SSK Primi Eksik Olan Nasıl Emekli Olabilir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 16, 2019

SSK Primi Eksik Olan Nasıl Emekli Olabilir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

SSK Primi Eksik Olan Nasıl Emekli Olabilir?

Anasayfa » SSK » SSK Primi Eksik Olan Nasıl Emekli Olabilir?
SSK Primi Eksik Olan Nasıl Emekli Olabilir?



SSK Primi Eksik Olan Nasıl Emekli Olabilir? Bu durumda olan vatandaşlarımızın bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Yaşı gelen fakat primi eksik olduğu için emekli olamayan vatandaşlar; borçlanma yaparak prim günlerini tamamlayabilirken, dilerlerse toplu para alma imkanları da bulunuyor. Prim günü eksik olanlar 2018 yılında gerekli şartları yerine getirerek emekli olma imkanına sahip olabilmektedir. Çalışan vatandaşların emekli olabilmeleri için üç şartı yerine getirmesi gerekmektedir.

Ülkemizde emeklilik şartları; prim günü, yaş ve sigortalılık süresidir. Prim gününde eksik olduğunda diğer iki şart uygun şekilde sağlanmışsa; prim gününü tamamlayarak emekli olabilmek mümkün hale gelmiştir. Sigortalı bazı çalışanların, yeterli imkanları olmadığı için farklı sebeplerle prim günlerinde eksik oluşmaktadır. SSK priminde eksik olan kişilerin izlemesi gereken yollar, konu ile ilgili detaylara yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.

Geriye Dönük Borçlanma İle Eksik Olan Prim Günlerinin Tamamlanması
Yazı İçindekiler [Gizle]

Geriye Dönük Borçlanma İle Eksik Olan Prim Günlerinin Tamamlanması
Geriye Dönük Borçlanma Yapılabilmesi İçin Gerekli Şartlar
SGK’dan Toplu Para Alabilmek İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
SGK Toplu Para Başvurusu Nasıl Yapılır?
Toplu Ödemeden Sonra İhya Sistemi Nedir?
Emeklilik İle İlgili Sorgulamalar Nasıl Yapılır?


Prim günü eksik olanlara emeklilik ne zaman sorusunun yanıtı olan geriye dönük borçlanma, emeklilik hakkı kazanılabilmesi için fırsat sunmaktadır. Erkek sigortalılarda askerlik borçlanması, kadın sigortalılarda doğum borçlanması yaparak ya da hizmet ihyazı, yurtdışı borçlanması ile geriye dönük prim günlerini tamamlamak mümkündür. Bu sayede prim günü eksik olanlar emekli oluyor ve emekli maaşı almaya başlıyorlar. Geriye dönük olarak borçlanma yapılabilecek süreçler şu şekilde sıralanabilmektedir;

Er ya da erbaş olarak ve yedek subay okulunda geçen süreler
En fazla 3 çocuğa kadar ve çocukların hayatta olması koşuluyla 4A, 4B ve 4C ücretsiz doğum izni süreleri
4C kapsamında mevzuata göre aylıksız izin süreleri
Sigortalı olmadan yapılan avukatlık stajında geçen süre
Sigortalı iken tutuklanan ve sonrasında serbest kalan kişilerin tutukluluk süreleri
Sigortalı olmadan yapılan doktora öğrenimi ya da tıp uzmanlık eğitim süreleri
Hekimler için fahri asistanlık süreleri
Benzer İçerik:  Doğum Borçlanması Sigorta Girişini Geri Çeker mi?
Geriye Dönük Borçlanma Yapılabilmesi İçin Gerekli Şartlar
Emeklilik için prim günü eksiği olan kişiler, geriye dönük borçlanma yapabilmektedir. Fakat geriye dönük borçlanma yapılabilmesi için bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar şu şekildedir;

En az 1800 prim gününe sahip olunması gerekmektedir.
Geriye dönük borçlanma ile emekli olunmak isteniyorsa, yaş şartının sağlanıyor olması gerekmektedir. Bu şart erkeklerde 65 kadınlarda ise 60 olarak belirlenmiştir. Yaş şartını sağlayan ve en az 1800 gün primi olan bir kişi, geriye dönük borçlanma yaparak emekli olabilmektedir.
Erkek sigortalılar için yapılabilen askerlik borçlanması, en fazla 540 güne kadar yapılabilmektedir.
Kadınlar için yapılan doğum borçlanması ise hizmete başlama tarihinden sonra doğan çocuklar için geçerli olmaktadır. 3 çocuğa kadar ve her çocuk için 720 güne kadar doğum borçlanması yapılabilmektedir.
Yurtdışı borçlanmalarında ise prim günü süresi 5400 güne kadar çıkabilmektedir.
Geriye dönük borçlanma yapamayacak kişiler SGK’dan toplu ödeme alabilir ya da isteğe bağlı sigorta primi yatırarak emekli olma şansı elde edebilir.
SGK’dan Toplu Para Alabilmek İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
Yaşı gelip de prim eksiği olana emeklilik hakkı 2018 yılında verilmekte olup prim günü haricinde yaş ve sigortalılık süresini tamamlayan vatandaşlar emekli olabilmektedir. Emeklilik şartlarından ikisine uygunluk sağlayıp, yalnızca prim gününde eksiklik olan vatandaşlar prim gününü tamamlayarak emekli olma hakkı kazanırlar. Fakat prim günü tamamlanamıyorsa ve tamamlanması için bir imkân bulunmuyorsa, bu durumda SGK’dan paralarını toplu olarak geri alma şansı elde bulunmaktadır. SGK’dan toplu para alınabilmesi için;

Sigortalı olarak herhangi bir işyerinde çalışılmıyor olması,
Kendi işinin yürütülmüyor olması yani devam eden BAĞ-KUR’un olmaması,
Emeklilik için gerekli olan sigortalılık süresinin tamamlanmış olması (sigortalılık süresi genel olarak erkeklerde 25, kadınlarda 20 yıldır)
Yaş şartının tamamlanmış olması gerekmektedir.
Benzer İçerik:  SSK 3600 Güne Göre Ne Zaman Emekli Olurum


Normal şartlarda yukarıdaki şartları yerine getiren vatandaşlar, prim günlerini tamamlayarak emekli olabilmektedir. Prim günü tamamlanmıyorsa ve bu şartlara uygunluk sağlanıyorsa toplu para alınabilmektedir. Toplu para alınması vefat eden sigortalıların mirasçıları tarafından da talep edilebilmektedir. Mirasçıların toplu para alabilmeleri için tek şart ölüm aylığı (dul ya da yetim maaşı) bağlanmamış olmasıdır.

SGK Toplu Para Başvurusu Nasıl Yapılır?
SGK’dan toplu para alınabilmesi için SGK müdürlüklerine gidilmesi ve dilekçe verilmesi gerekmektedir. SGK’ya yapılan başvuruların şahsen yapılması gerekmektedir. İlgili sigortalı vefat etmiş ise başvuruyu mirasçıları yapmalıdır. Toplu ödemelerde SGK sistem olarak takip yapmadığı için, dilekçenin mutlaka SGK’ya teslim edilmesi gerekmektedir.

SGK tarafından gerekli incelemeler yapılmakta olup toplu ödeme için şartlara uygunluk sağlayıp sağlamadığınız kontrol edilmektedir. İncelemeler olumlu sonuçlandıktan sonra toplu olarak; yaşlılık, malullük ve ölüm sigortası primlerini alabilirsiniz. Sağlık için ödenen primler toplu ödeme kapsamına girmemektedir. Toplu olarak geri ödenen primler, kuruma göre değişiklik göstermektedir. Ödenen primler şu şekildedir;

Eski ismiyle SSK yeni ismiyle 4A sigorta kapsamında 2008 öncesi ve sonrası olarak, ödenen primler değişmektedir. Toplu ödeme almak isteyen kişi, 2008 yılından önce hizmete başladıysa kendi adına ödenmiş olan hem işçi hem işveren primini alabilmektedir. 2008 yılından sonra hizmete başlandıysa, sadece işçi primleri toplu olarak geri alınabilmektedir.
Eski ismiyle BAĞ-KUR, yeni ismiyle 4B sigorta kapsamında tarih olarak herhangi bir ayrım yapılmamaktadır. İlgili sigortalının ödediği tüm primler, toplu olarak geri ödenmektedir.
Toplu Ödemeden Sonra İhya Sistemi Nedir?
Toplu ödeme alındıktan sonra emekli maaşı ödemesi alınması gibi bir durum söz konusu değildir. Fakat emeklilik için herşey bitmiş olarak sayılmaz. Toplu ödeme alan sigortalı, tekrar çalışmaya başladığı anda ihya sistemi devreye girmektedir. Bu durumda sigortalı daha önce toplu ödemesini aldığı prim günleri için SGK’ya ödeme yaparak, mevcut prim günlerine ekleme yapabilmektedir. Böylece tüm şartlar uygun olduğunda sigortalı emekli olarak, emekli maaşı almaya başlamaktadır.

Benzer İçerik:  SSK Birikmiş Paramı Nasıl Alabilirim?
Alınan toplu ödeme geri ödenirken SGK herhangi faiz ya da yaptırım uygulamamaktadır. Yalnızca yatırılan primlerin o günün katsayısına göre yeniden belirlenmesi yapılmaktadır. Bu da prim miktarlarında düşüşler meydana getirebilmektedir. SGK tarafından sunulan bu fırsat, şartlardan dolayı emekli olamayan kişiler için büyük kolaylık sağlamaktadır.

Emeklilik İle İlgili Sorgulamalar Nasıl Yapılır?
Emekliliğiniz ile ilgili merak ettiğiniz konularda hem online hem telefon aracılığıyla sorgulama yapmanız mümkündür. Emeklilik sorgulama işlemi için E-Devlet sistemini kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra E-SGK sisteminde de bazı sorgulamalar yapmanız mümkündür. Online olarak emeklilik ile ilgili yapabileceğiniz sorgulamalar şu şekildedir;

Emeklilik şartlarınızı sorgulamak ve ne zaman emekli olabileceğinizi öğrenmek için https://www.turkiye.gov.tr/sgk-ne-zaman-emekli-olabilirim adresine giriş yapabilirsiniz. Kimliğinizi şifre ve T.C kimlik numaranızla doğruladıktan sonra; 4A, 4B ve 4C olarak emeklilik şartlarınızı sorgulamanız mümkündür.
4A (SSK) emekli aylık bilginizi öğrenebilmek için https://www.turkiye.gov.tr/4a-emekli-aylik-bilgisi adresine giriş yapabilirsiniz. Kimlik doğrulama işleminden sonra 4A emekli maaşınız ile ilgili tüm detaylara ulaşabilirsiniz.
4B (BAĞ-KUR) emekli aylık bilginizi öğrenebilmek için https://www.turkiye.gov.tr/4b-emekli-aylik-bilgisi adresine giriş yapabilirsiniz.
4C (Emekli Sandığı) emekli aylık bilginizi öğrenebilmek için https://www.turkiye.gov.tr/4c-emekli-aylik-bilgisi adresine giriş yapabilirsiniz.
Emeklilik için toplu para taleplerinizde, paranızın yatıp yatmadığını öğrenmek için https://www.turkiye.gov.tr/sgk-sahis-odeme-goruntuleme adresine giriş yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder