E-Devlet Emeklilik Hesaplama, Sorgulama Nasıl Yapılır - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 16, 2019

E-Devlet Emeklilik Hesaplama, Sorgulama Nasıl Yapılır

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

E-Devlet Emeklilik Hesaplama, Sorgulama Nasıl Yapılır

Anasayfa » E-Devlet » E-Devlet Emeklilik Hesaplama, Sorgulama Nasıl Yapılır
E-Devlet Emeklilik Hesaplama, Sorgulama Nasıl Yapılır



Devlet tarafından verilen hizmetlerin internet üzerinden hızla güvenle ve kesintisiz olarak yurttaşlara doğru bilgi ulaştırma amacıyla kurulan e-devlet Kapısı web tabanlı modern bir sitedir. TÜRKSAT AŞ bu uygulamanın sorumlu kuruluşudur. Ne zaman emekli olunacağı, hakkında açılan dava olup olmadığı gibi pek çok soru e-Devlet uygulaması sayesinde bürokrasiye takılmadan yanıtlanabilmektedir.



Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası kullanılmak ve şifre girişi suretiyle sisteme giriş yapılmaktadır. Şifresi olmayanlar ya da şifresini kaybedenler derhal PTT’den bu sorunu giderebilirler. Ayrıca mobil imza ile telefon operatörleri kullanılarak da sisteme giriş sağlanabilmektedir. Öte yandan elektronik imza, TC Kimlik Kartı ve Bankalar yardımıyla da e-Devlet hizmetlerinden yararlanmak mümkündür. E-Devlete giriş yapmak için www.turkiye.gov.tr adlı internet sitesine giriş yapılması gerekiyor. Sistemde 460 kurum tarafından 3330 adet hizmet sağlanmaktadır.


Kimler Emekliliğe Hak Kazanır
Yazı İçindekiler [Gizle]

Kimler Emekliliğe Hak Kazanır
Nasıl Emekli Olunur
Yaş Bekleyenlerin Durumu
Emeklilik Hesaplamada Temel Kriterler
BAĞKUR ve Emekli Sandığı Emeklilik Koşulları
Emeklilik Yaşı Sorgulama
Diğer Sosyal Güvenlik Hizmetleri


Emeklilik, kanunlar uyarınca belirlenmiş bir çalışma süresi doldurulduğunda hak kazanılan ve aylık bağlanması ile süren yasal bir süreçtir. 1972 yılından bu yana işleyen sistem 1999 yılında ve 2008 yılında köklü değişikliklere uğramıştır. Adı geçen kanunlar zaman içerisinde değişiklik göstermiş ve emeklilik yaşı, prim yatırma süresi ve emekli maaşı miktarı da bunlara bağlı olarak değişmiştir. Erkekler ve kadınlar için bu unsurlar yine farklılık göstermektedir.



Genel tabloya bakıldığında geçmişten günümüze tamamlanması gereken yaş ve yatırılması gereken prim süreleri artış göstermektedir. Vatandaşların emeklilik hesaplama için normalde Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurulması gerekirken, bugün e-Devlet üzerinden sorgulama yapılabilmektedir. Çalışan kişilerin en büyük hayalini oluşturan emekliliğin ne zaman hak edileceği ve kaç TL maaş alınacağı önemli bir merak konusudur.

Benzer İçerik:  Kendi İsteği İle İşten Ayrılan Tazminat Alabilir Mi?
Nasıl Emekli Olunur
Gereken süre, yaş ve pirim yatırma koşullarının yanı sıra ibraz edilmesi lüzumlu bazı evrakların tamamlanması ile SGK tarafından emeklilik işlemleri başlatılmaktadır. Bunun için askerlik borçlanması ile doğum borçlanmasının da dikkate alınması gerekiyor. İlk müracaattan sonra yapılan incelemede şartlar oluşmuş ise “emekli olur” adı verilen ve “emekliliğe hak kazanıldığı tespit edildi” notu olan bir yazı verilmektedir. Bu belge, çalışılan işyerinin personel işlemlerini takip eden birimine (İnsan Kaynakları, Personel Müdürlüğü vb.) teslim edilir.



Bunun üzerine işyeri çıkış işlemlerini başlatarak SGK’ya bir yazı yazar. Bu yazı elden de kuruma teslim edilebilir. Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi doldurularak iş yerinden alınan bu yazı ile birlikte kuruma verilir. SGK teslimden sonra Yaşlılık Tahsis No içeren bir kart vermektedir. Emeklilik müracaat işlemlerinin takibi için bu kart kullanılmaktadır. Bu aşamadan sonra SGK işlemleri sürdürerek emeklilik işlemleri maaşın işlemesiyle sona eriyor.

Yaş Bekleyenlerin Durumu
Çalışanların dışında yaş dışındaki pirim yatırma ve sigortalılık süresi şartlarını dolduranlar da bulunmaktadır. Bu kişiler işlerinden ayrılmış ve yaşı doldurmayı beklemektedir. Bu durumda pek çok vatandaşın olduğu bilinmektedir. Bahse konu kişiler de yukarıdaki belirtilen unsurlar dahilinde emeklilik işlemlerini başlatabiliyorlar. SGK’ya başvurarak “emekli olur” yazısı alındıktan sonra Tahsis Talep ve Beyan Formu eksiksiz doldurulur. Yaşlılık Tahsis kartı alınır. SGK işlemleri yürütür ve emekliliğe hak kazanılır. Borçlanma söz konusu ise ilgili kurumdan Sosyal Güvenlik Kurumuna bir yazı yazılması gerekir. Gelecek yazının yanıtına göre emeklilik işlemleri başlatılır.

Emeklilik Hesaplamada Temel Kriterler
2018 esas alındığında 3 tür emeklilik grubu bulunmaktadır. Bunlar; 4A: SSK, 4B: BAĞ-KUR, 4C: Emekli Sandığı şeklindedir. Her birinin emeklilik hesaplama adına farklılıkları bulunmaktadır.

Benzer İçerik:  Vazife Malulü İkinci Emeklilik Hakkı
Bu bilgiler ışığında SSK için;

İlk kez sigortalanma tarihi 9/9/1999 – 30/4/2008 arasına denk geliyorsa emeklilik prim günü sayısı 7000 olacaktır.
Öte yandan kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş kriteri sağlanıyor ve 25 yıllık sigortalılık şartıyla 4500 gün prim yatırılmışsa emekli olunabilmektedir.
5400 prim günü ile emekli olmak isteyen kadın çalışanlar 61, erkekler ise 63 yaş kriterleriyle en erken 2036’da emekli olabilirler.
2011 sonrası için kadınlar 58, erkekler 60 yaşı tamamlarsa 3600 gün ile de emekli olunabilmektedir. Ancak emeklilik maaşının nispeten daha az olduğunun bilinmesi gerekir.
BAĞKUR ve Emekli Sandığı Emeklilik Koşulları
4B: BAĞKUR’da 8/9/1999 – 30/4/2008 arası işe giren erkekler 60 yaş ve 9000 günle emekli olabilirler. Bir sonraki gün olan 1 Mayıs 2008 sonrası aynı şartlar mevcut olup sadece yaşın kademeli olarak yükselmesi söz konusudur.
4C: Emekli Sandığı için BAĞKUR gibi 25 yıl ve 9000 gün şartı vardır. Aynı şekilde yaş konusunda kademeli yükseliş vardır.
Emeklilik Yaşı Sorgulama
4A (SSK) emeklilik sorgulama yapmak için arama çubuğuna https://www.turkiye.gov.tr/4a-hizmet-dokumu yazılarak sisteme giriş yapılır. Kimlik doğrulama yapıldıktan sonra sorgulama yapılabilir.
4B (BAĞKUR) emeklik sorgulama için ise arama çubuğuna https://www.turkiye.gov.tr/4b-hizmet-bilgisi yazılarak sisteme girilmesi yeterlidir. Kimlik doğrulaması gerekmektedir.
4C (Emekli Sandığı) emeklilik sorgulama için ise https://www.turkiye.gov.tr/4c-istege-bagli-odeme-dokumu linkiyle sisteme giriş yapılabilir. Burada da kimlik doğrulama yapılmaktadır.
Diğer Sosyal Güvenlik Hizmetleri
Emeklilik hesaplama ve sorgulamanın yanı sıra SGK’yı ilgilendiren yönüyle e-Devlet ile;

İlaç kullanım süresi sorgulama da yapılabilmektedir. Bunun için https://www.turkiye.gov.tr/ilac-kullanim-suresi-sorgulama linki kullanılmaktadır.
Muayene katılım payı sorgulaması yapmak da mümkün hale gelmiştir. Bunun için ise https://www.turkiye.gov.tr/muayene-katilim-payi-sorgulama linki kullanılıyor.
İş göremezlik ödemesi görme hizmeti için https://www.turkiye.gov.tr/4ab-isgoremezlik-odemesi-gorme linki var.
Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi (SAS) için https://www.turkiye.gov.tr/spas-mustahaklik-sorgulama linki bulunuyor.
Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesinin Verilmesi için https://www.turkiye.gov.tr/sgk-tahsis-talep-taahhut-beyan linkinin kullanılması gerekiyor.
Tedavi Bilgileri sorgulama için https://www.turkiye.gov.tr/sgk-tedavi-bilgileri-sorgulama linki hizmete açılmıştır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder