2019 Doğum Yardımı Parası Nereden, Nasıl Alınır? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 16, 2019

2019 Doğum Yardımı Parası Nereden, Nasıl Alınır?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

2019 Doğum Yardımı Parası Nereden, Nasıl Alınır?

Anasayfa » SSK » 2019 Doğum Yardımı Parası Nereden, Nasıl Alınır?
2019 Doğum Yardımı Parası Nereden, Nasıl Alınır?



2019 Doğum yardımı parası; Türk vatandaşı olan ve doğum yapan bütün kadınlara Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılan bir nakdi ödenektir. Bu nakdi ödenek için T.C vatandaşı olunması ve doğum yapmış olunması yeterlidir. Ülkemizde sosyal sorumluluk projeleri kapsamında ailelere çocuklar için ödenen nakdi yardımların sayısı oldukça fazladır. Doğum yardımı parası yalnızca annelere ödenen ve katı şartları olmayan bir yardımdır. Çalışan ya da çalışmayan anneye doğum parası Türk vatandaşı olan kadınlara verilen bir hak olarak 2019 senesinde de ödenmeye devam edecektir.

Doğum Yardımı Parası Kimlere Ödenir?
Yazı İçindekiler [Gizle]

Doğum Yardımı Parası Kimlere Ödenir?
2019 Doğum Yardımı Parası Ne Kadar Olacak?
Doğum Yardımı Parası Başvurusu Nasıl ve Nereye Yapılır?
Doğum Yardımı Parası İçin Dilekçe Doldurulurken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Doğum Yardımı Parası Nereye ve Ne Zaman Ödenir?
Doğum Yardımı Parası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ya da mavi kart sahibi kadınlar, doğum yaptıklarında doğum parası başvurusunda bulunabilirler. Bu haktan faydalanılabilmesi için;

Annenin mutlaka başvuru yapması gerekmektedir.
Anne ve bebeğin sağ olması ve doğumun mutlaka gerçekleşmiş olması gerekmektedir.
Kamu personeli olan yani Emekli Sandığı’na bağlı olarak çalışan, SSK ve BAĞ-KUR güvencesinde çalışan annelerinde bu yardımdan faydalanma hakkı bulunmaktadır.
Annenin Türk vatandaşı olmadığı ya da vefat etmiş olduğu durumlarda Türk vatandaşı olan babalara bu yardım verilebilmektedir. Bununla ilgili şartlar Bakanlık tarafından belirlenen zorunlu hallere uygunlukla bağlı olarak değişmektedir. Burada esas alınan belge, babanın nüfus kayıt örneği olacaktır.
2019 Doğum Yardımı Parası Ne Kadar Olacak?


Doğum yardımı parası ne kadar merak ediyorsanız; Bakanlık tarafından 2019 doğum yardımı parasının ne kadar olacağı ile ilgili henüz resmi bir açıklama gelmemiştir. 2019 yılında doğum yardımı olarak ödenen nakdi yardımlar ise şu şekildedir;

Anne ilk kez çocuk sahibi oluyorsa 300 TL nakit ödeme almaktadır.
Anne ikinci çocuğuna sahip oluyorsa 400 TL nakit ödeme almaktadır.
Anne üçüncü ve üzeri çocuğa sahip oluyorsa 600 TL ödeme almaktadır.
Benzer İçerik:  2019 Yılında Doğum İzni Ne Kadar ?
İkiz ya da üçüz gibi çoklu doğumlarda ise ödenekler farklılık göstermektedir. Bu kapsamda;

Anne ilk kez çocuk sahibi oluyorsa ve ikiz bebek sahibi olmuşsa alacağı ödeme 700 TL olmaktadır. Böyle bir durumda ikizlerin bir tanesi ilk çocuk olarak sayılarak 300 TL, ikizlerin bir tanesi ikinci çocuk olarak sayılarak 400 TL olmak üzere toplamda 700 TL ödeme yapılmaktadır.
Annenin daha önceden bir çocuğu varsa ve ikinci hamileliğinden ikiz bebek sahibi olmuşsa alacağı ödeme 1000 TL olacaktır. Böyle bir durumda ikizlerin bir tanesi ikinci çocuk sayılara 400 TL, bir tanesi üçüncü çocuk sayılarak 600 TL olmak üzere toplamda 1000 TL ödeme yapılmaktadır.
Anne ilk kez çocuk sahibi oluyorsa ve üçüz bebek sahibi olmuşsa 1300 TL ödeme alacaktır. Yine üçüzler birinci, ikinci ve üçüncü çocuk sayılarak ödemeler toplamı hesaplanmaktadır.
Doğum Yardımı Parası Başvurusu Nasıl ve Nereye Yapılır?
Doğum yardımı parası için mutlaka başvuru yapılması gerekli olup başvurular Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na yapılmaktadır. Başvurular Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezilerine yapılabilmektedir. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları için ise başvurular Büyükelçilik ya da Konsolosluklara yapılabilmektedir. Doğum yardımı parası için başvurular bizzat ilgili kuruma gidilerek yapılabileceği gibi posta ya da kargo yoluyla da yapılabilmektedir. Bizzat ilgili kuruma yapılan başvurularda işlemler çok daha hızlı şekilde ilerleyecektir. Başvuru için gerekli olan evraklar ise şu şekilde sıralanabilmektedir;

Doğum yardımı dilekçesi
Doğum belgesi
Anne ve çocuğa ait nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
Doğum Yardımı Parası İçin Dilekçe Doldurulurken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Doğum yardımı parası için dilekçeyi dilerseniz ilgili kurumdan alabilir, dilerseniz internet üzerinden indirerek çıktısını alabilirsiniz. Dilekçe Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na hitaben yazılmalıdır. Bu hitapta hangi ilde oturuluyorsa o ilde bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kullanılmalıdır. Bu dilekçe doldurulduktan sonra diğer belgelerle birlikte Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il müdürlüklerine teslim edilmelidir. Eğer anne memur olarak çalışıyor ise bu dilekçe çalıştığı kuruma teslim edilebilmektedir.

Annenin başvuruyu yapması gerekmektedir. Fakat anne başvuruyu yapabilecek durumda değilse başvuru babalar tarafından da yapılabilmektedir. Her koşulda doğum parası yardımı annenin adına yatırılmaktadır. Doğum yardımı dilekçesi doldurulurken dikkat edilmesi gerekenler ve bölümlere göre yazılması gerekenler şu şekilde sıralanmaktadır;

Dilekçenin ilk bölümüne başvuruyu kim yapıyorsa onun ad ve soyad bilgileri yazılmalıdır. Başvuru sahibi anne ya da baba olabilmektedir. Eğer başvuruyu baba yapıyorsa onun ad ve soyad bilgisinin girilmesi gerekmektedir.
Başvuru sahibinin T.C kimlik numarası bilgisi yazılmalıdır.
Doğum yapan kişinin ad ve soyad bilgisi yazılmalıdır.
Doğum yapan kişinin T.C kimlik numarası bilgisi yazılmalıdır.
Yeni doğan çocuk ya da çocukların (çoklu doğum ise) T.C kimlik numarası bilgisi yazılmalıdır.
Yeni doğan çocuk ya da çocukların babasının T.C kimlik numarası bilgisi yazılmalıdır.
Başvuru sahibinin varsa diğer çocuklarının T.C kimlik numarası bilgisinin yazılması gerekmektedir.
Doğum yapan kişinin kamu işçisi olup olmadığı sorusu, evet ya da hayır olarak işaretlenmelidir.
Çocuğun babasının kamu işçisi olup olmadığı sorusu, evet ya da hayır olarak işaretlenmelidir.
Anne ya da baba kamu işçisi ise yeni doğum için alacağı doğum parası tutarının yazılması ve ilgili kurum tarafından mühürlenmesi gerekmektedir.
Dilekçenin son kısmında yer bölümde başvuru sahibinin adı, soyadı, telefon numarası, tarih bilgileri yazılmalı ve başvuru sahibi tarafından imzalanmalıdır.
Benzer İçerik:  Kimler Doğum Borçlanması Yapabilir ?
Doğum Yardımı Parası Nereye ve Ne Zaman Ödenir?
Başvuru sonrasında herhangi bir sorun oluşmaz ise ödeme PTT aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Hak edilen nakit tutar PTT şubelerine annenin adına yatırılmakta olup yalnızca anne tarafından çekilebilmektedir. Doğum parası ne zaman ödenir sorusunun net bir cevabı bulunmamakla birlikte en fazla 2 ay içerisinde yatırıldığı bilinmektedir. Paranın yatırılıp yatırılmadığı sorgulanabilmektedir. Bunun yanı sıra annenin cep telefonuna ya da dilekçede belirtilen numaraya SMS yoluyla da bilgilendirme yapılmaktadır.

Doğum Yardımı Parası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Doğum parası sorgulama işlemi hem online olarak hem de telefon aracılığıyla yapılabilmektedir. Online olarak sorgulama yapılabilmesi için E-Devlet sistemine giriş yapılması gerekmektedir. Bu sorgulama için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir;

Doğum yardımı başvuru sonucu sorgulama işlemi için https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-politikalar-dogum-yardimi-basvuru-sonucu-sorgulama adresine giriş yapılması gerekmektedir.
Adres açıldığında sayfada bulunan ‘Kimliğimi Şimdi Doğrula’ seçeneğine tıklanmalıdır.
Açılan sayfada T.C kimlik numarası ve E-Devlet şifresi ile ya da;
Elektronik imza
Mobil imza
C kimlik kartı
İnternet bankacılığı aracılığıyla kimlik doğrulama işlemi tamamlanmalıdır.
Akabinde açılacak olan sayfada sorgulama otomatik olarak yapılarak sonuçlar görüntülenebilmektedir.
Başvuru sonuçlar telefon aracılığıyla da yapılabilmektedir. Bunun için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet veren Alo 144 aranmalıdır. Başvuru sonuçları ile ilgili herhangi bir itiraz yapılacaksa yine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il müdürlüklerine başvuru yapılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder