Doğum Raporu Parası Sorgulama ve Hesaplama - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 16, 2019

Doğum Raporu Parası Sorgulama ve Hesaplama

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Doğum Raporu Parası Sorgulama ve Hesaplama

Anasayfa » Doğum Yardımı » Doğum Raporu Parası Sorgulama ve Hesaplama
  Doğum Raporu Parası Sorgulama ve Hesaplama



Doğum raporu parası hesaplama, doğum yapan çalışan anneleri yakıdan ilgilendirmektedir. Bebek sebebi ile çalışma hayatından uzak kalan iş kadınları bu yardım sayesinde birçok sıkıntısından kurtulabilmektedir. Bu ödenek devlet tarafından ödenen önemli bir yardımdır.

Resmi adı analık iş göremezlik ödeneği olan bu rapor 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası yasanın 18. Maddesinde belirtilen bu program sebebi ile çalışma hayatına ara veren kadınların maddi kayıplarını minimize etmek için devlet tarafından destekleniyor. Böylece bununla birlikte işverenlerde çalışamayan iş kadınlarına maaş ödemek zorunda kalmıyorlar.

Doğum Parası Rapor Başvurusu Nasıl Yapılır?
Yazı İçindekiler [Gizle]

Doğum Parası Rapor Başvurusu Nasıl Yapılır?
Doğum Parası Hesaplama Tablosu
Doğum Raporu Parası Ne Zaman Yatar, Nereye Yatar
Doğum Rapor Parası Nereden Çekilir?
Doğum Raporu Kaç Gün
Doğum İzninde Sigorta Primi Yatıyor Mu?
Doğum Rapor Parası Sorgulama


Günümüz sürecinde artık birçok hastane E-rapor gibi bir sistem kullanmaktadır. Hal böyle olunca da raporunuz anında SGK sistemine işlenip işlemler hızlandırılmaktadır. Tabi bazı hastaneler hala bu sisteme geçemedikleri için aynı şeyler onlar için geçerli değildir. Bu durumda ise raporu doktorunuzdan alıp Sosyal Güvenlik İl veya İlçe Müdürlüklerine götürerek başvuruda bulunmanız gerekiyor. Onlar da bu raporun sisteme girişini manuel olarak sağlamış oluyorlar.

Doğum Parası Hesaplama Tablosu
Doğum raporu parası hesaplama hiç şüphesiz ki en önemli konudur. Günlük doğum parası, günlük brüt maaşlık 2/3’üne tekabül etmektedir. Hesaplama yapılırken ilk üç brüt maaş öncelikli olarak toplanıp hesaplanmasıdır. Bu son üç aylık maaşın toplamını 90’a bölerek günlük brüt maaş bulunur. Bu rakamın 2/3’ü doğum rapor parası olarak hesaba ödenir. Örneklerle açıklarsak daha anlaşılır ve kalıcı olur diye düşünüyorum:

dogum parasi basvuru
dogum parasi basvuru



ÖRNEK : Son üç aylık brüt maaşı 6000 TL olan bir kadın çalışanın;

Benzer İçerik:  2018 Süt Parası Sorgulama
Aylık brüt 2000 TL’den 3 aylık maaş toplam 6000 TL. Buradan da günlük maaş tutarını hesaplayalım. 6000/90=66,60 TL

Şimdi de günlük doğum rapor parası tutarını hesaplayalım. Günlük doğum rapor parası tutarının, brüt günlük maaş tutarının üçte ikisi olduğunu söylemiştik. 66,60 TL’nin üçte ikisi 44,40 TL’dir.

44,40 TL x 112 gün= 4972,80TL

Yukarıdaki hesaplamada da gördünüz üzere 2000 TL brüt maaşı olan bir kadın çalışan 4972 TL doğum rapor parası alabilir. Brüt maaşınız ne kadarsa yukarıdaki verdiğimiz hesaplama tablosuna göre ne kadar doğum rapor parası alacağınızı hesaplayabilirsiniz. 2000 TL brüt maaş, evli olup olmadığınıza, çocuk sahibi olup olmadığınıza göre değişiklik göstermekle birlikte ortalama olarak 1550 TL net maaşa tekabül etmektedir. Yani doğum raporu parası aşağı yukarı aldığınız maaşla aynı tutar civarında olur.

Hesaplama kısmı onlinesorgula.gen.tr sitesinden alınmıştır.

Doğum Parası Başvurusu İçin Gerekli Evraklar

Doğum Yapan Kadına Verilen Süt Parası

2018 Doğum Parası Yardımı Başvuru ve Şartları

Doğum Raporu Parası Ne Zaman Yatar, Nereye Yatar
En çok sorulan soru hesaplama kısmı da olsa bu kısım da hatırı sayılır şekilde ilgi görmektedir. Doğum raporu 1 hafta ile 2 hafta arasındaki bir zaman diliminde PTT’ye yatırılır. SGK’da aksaklıklar görülse çoğu zaman 10 günlük bir süreyi aşmamışlardır. Doğum raporu parası evraklar verildikten sonra evrakın verilme şekline göre değişiklik göstermektedir. Bu değişiklik ortalama 20-45 gün kadar sürmektedir. Paranın yatırılıp yatırılmadığını E-Devlet üzerinden kontrol edebilirsiniz.

Doğum Rapor Parası Nereden Çekilir?
Doğum raporu parası birçok yardımda olduğu gibi özellikle PTT ve Ziraat Bankalarından çekilmektedir. Ayın 8-14’ü tarihleri arasında yatırılmaktadır. Doğum rapor parası tamamen sizin şahsi iş hayatınızla ilgilidir. Doğum yapan anneler için 2 ayrı yardım türü daha bulunmaktadır. Bunlardan biri makalemde yazdığım süt parası diğeri ise doğum parasıdır. Yeni doğum yapan bir anne bu üç yardımı da alabilmektedir. Kesinlikle biri birine engel olmamaktadır. 2017 yılında bu şartlar altın doğum yapan bir anne devletten toplamda finansal anlamda çok büyük destek sağlayacak olan 4531 TL bir nakdi yardım alabilmektedir.

Benzer İçerik:  Sigortasız Anneler İçin Süt Parası Alma
Doğum Raporu Kaç Gün
Doğum raporu toplamda 16 haftalık bir rapordur. Rapor 8 hafta doğumdan önce 8 hafta doğumdan sonra şeklinde verilmektedir toplam 112 güne tekabül etmektedir. Çoklu gebelik durumlarında ise 10 hafta doğum önce 8 hafta doğum sonrası şeklinde 18 hafta olur ve bu durumda da 126 gün gibi bir sayıya tekabül eder. Doğuma 8 hafta kaldığına dahil raporu uzman doktorunuz verir. Fakat çalıştığınız iş bedensel faaliyetleri az kullandırıyorsa bu izin kendi isteğiniz dâhilinde 3 haftaya kadar verilmeyebilir. Bu raporu da doktorunuz yine aynı şekilde kendi inisiyatifine göre vermektedir. Bu durumda şöyle bir avantajınız oluyor doktorunuz kabul ederse durumu, kalan 5 haftalık raporu da doğumdan sonraya ekleyip kullanabiliyorsunuz.  Böyle olunca tekli gebelikte doğum sonrası 13 çoklu gebelikte ise 15 hafta izin kullanabiliyorsunuz.

Ayrıca doğum yapan anne işe döndükten sonra kurallar gereği bebek için emzirme hakkına sahiptir. Yani bebeğini emzirmek için gidip gelebilir.

Doğum İzninde Sigorta Primi Yatıyor Mu?
Doğum izninde tabi ki para işverenin maaş ödemek gibi bir zorunluluğu yoktur. Fakat bazı işverenler inisiyatifini kullanarak doğum raporu süresince çalışmadığı primleri yatırabiliyor. İsterse maaş ödeyip sigortanızı da yatırabilir. Bu birazda ne tür bir işte çalıştığınız ve statünüz ile alakalı bir durum sanırım. Durum rapor almanıza hiçbir engel teşkil etmemektedir. Maaşınızı ve sigorta primini ödeyen işverene eğer isterse doğum parasını sizden talep edebilme hakkına sahiptir. Parayı verseniz bile bu durumda avantajınız priminizde hiçbir eksilme olmamasıdır.

Doğum Rapor Parası Sorgulama
Doğum parası sorgulama işlemini de diğer sorgulamalar gibi E-Devletten yapabilirsiniz. Bunun için Https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/gir adresine tıklayıp tıkladıktan sonra açılan sayfada bilgileri gerekli yerlere girerek giriş yapabilirsiniz. . E-Devlet girişi için T.C kimlik numarası, şifresi için de PTT’den şifre alarak sisteme giriş yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder