2019 Çocuk Yardımı Parası Nedir? Nasıl Başvurulur? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 16, 2019

2019 Çocuk Yardımı Parası Nedir? Nasıl Başvurulur?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

2019 Çocuk Yardımı Parası Nedir? Nasıl Başvurulur?

Anasayfa » Diğer Yardımlar » 2019 Çocuk Yardımı Parası Nedir? Nasıl Başvurulur?
2019 Çocuk Yardımı Parası Nedir? Nasıl Başvurulur?



2019 Çocuk parası yardımı almak devlet tarafından verilen sağlanan destekten faydalanmak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hakkıdır. 2019 yılında çocuk yardım parası destekleri devam etmekte ve aranan şartlara uyum sağlayanlar bu desteklerden faydalanmaktadır. Çocuk yardım parası 2019 desteklerinden yararlanmak için başvuruda bulunarak çeşitli alanlarda verilen yardım ödeneklerinden faydalanmak mümkün olmaktadır.

2019 Çocuk Yardım Parası Başvurusu
Yazı İçindekiler [Gizle]

2019 Çocuk Yardım Parası Başvurusu
2019 SYDV Kaymakamlık Çocuk Yardımı Parası
Şartlı Eğitim ve Sağlık Çocuk Parası Yardımları
Vakıflar Genel Müdürlüğü Çocuk Parası Nedir?
Çocuk Parası Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?
Doğum yardımı 2019 başvuruları il merkezlerinde Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığı il müdürlüklerine ya da Sosyal Hizmetler Müdürlüklerine yapılmaktadır. İlçelerde yapılacak olan başvurular ise kaymakamlık binalarında bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılmaktadır.



Memur görevinde çalışan başvuru sahipleri başvurularını çalıştıkları kurumlara yapmaktadırlar. Devlet tarafından sağlanan ve Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığı tarafından doğum yapan annelere verilen doğum yardım parasından faydalanmak için gerekli olan şartlar şunlardır;

Doğum olayının 15 Mayıs 2015 tarihi sonrasında gerçekleşmiş olması gerekir. Yardımı alacak çocuğun kaçıncı çocuk olduğu belirlenirken bu tarihten önce doğmuş olan çocukların sayısı hesaba katılmaktadır. Örneklendirmek gerekirse; ilk çocuğu 2013 yılında doğan bir annenin ikinci çocuğu 2016 yılında doğmuş ise yasal olarak ikinci çocuk sayılacak ve yapılacak ödemenin tutarı ikinci çocuk üzerinden hesaplanarak anneye verilecektir.
Doğan bebeğin hayatta olması gerekir.
Yapılacak yardım tek sefere mahsus olarak yapılmaktadır.
Çocuk sayısına göre tek seferde verilen ödenek tutarları şu şekildedir;

İlk çocuk için ödenen tutar 300 TL
İkinci çocuk için ödenen tutar 400 TL
Üçüncü ve sonrası çocuklar için ödenen tutar 600 TL olmaktadır.
Doğum yapan annelere verilen diğer çocuk yardımları doğum parası ve süt parası olmaktadır. Doğum parası doğum yardımı ödeneğinden farklı olarak verilen bir ödenektir. Bu ödenekten yararlanma hakkı 4A ve 4C kapsamında çalışan kadınlara verilmektedir.

Benzer İçerik:  İsteğe Bağlı Sigortalılık Prim Oranı 2018


Emzirme ödeneği olarak bilinen süt yardımı parası çocuk parası olarak verilen yardımlar arasında bulunur. Süt parası şartlara uyum sağlayan annelere tek seferlik olarak verilen ödenek olmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan yardım ödeneğinden faydalanan kişiler;

Eşi sigortalı olarak çalışan anneler
Annelik sigortasından sigortalı olan kadınlar olmaktadır.
Süt parası ödenekleri hak sahiplerine tek sefer 149 TL olarak ödenmektedir. Çocuk parasından yararlanmak için yapılan başvurular doğum olayı gerçekleştikten sonra kabul edilmekte ve süt parası hak ediş süreleri 5 yıl olmaktadır. 5 yıl sonunda süt parası hak süresi sona ermektedir. 2019 yılında hastane yapılan doğumları otomatik olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna göndermektedir. Sistemde karışıklık durumu söz konusu olursa hak sahipleri Sosyal Güvenlik Kurumuna bizzat giderek başvuruda bulunmalıdır. Başvuru sırasında teslm edilmesi gereken belgeler şunlardır:

Süt parası talep dilekçesi doldurularak teslim edilmelidir.
Doğum raporu teslim edilmelidir.
Anne, baba ve çocuğun kimlik belgelerinin fotokopileri teslim edilmelidir.
2019 SYDV Kaymakamlık Çocuk Yardımı Parası
Kaymakamlık çocuk parası yardımları kaymakamlığa bağlı olarak çalışan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından verilmektedir. İhtiyaç sahibi dar gelirli ailelere destek amaçlı verilen çocuk yardımı ödenekleri ailelerin bütçelerine destek olarak biraz daha rahat yaşam sürmelerini sağlamak için verilmektedir. 2019 yılında devam eden SYDV tarafından verilen Sosyal Yardım destekleri şunlardır:

Dar gelirli ailelere destek olacak kira, gıda, giyecek ve yakacak gibi yardımlar bulunmaktadır.
Şartlı eğitim ve sağlık yardımları bulunmaktadır.
Eğitim yardımları bulunmaktadır.
Afet yardımları ve proje destek yardımları
Engelli vatandaşlara ihtiyaç yardımları bulunmaktadır.
Terörden zarar gören vatandaşlara yapılan yardımlar bulunmaktadır.
SYDV tarafından verilen eğitim yardımları şunlardır:

Eğitim materyalleri yardımları çocukların temel ihtiyaçlarını karşılamaları için verilir.
Ücretsiz kitap yardımı olarak ilköğretim öğrencilerine kitapları ücretsiz olarak dağıtılır.
Yoksul öğrencilere SYDV fonundan karşılanan öğle yemeği, ulaşım, barınmaya yönelik yardımlar yapılmaktadır.
Engelli öğrencilerin okullarına rahat ulaşımını sağlamak adına yapılan okullara ücretsiz taşıma hakkı bulunmaktadır.
Benzer İçerik:  Şartlı Eğitim Yardımı Başvuru ve Şartları
Şartlı Eğitim ve Sağlık Çocuk Parası Yardımları
Maddi olanaksızlıklar sebebi ile çocuklarını okula gönderemeyen özellikle nüfusun en yoksul kesimlerinin bulunduğu yerlerde yaşayan çocuklara yapılan şartlı eğitim yardımları bulunmaktadır. Şartlı eğitim yardımı 2019 yılında devam ederken ödemeler PTT aracılığı ile doğrudan hak sahibi anneler adına açılan hesaplara gönderilmektedir. Şartlı eğitim yardımı olarak yapılan ödeme tutarları:

İlköğretimde okuyan erkek öğrencilere aylık olarak 35 TL
İlköğretimde okuyan kız öğrencilere aylık olarak 40 TL
Ortaöğrenimde okuyan erkek öğrencilere aylık olarak 50 TL
Ortaöğrenimde okuyan kız öğrencilere aylık olarak 60 TL
Şartlı sağlık yardımı nüfusun yoksul kesiminin fazla olduğu bölgelerde yaşayan muhtaç ailelerin çocuklarının sağlık kontrollerini yaptırmaları adına verilen çocuk yardım desteğidir. Şartlı sağlık yardımından yararlanmak için hak kazanan ailelerin 0-6 yaş arasındaki çocuklarının sağlık kontrollerini düzenli olarak yaptırmaları gerekmektedir.  Çocuk yardım parası ödenekleri anneler adına açılan hesaplara PTT aracılığı ile doğrudan ödenmektedir. Yardım kapsamında kız ve erkek çocukları için ödenen tutar aylık 35 TL olmaktadır.

Vakıflar Genel Müdürlüğü Çocuk Parası Nedir?
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından engelli vatandaşlara ve yetim çocuklara muhtaç aylığı olarak verilen çocuk yardımını almak için gerekli olan şartlar bulunmaktadır. Muhtaç aylığından yararlanma şartları şu şekilde sıralanmaktadır:

Başvuruda bulunan kişinin herhangi bir geliri ve sosyal güvencesi bulunmamalıdır.
Mahkeme kararı ile çocuğun her hangi bir şekilde bakım altına alınmamış olması gerekir.
Taşınmaz mal varlığı var ise elde ettiği gelirin muhtaç aylığını geçmemesi gerekir.
Başvurular Çocuk parası başvuru dilekçesi ile yapılmalıdır.
Engelli vatandaşların başvurularını sağlık kurul raporları ile yapmaları gerekir.
Muhtaç aylığı başvurusu yapmak için ikamet edilen yerlerde bulunan Vakıflar Genel Müdürlüğüne gitmek ve bizzat başvuruda bulunmak gerekir. Ayrıca posta aracılığı ile yapılan başvurular geçerli olmaktadır. 2019 hak sahibi olan  engelli vatandaşlara ve yetim çocuklara verilen muhtaç aylık tutarı 817,67 TL olarak verilmektedir.

Benzer İçerik:  Asgari Ücretliye Kömür Yardımı
Çocuk Parası Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?
Çocuk parası sorgulama işlemleri E-Devlet sistemini kullanarak rahatlıkla yapılabilmektedir. Teknolojini gelişmesi ile online işlem kolaylıklar dünyasıyla tanışan vatandaşlar bir çok işlemlerini evlerinde internet aracılığı ile gerçekleştirirler. Devlet destekli verilen çocuk parası sorgulamalarını online olarak yapmak için E-Devlet sistemine giriş yapmak gerekir.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı SYDV yardım sorgulamalarını yapmak için sorgulama yapacağınız E-Devlet sistem adresi https://www.turkiye.gov.tr/aile-bakanliği-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama dır. E-devlet şifresi ile sisteme giriş yaparak belirtilen adresi tıklayan vatandaşlar kimlik doğrulama işlemini tamamlamaları ardından çocuk parası sorgulama işlemlerinin gerçekleştirmiş olurlar.
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından verilen çocuk parası yardımlarını sorgulamak için E-Devlet sistemi sorgulama adresi https://www.turkiye.gov.tr/vakiflar-kisi-yardim-bilgisi-sorgulama dır. E-devlet şifresi ile sisteme giriş yaparak belirtilen adresi tıklayan vatandaşlar kimlik doğrulama işlemini tamamlamaları ardından çocuk parası sorgulama işlemlerinin gerçekleştirmiş olurlar.
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen doğum yardımları için yapılacak sorgulamalarda E-Devlet sistemi adresi https://www.turkiye.gov.tr/sgk-sahis-odemeleri-sorgulama dır. E-devlet şifresi ile sisteme giriş yaparak belirtilen adresi tıklayan vatandaşlar kimlik doğrulama işlemini tamamlamaları ardından çocuk parası sorgulama işlemlerinin gerçekleştirmiş olurlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder