2019 GSS Borcu Nasıl Silinir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 16, 2019

2019 GSS Borcu Nasıl Silinir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

2019 GSS Borcu Nasıl Silinir?

Anasayfa » GSS » 2019 GSS Borcu Nasıl Silinir?
2019 GSS Borcu Nasıl Silinir?



GSS borcunu sildirmek 2019 yılında mümkün hale gelmiştir. İlk zamanlarda Genel Sağlık Sigortası sistemi kısa ismiyle GSS, 300 TL’ye kadar ulaşabilen üçlü bir prim sistemine sahipti. Bu sistemin uygulandığı zamanlarda birçok vatandaş borçlu duruma düşmüş ve bu sebeple sağlık hizmetlerinden faydalanamamıştı. Sistemdeki bu sorunun giderilebilmesi için tek bir prim bedeli belirlendi ve bu kapsamda 53 TL prim ödeyen herkes sağlık hizmetlerinden faydalanır hale geldi.

2019 yılında gelen zamanla birlikte GSS primleri 60,89 TL olarak ödenmeye devam etmektedir. Fakat günümüzde eski GSS borçları yüzünden sıkıntı yaşayan birçok vatandaş bulunmaktadır. Çıkan GSS affı 2019 yılında bu vatandaşların mağduriyetini gidermek açısından oldukça etkili sonuçlar elde edilmiştir. Vatandaşlar için GSS borçlarından kurtulma yolu açılırken, 2019 aralık sonuna kadar da borcu olanların sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanabileceği açıklanmıştır.

Kimler GSS Borcunu Sildiremez?
Yazı İçindekiler [Gizle]

Kimler GSS Borcunu Sildiremez?
GSS Borçları Nasıl Oluşmaktadır?
GSS Borcu Olanların Yapması Gerekenler Nelerdir?
GSS Prim Borçlarını Ödemek İçin Son Tarih Ne Zaman?
Kimler GSS Kapsamında Yer Alır, Faydalanma Şartları Nelerdir?
Gelir Testi Nedir?
Gelir Testi Nasıl Yaptırılır?
Gelir Testi Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?


GSS borcu sildirme 2019 yılında GSS borcu olan birçok vatandaş için büyük kolaylıklar sağlamıştır. Fakat çıkan bu aftan bazı kişiler yararlanamamaktadır. GSS borç sildirme kapsamı dışında kişiler şu şekilde sıralanabilmektedir;

Herhangi bir işte sigortalı olarak kişiler
BAĞ-KUR (4C) sosyal güvencesinde olanlar
Memurlar
İsteğe bağlı sigorta ödeyen kişiler
Emekli olan kişiler
İşsizlik maaşı alan kişiler
Bakmakla yükümlü olunan kişiler
GSS Borçları Nasıl Oluşmaktadır?
Ülkemizde bir işte çalışmayan ve 18 yaşından büyük olan her Türk vatandaşı Genel Sağlık Sigortası sistemine kaydedilmektedir. Bu sayede herkesin eşit derecede sağlık hizmetlerinden faydalanması hedeflenmektedir. Gelir testi yaptıran ve gelirinin primleri ödemeye yeterli olmadığını kanıtlayan kişiler haricinde herkesin GSS primlerini ödemesi gerekmektedir.

Liseye giden 20 yaşından büyük gençler
Üniversiteye giden 25 yaşından büyük gençler
Herhangi bir işte çalışmayan 18 yaşında büyük kişiler GSS kapsamında yer almaktadır.
Benzer İçerik:  GSS 6824 Nasıl Ödenir, Şartları Nelerdir ?
Bu kişiler GSS kapsamına girdiği için prim ödemelerini yapmak zorundadırlar ve primler ödenmediğinde GSS borçları birikmeye başlamaktadır.

GSS Borcu Olanların Yapması Gerekenler Nelerdir?


GSS borcu sildirme son tarih 30 Kasım 2019 olarak belirlenmiş olup gelir testine hiç başvurmamış kişilerin bu tarihe kadar başvuru yapmaları gerekmektedir. Geliri brüt asgari ücretin 3’te birinde az olan kişilerin GSS prim borçları tamamen silinecektir. Geliri brüt asgari ücretin 3’te birinden fazla olan kişilerin prim borçları ise güncellenerek, yapılandırma fırsatları sunulacaktır. Bunun yanı sıra geçime faizleri silinerek, geri ödenmesi gereken rakamlar düşürülecektir.

GSS Prim Borçlarını Ödemek İçin Son Tarih Ne Zaman?
GSS prim borcu yapılandırma 2019 fırsatından faydalanan kişiler için, prim borçlarını ödeyebilecekleri son tarih belirlenmiştir. Bu kapsamda aftan yararlanan kişilerin borçlarını 31 Aralık 2019 tarihine ödemeleri gerekmektedir.  Bu tarihe kadar ödenen borçlar için gecikme faizi ve zamları silinecektir.

Borcu olan vatandaşlar primler için son ödeme tarihine kadar sağlık hizmetlerinden faydalanmaya devam edebilirler. Bu kapsamda kişilerin hem kendileri hem de bakmakla yükümlü olduğu kişiler sağlık hizmetlerinden faydalanabilecektir.

Kimler GSS Kapsamında Yer Alır, Faydalanma Şartları Nelerdir?
Genel Sağlık Sigortası kapsamında bulunanların ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin sağlık hizmetlerinden faydalanmaları için gerekli olan şartlar;

Sağlık hizmeti için başvuruda bulunulan tarihinden önceki son bir yıllık süre içerisinde genel sağlık sigortası prim ödeme gün sayısı toplam 30 günlük süre olmalıdır.
Bağkur(4b), Ek-5, Ek 6 ve 60/g kapsamına dahil olan genel sağlık sigorta sahiplerinin sağlık sigortasına başvurduğu tarihte fazla prim ve prim borcu bulunmaması gereken gün sayısı 60 günden fazla olmamalıdır.
60/(d) kapsamında yer alan yabancı uyruklu genel sağlık sigortası sahiplerinin ve isteğe bağlı sigorta sahiplerinin başvuruda bulundukları tarihte hiçbir şekilde prim borçların olmamalıdır.
Benzer İçerik:  GSS 6824 Nasıl Ödenir, GSS Ödeme
Genel sağlık sigortaları kapsamında yukarıda belirtilen şartların aranmadığı durumlar ise;

18 yaşını henüz doldurmamış olan ve bakıma muhtaç durumda olan kişilerde,
Trafik kazası, iş kazası, meslek hastalıkları, bulaşıcı hastalıklar vb gibi acil durumlarda,
Genel sağlık sigortası bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamından çıkmış olan kişilerde 30 gün içerisinde sağlık hizmetlerinden yararlanmak için son bir yıl içerisinde ödeme zorunluluğu bulunan 30 günlük sağlık sigorta prim ödeme gün sayısı şartı aranmamaktadır.
Bağkur, SSK ve Emekli sandığı kapsamında zorunlu sigortaları biten kişiler sigortalarının sona erdiği tarihten itibaren 10 günlük süre zarfında genel sağlık sigortasından faydalanabilirler. Sigortalılıklarını yitirmiş olan ve geriye dönük son bir yıl içerisinde 90 gün sağlık sigorta prim ödeme gün sayısı bulunan kişiler; 10 gün ilave 90 gün, toplamda 100 günlük süre sağlık hizmetlerinden faydalanmaya devam edebilirler. Bu kapsama sigortası sona ermiş olan kişiler ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler dahil olmaktadır. Ayrıca;

Lise mezunu olanlar 20 yaşını geçmemek üzere,
Üniversite mezunları 25 yaşını geçmemek üzere,
Hak sahibi olan yetim aylığı alan çocuklar ve anne babanın bakmakla yükümlü olduğu hak sahibi öğrenciler 2 yıl süre daha sağlık hizmetlerinden yararlanmaktadırlar.
Gelir Testi Nedir?
Sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanılması için başvuru yapmak isteyen kişilerin öncelikle gelir testi yaptırmaları gerekmektedir. Gelir testi, genel sağlık sigortalarının ödemelerinin ne kadar olacağı ve kimin tarafından yapılacağına tespit ederek belirlenmesinin sağlamak için yapılan uygulamadır. Gelir testi tespitleri ödeme tutarlarını belirlemeye yönelik olarak yapılırken değerlendirmeler hane içersinde kişi başına düşen gelir miktarına göre uygulanmaktadır.

Kategorilerde değerlendirilen gelir miktarına göre prim ödemeleri yapılmaktadır. Aynı hanede yaşayan kişilerin aylık kazançlarının toplanarak aynı çatı altında yaşayan kişi sayısına eşit miktarlarda bölünmesi sonucu aylık gelir belirlenir ve test sonucunda göre sigortaya kayıt yaptırılarak sağlık hizmetlerinden yararlanılmaktadır. Gelir testi uygulamasında, hane dahilindeki kişi başına düşen gelir asgari ücretin üçte biriden düşük olması durumunda olan kişileri ve muhtaç olan kişileri ilgilendirmemektedir.

Benzer İçerik:  GSS Borç Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Gelir Testi Nasıl Yaptırılır?
Genel Sağlık Sigortası, Sosyal Güvenlik Kurumunu ilgilendiren bir konu olmakla birlikte konu ile alakalı olan Gelir testi tespitleri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları kısaca SYDV tarafından yapılmaktadır.

Gelir testi yaptırmak isteyen kişilerin yaşadıkları yerdeki ikamet adreslerine en yakın yerde bulunan ilçe kaymakamlıklarına giderek Kaymakamlıkta bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuru yapmaları gerekmektedir. Başvuru sırasında kendilerine verilecek olan gelir testi formunu eksiksiz ve doğru bilgiler ile doldurarak beyan eden ve taahhütte bulunan kişilerin başvuruları gerçekleşmiş olur.

Başvuru sahibinin gelir durumuna göre değerlendirmeye alınacak olan formlar da kişilerin ne miktarda prim ödemeleri gerektiği Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından belirlenmektedir. Prim ödemeleri ise Sosyal Güvenlik Kurumlarına yapılmaktadır.

Gelir Testi Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Gelir testi sonuçlarını sorgulamaları online olarak E-devlet üzerinden yapılmaktadır. E-devlet sistemine giriş yapmak için şifre sahibi olunması gerekmektedir. E-devlet şifresi olmayan kişiler PTT şubelerinden şifre alarak sisteme giriş yapabilirler. T.C. kimlik numarası ve mobil imza veya elektronik imza ile E-devlet sistemine giriş yapan kişiler gelir testi sorgulamalarını aile ve sosyal hizmetler bakanlığı sayfasından yapabilmektedirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder