2019 Yılında Doğum İzni Ne Kadar ? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 16, 2019

2019 Yılında Doğum İzni Ne Kadar ?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

2019 Yılında Doğum İzni Ne Kadar ?

Anasayfa » SSK » 2019 Yılında Doğum İzni Ne Kadar ?
2019 Yılında Doğum İzni Ne Kadar ?



2019 Doğum izni almak, 4A yani eski ismiyle SSK ve 4B eski ismiyle BAĞ-KUR statüsünde çalışan kadınlar için verilen yasal bir haktır. Doğum izni için uygun bir doktordan rapor alınması gerekmektedir. Alınan rapor sonrasında yasal olarak verilen sürelerde izin yapılabilmektedir. Doğum izni süresince çalışamayan annelerin mağduriyetini gidermek adına SGK tarafından doğum parası ödemesi yapılmaktadır. Doğum izni süresi ve doğum parası çalışan annelere İş Kanunu kapsamında verilmiş olan haklardır.

2018 yılında olduğu gibi 2019 yılında da verilen doğum izni süreleri aynıdır. Doğum izni hesaplaması yalnızca çalışan anneler yapılabilmekte olup doğumun normal ya da çoklu olacağına göre değişiklik göstermektedir. Çalışan annelerin doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere yasal izin hakları bulunmaktadır. Kanun kapsamında geçici iş göremezlik kategorisine giren doğum izni, çoklu gebeliklerde 2’şer hafta arttırılmaktadır. Yani çoklu doğumlar için doğumdan önce 10 hafta, doğumdan sonra 10 hafta olmak üzere toplamda 20 hafta doğum izni verilmektedir.

Ülkemizde çalışan anneler için sunulan yardım ve destekler sayesinde kadın istihdamının arttırılması ve çocuk sahibi olan annelerin daha rahat koşullarda çalışmaya devam edebilmesi sağlanmaktadır. Doğum izni, doğum parası, süt izni gibi yasal olarak çalışan kadınlara verilen haklar kadınların hem çalışıp hem de çocuklarına rahat şekilde bakabilmelerine olanak sağlamaktadır.

2019 Doğum İzni Şartları Nelerdir?
Yazı İçindekiler [Gizle]

2019 Doğum İzni Şartları Nelerdir?
Doğum İzni Ne Zaman Alınır?
Çalışan Babalar İçin Doğum İzni Var Mı?
Doğum Parası Nedir?
Doğum Parası Alabilmek İçin Şartlar Nelerdir?
Doğum Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?
Doğum Parası Hesaplaması Yapmak
Doğum Parası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Çalışan anneye doğum izni ve çalışan anneye doğum parası 2019 yılında verilmeye devam etmektedir. Yasa kapsamında verilen doğum izni için şartlar şu şekilde sıralanabilmektedir;

Normal doğumlarda toplam 16 hafta, çoklu doğumlarda toplam 20 hafta yasal doğum izni süresi bulunmaktadır. Yasal doğum izni süreleri çalışan ve hamile olan kadınların sağlık durumuna ve yaptıkları işin niteliğine göre uzatılabilmektedir. Bu uzatmanın doktor tavsiyesi ile olması ve raporda geçerli sebebi ile birlikte belirtilmesi gerekmektedir.
Özel sektörde doğum izni haricinde doktor kontrolleri için de ücretsiz izin alınabilmektedir. Bu yalnızca özel sektör yani 4A (SSK) statüsünde çalışan kadınlar için geçerlidir.
Çalışmaya devam ederken hamile kadınların sağlık durumunu zorlayacak ya da tehlikeye atacak iş niteliği varsa bu iş niteliği hafifletilebilmekte ya da tamamen değiştirilebilmektedir. Böyle bir durum oluştuğunda çalışan hamile kadının maaşında herhangi bir düşüş yapılamamaktadır. Bu durum için uygun bir doktordan uygun bir rapor alınması gerekmektedir.
Çalışan kadınların sahip olduğu ücretsiz doğum izninin yanı sıra talep ettikleri takdirde 6 ay daha ücretli izin alma hakları bulunmaktadır.
4A (SSK) statüsünde çalışan kadınların çocukları bir yaşına gelene kadar her gün 1,5 saat ücretsiz emzirme izinleri bulunmaktadır.
Benzer İçerik:  Doğum Borçlanması Sigorta Girişini Geri Çeker mi?
Doğum İzni Ne Zaman Alınır?
Doğum izni doğum öncesi ve doğum sonrası olarak verilmektedir. Doğum öncesinde verilen 8 haftalık izin süresi normal şartlarda hamileliğin 32. haftasında başlamalıdır. Bu durum doktordan alınabilecek bir onay ve rapor ile değişebilmektedir. Doktor sağlık ve hamileliğin durumu açısında risk teşkil etmeyeceğine karar verir ise doğuma 3 hafta kalıncaya kadar çalışmaya devam edilebilmektedir. Doğum öncesinden hak edilen 5 haftalık izin ise doğum sonrasına eklenebilmektedir. Bu durumda çalışan kadınlar isterlerse doğum önce 3 hafta, doğumdan sonra 13 hafta izin alabilmektedirler.

Çalışan Babalar İçin Doğum İzni Var Mı?


Erkek sigortalıların eşleri doğum yaptığında yasal olarak babalık izni alma hakları bulunmaktadır. Çalışan erkekler baba olduğunda 4857 sayılı iş kanunu kapsamında babalık izni olarak 5 gün ücretsiz izin verilmektedir. 4C yani Emekli Sandığı statüsünde çalışan babalar için ise bu izin hakkı 10 gündür. Babalık izninden faydalanılabilmesi için tek şart doğumun gerçekleşmiş ve bebeğin sağ olması gerektiğidir.

Doğum Parası Nedir?
2019 doğum parası tıpkı doğum izni gibi çalışan annelerin yasal hakkıdır. Aktif olarak çalışan ve hamile oldukları için doğum izni hakkı lan kadınların çalışamadıkları süre içi SGK tarafından ödenen ödeneğe doğum parası denilmektedir. Halk arasında doğum parası olarak bilinse de kanun kapsamında iş göremezlik ödeneği olarak geçmektedir. İş Kanunu’nun 74. maddesi kapsamında belirlenen doğum parasının alınabilmesi için bazı şartlara uygunluk sağlanması gerekmektedir.

Doğum Parası Alabilmek İçin Şartlar Nelerdir?
Doğum parası alınabilmesi için çalışan ve doğum yapan hamile kadınların bazı şartlara uygunluk sağlanması gerekmektedir. Doğum parası başvuru yapılabilmesi için şartlar şu şekilde sıralanabilmektedir;

Doğum parası hakkı sahibi olunabilmesi için aktif bir şekilde çalışılıyor olmalıdır.
Doğum izni için rapor alındığı tarihe kadar çalışılıyor olması gerekmektedir. Rapor tarihinden önce işten çıkarılmış ise doğum parası alınamamaktadır.
Yasal olarak verilen doğum izni sürelerinde istirahat edilmesi ve çalışılmaması gerekmektedir.
Doğumun gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Yani düşük yapan anneler ne yazık ki bu ödemeden faydalanamazlar.
Bebeğin ölü ya da sağ doğmuş olması fark etmeden doğum parası alınabilmektedir. Doğum parası alınabilmesi için önemli olan doğumun gerçekleşmiş olmasıdır.
Doğum izni süresince kendi işyerinde ya da herhangi başka bir işyerinde çalışılmamış olması gerekmektedir.
Doğum öncesindeki doğum izni hakkı başlamadan önce işten çıkarılmamış olunmaması gerekmektedir.
Doğum tarihinden öncesindeki bir sene içerisinde en az 90 gün boyunca primlerin ödenmiş olması gerekmektedir.
Benzer İçerik:  2019 Kadınların Süt İzni Ne Kadar? Nasıl Hesaplanır?
Doğum Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?
Doğum parası başvurusu doğum gerçekleştikten sonra doğumun gerçekleştiği hastanenin ilgili evrakları e-rapor sistemine girmesi ile başlamaktadır. Bu işlem hastaneler tarafından otomatik olarak yapılmaktadır. İlgili evraklar e-rapor sistemine işlendikten sonra işyerine başvuru yapılması gerekmektedir. İşyeri raporu onaylatmalıdır. İşyeri Sosyal Güvenlik Kurumu sisteminde online olarak giriş yapamaz ise onaylatma sürecinin resmi yazışmalarla sürdürülmesi gerekmektedir. Bu sürecin takip edilmesi önemlidir. İşlemlerin yolunda gidip gitmediği çalışan tarafından takip edilirse sonrasında sıkıntı yaşanması engellenebilmektedir.

Doğum Parası Hesaplaması Yapmak
Doğum parası hesaplama işlemlerinde çalışanın son üç ayda brüt ücretlerinin toplamı baz alınmaktadır. 3 aylık toplam brüt ücret üzerinden hesaplanan günlük brüt ücretin 3’te ikisi kadarı günlük doğum parası olarak verilmektedir. 2019 yılı asgari ücret aldığı düşünülen bir kadın için hesaplamalar şu şekilde yapılmaktadır;

2019 yılı asgari brüt ücret 2558 TL’dir. Bu durumda çalışan kadının günlük brüt ücreti 85,26 TL’dir.
2019 yılı için alınabilecek en düşük doğum parası günlük olarak 56,84 TL (85,26 TL x 2/3) olarak hesaplanmaktadır.
Normal bir doğum için en düşük alınabilecek doğum parası 6.336,08 TL (112 gün x 56,84 TL)’dir.
Çoklu doğum için en düşük alınabilecek doğum parası ise 7.957,6 TL (140 gün x 56,84 TL)’dir.
Doğum Parası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Doğum parası sorgulama işlemi için E-Devlet sistemi kullanılabilmektedir. E-Devlet sisteminde kimlik doğrulama işlemi tamamladıktan sonra doğum parası ile ilgili sorgulamalar kolaylıkla yapılabilmektedir. Bu sorgulama için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir;

https://www.turkiye.gov.tr/4ab-isgoremezlik-odemesi-gormeadresine giriş yaptıktan sonra ‘Kimliğimi Şimdi Doğrula’ seçeneği tıklanmalıdır.
Sizin için uygun olan doğrulama yöntemi ile sisteme giriş yapmanız gerekmektedir.
Ardından açılacak olan sayfada sorgulama sonucunuz otomatik olarak görüntülenecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder