek çok şehir de bulunmaktadır. Antalya, Bolu, Nevşehir gibi şehirler bu özellikleriyle ülkemizde sayılabilecek pek çok şehirden yalnızca birkaçıdır. Şehirler kırsal kesimlere göre nüfusun yoğun; eğitim, sağlık, sanat gibi hizmetlerin yaygın olduğu yerlerdir. Şehirlerde yapılar genellikle çok katlıdır. Sanayi faaliyetleri ve hizmet sektörü gelişmiştir. Kültür, sanat ve eğlence için birçok sosyal mekân bulunmaktadır. Altyapı ve ulaşım hizmetleri planlıdır. Şehirler İş bölümünün hâkim olduğu planlı bir yönetime sahiptir. Okul, hastane, yol, çarşı, pazar, ibadethane, sinema, tiyatro, park, müze, kütüphane ve fabrika şehri meydana getiren fiziki unsurlardır.

 Şehir bu özellikleriyle belirli bir mekânı ifade etmektedir. İnsan, yaşadığı bu mekânı yani şehri düzenler ve şekillendirir. İnsan öncelikle bir mekânı yaşanabilir bir yer olarak seçer. Daha sonra buranın çevre düzenlemesini, alt yapısını yapar. Çünkü şehirler insan eliyle yapılan ve geliştirilen yerlerdir. İnsan ve şehir birbirini tamamlar ve etkiler. Biri olmadan diğeri olmaz. Mekâna anlam ve değer katan insanın kendisidir. Terk edilmiş şehirler bunu bize en iyi şekilde anlatır. Örneğin Muğla’nın Fethiye ilçesinde yer alan Kayaköy, burada yaşayan Rumlar’ın Yunanistan’a göç etmesiyle terk edilmiş bir yerleşim yeri hâline gelmiştir.


 Şehrimiz İstanbul Ders Notları pdf indir



ŞEHRİMİZ ADANA DERS KİTABI ŞEHRİMİZ ADIYAMAN DERS KİTABI ŞEHRİMİZ AFYON DERS KİTABI ŞEHRİMİZ AMASYA DERS KİTABI ŞEHRİMİZ ANKARA DERS KİTABI ŞEHRİMİZ AYDIN DERS KİTABI ŞEHRİMİZ BALIKESİR DERS KİTABIŞEHRİMİZ BATMAN DERS KİTABI ŞEHRİMİZ BİLECİK DERS KİTABI ŞEHRİMİZ BİNGÖL DERS KİTABI ŞEHRİMİZ BİTLİS DERS KİTABI ŞEHRİMİZ BURSA DERS KİTABI ŞEHRİMİZ ÇANAKKALE DERS KİTABI ŞEHRİMİZ ÇORUM DERS KİTABI ŞEHRİMİZ DENİZLİ DERS KİTABI ŞEHRİMİZ DÜZCE DERS KİTABI ŞEHRİMİZ EDİRNE DERS KİTABI ŞEHRİMİZ ERZİNCAN DERS KİTABI ŞEHRİMİZ ERZURUM ŞEHRİMİZ ESKİŞEHİR DERS KİTABI ŞEHRİMİZ GAZİANTEP DERS KİTABI ŞEHRİMİZ GİRESUN DERS KİTABI ŞEHRİMİZ GÜMÜŞHANE DERS KİTABI ŞEHRİMİZ HATAY DERS KİTABI ŞEHRİMİZ İSTANBUL DERS KİTABI ŞEHRİMİZ KARS DERS KİTABI ŞEHRİMİZ KASTAMONU DERS KİTABI ŞEHRİMİZ KIRIKKALE DERS KİTABI ŞEHRİMİZ KIRKLARELİ DERS KİTABI ŞEHRİMİZ KIRŞEHİR DERS KİTABI ŞEHRİMİZ KOCAELİ DERS KİTABI ŞEHRİMİZ KOCAELİ-2 DERS KİTABI ŞEHRİMİZ KARAMAN DERS KİTABI ŞEHRİMİZ KÜTAHYA DERS KİTABI ŞEHRİMİZ MALATYA DERS KİTABI ŞEHRİMİZ MANİSA DERS KİTABI ŞEHRİMİZ MARDİN DERS KİTABI ŞEHRİMİZ MERSİN DERS KİTABI ŞEHRİMİZ MUŞ DERS KİTABI ŞEHRİMİZ NEVŞEHİR DERS KİTABI ŞEHRİMİZ NİĞDE DERS KİTABI ŞEHRİMİZ RİZE DERS KİTABI ŞEHRİMİZ SAMSUN DERS KİTABI ŞEHRİMİZ ŞANLIURFA DERS KİTABI ŞEHRİMİZ ŞIRNAK DERS KİTABI ŞEHRİMİZ VAN DERS KİTABI ŞEHRİMİZ ORDU DERS KİTABI ŞEHRİMİZ TEKİRDAĞ DERS KİTABI ŞEHRİMİZ TRABZON DERS KİTABI ŞEHRİMİZ TOKAT DERS KİTABI ŞEHRİMİZ UŞAK DERS KİTABI ŞEHRİMİZ YOZGAT DERS KİTABI ŞEHRİMİZ ZONGULDAK DERS KİTABI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder