2019 Cenaze Yardım Parası Başvuru ve Gerekli Şartları - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 16, 2019

2019 Cenaze Yardım Parası Başvuru ve Gerekli Şartları

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

2019 Cenaze Yardım Parası Başvuru ve Gerekli Şartları

Anasayfa » Diğer Yardımlar » 2019 Cenaze Yardım Parası Başvuru ve Gerekli Şartları
  2019 Cenaze Yardım Parası Başvuru ve Gerekli Şartları



2019 Cenaze yardım parası başvurusu için öncelikli olarak ölüm belgesi gerekmektedir. Cenaze yardım parası başvurusu yaparken ölüm belgesi ile birlikte dilekçe doldurularak teslim edilmelidir. Cenaze yardım parası almak için ölüm belgesi ile birlikte doldurulan dilekçe Sosyal Güvenli İl Müdürlüğü veya Sosyal Güvenlik Merkezine yapılması gerekmektedir.

Başvuru yapan kişiler hak sahipleri veya hak sahipleri adına vefat eden kişinin diğer yakınlar tarafından yapılabilir. Cenaze yardım parası hak sahibinin adına ödenmektedir. Başvuru adımları tamamlanarak cenaze yardım parası almak mümkün olmakta ve başvuru esnasında cenaze yardım parasının kimin adına yatırılacağı da bu süreç sonunda belirlenmektedir.

Cenaze Yardım Parası Nedir?
Yazı İçindekiler [Gizle]

Cenaze Yardım Parası Nedir?
Cenaze Yardım Parası Alınabilmesi İçin Şartlar Nelerdir?
Cenaze Yardım Parası Ne Kadar Ödenmektedir?
Cenaze Yardım Parası Nereden Alınır?
Cenaze Yardım Parası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Ölüm Yardım Parasında Hak Sahipleri Kimlerdir?
Ölüm Aylığı İle Ölüm Parası Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?
Devlet Memurlarına Ölüm Yardımı Nasıl Yapılır?


Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından vefat etmiş olan kişinin ailesine yapılan cenaze yardım parası adı altında yardım ödeneği yapılmaktadır. Emekli Sandığı, Bağkur ve SSK tek bir çatı altında toplanmış olduğundan dolayı sigortalı olarak çalışan ve vefat eden her vatandaş için cenaze yardım parası başvurusu yapılabilir.

Cenaze yardım parası almak için vefat eden kişinin cenazesinin kaldırılması ardından müracaat edilmelidir. Cenaze yardım parası müracaattı sırasında ölüm belgesi ve cenaze yarımı dilekçesi ile başvuru yapılarak yardım parası talep etmek gerekmektedir.

Cenaze yardım parası ödemeleri;

Emekli olmuş bir kişinin vefat etmesi durumunda,
Sigortalı olarak çalışması devam eden bir kişinin vefat etmesi durumunda,
Yaşlılık aylığı aldığı dönemde bir kişinin vefat etmesi durumunda,
Sigortalı olarak çalışması sona ermiş olan ve çalıştığı iş yerinden ayrılmasının ardından 1 yıl geçmeyen kişinin vefat etmesi durumunda vefat eden kişilerin ailelerine yapılmaktadır.
Benzer İçerik:  Çeyiz Hesabı Hangi Bankada Açılır?
Cenaze Yardım Parası Alınabilmesi İçin Şartlar Nelerdir?


Cenaze yardımı almak bazı şartlara bağlı olarak bir kereye mahsus olarak yapılan bir ödenektir. Cenaze yardım parası almak için gerekli olan şartlar şu şekilde sıralanmaktadır:

Sürekli iş görmezlik geliri alınırken vefat edilmesi durumunda,
Malullük veya yaşlılık aylığı alınırken vefat edilmesi durumunda,
Meslek hastalığı veya iş kazası sonunda vefat edilmesi durumunda,
Yaşlılık ve ölüm primi bildirmiş iken vefat etmiş olan sigortalılara verilmektedir.
Kendisi için en az 360 gün malullük sonrasında vefat eden sigortalıların geride kalan hak sahiplerine verilmektedir. Cenaze ödeneği 2018 yardım parasını almak için belirlenmiş olan şartlara uyum sağlanması gerekmektedir. Bu şartlardan herhangi birisine uyum sağlamayan hak sahiplerine cenaze yardım parası ödemesi yapılmamaktadır.

Cenaze Yardım Parası Ne Kadar Ödenmektedir?
Cenaze yardım parası ödeneği almak için gerekli şartlara uyum sağlayan sigortalı bir kişinin vefat etmesi durumunda hak sahiplerine Kurum Kurulum Yönetim Kurulu tarafından belirlenen tarife üzerinden cenaze ödeneği yapılmaktadır. Ölüm parası ne kadar 2019 yılı için ve diğer yıllar için belirlenmiş olan ödeme tutarları şu şekildedir;

2016 yılı için ödenen cenaze yardım parası tutarı 489 TL olarak verilmiştir.
2017 yılı için ödenen cenaze yardım parası tutarı 531 TL olarak verilmiştir.
2018 yılı için ödenen cenaze yardım parası tutarı 595 TL olarak verilmiştir.
2019 yılı için ödenecek olan cenaze yardım parası tutarı ise henüz belirlenmemiştir.
Cenaze Yardım Parası Nereden Alınır?
Ölüm sonrası verilen cenaze yardım parası başvuruda bulunan hak sahibi kişiler tarafından PTT aracılığı ile alınmaktadır. Başvuruda bulunan hak sahibini üzerine yatırılan ödeneklerin tahsilâtlarının PTT üzerinden yapılması mümkün olmaktadır. Cenaze yardım parası ödemeleri alım süreleri genellikle 30 gün içerisinde olmaktadır. Ölüm belgesi ve dilekçe ile yapılan başvuruları takip eden 30 gün içerisinde ödenek hak sahibi adına PTT’ye yatırılmaktadır.

Benzer İçerik:  Vakıfbank Çölyak Ödemesi Sorgulama
Bazı durumlarda kurumlardaki yoğunluk nedeni ile aksamalar yaşanarak 30 günlük süre uzayabilmektedir. Bu nedenle E-Devlet ölüm yardımı aracılığı ile online yardım ödemesi sorgulaması yaparak ödemeleri takip eden vatandaşların geciken ödemeler için başvuru yaptıkları Sosyal Sigortalar Kurumunun il veya ilçe müdürlüklerine giderek ödenekleri hakkında bilgi almaları gerekmektedir.

Cenaze Yardım Parası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Cenaze yardım parası, ölüm parası sorgulama 2018 yılı ve diğer yardım sorgulamaları E-Devlet sistemi üzerinden yapılmaktadır. Sisteme giriş yaparak ödeneğinin yatırılıp yatırılmadığının sorgulanması mümkün olmaktadır. Herhangi bir PTT şubesine giderek alınabilen E-Devlet şifresi ile online olarak E-Devlet sistemini kullanmak her vatandaş için mümkün olmaktadır.

Temin edilen şifre ve T.C kimlik numarası ile sisteme giriş yapan vatandaşlar sistemin yönlendirdiği şekilde ilerleyerek ölüm sonrası sosyal yardım başlığı ile sorgulamalarını kolaylıkla yapabilirler. Cenaze yardım parası ve diğer yardım sorgulamalarını yapmak için, vatandaşlar PTT şubesinden alacakları şifre ile sisteme giriş yaparak sorgulamalarını hızlı bir şekilde yapmaktadırlar.

Ölüm Yardım Parasında Hak Sahipleri Kimlerdir?
Ölüm yardım parası alırken öncelikli hak sahibi eşlere verilmektedir. Evli olarak vefat eden kişilerin eşleri ilk hak sahibi olmaktadır. Evli olmayan bir kişinin vefatında veya vefat ettiğinde eşleri hayatta değil ise ilk hak sahipleri çocukları olmaktadır. Çocukları olmaması durumunda ise vefat eden kişinin anne ve babaları hak sahibi, anne ve babaları yok ise kardeşleri hak sahibi olmaktadır.

Hak sahiplerinin ölüm yardım paralarını almaları için başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Başvuruda bulunmayan hak sahiplerine ödenek verilmemektedir. Başvuruda bulunan kişinin bizzat hak sahibi olması zorunluluğu bulunmamaktadır. Anne veya babalar vefat eden kişinin eşi adına başvuruda bulunabilirler. Bu durumda anne veya baba başvuruda bulunsa bile ödeme vefat eden kişinin eşine verilmektedir.

Benzer İçerik:  Halkbank Çölyak Ödemesi Sorgulama
Sosyal Yardımlaşma Para Yardımı

Çocuk Parası Yardımı

Süt Parası ve Doğum Yardımı Nasıl Alınır?

Doğum Parası Yardımı Başvuru ve Şartları

Bağkurlu Çalışanlar Süt Parası Alabilir Mi?

Ölüm Aylığı İle Ölüm Parası Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?
Ölüm aylığı, Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olarak vefat etmiş olan sigortalıların hak sahibi olan yakınlarının 5 yıllık süre boyunca aldıkları ödemelerdir.  Ölüm aylıkları hak sahiplerine 5 yıllık süreç boyunca ödenmeye devam edilmektedir. Ölüm yardımı ise vefat eden sigortalıların hak sahiplerine cenaze sonrasında bir kereye mahsus olarak ödenen yardım parasıdır. Cenaze yardım parası 1 kere ödenir ve bir daha ödenmez.

Ölüm yardımı ve ölüm aylığı birbirinden farklı ödenekler olmakla birlikte vatandaşlar tarafından sıklıkla karıştırılmaktadır. Ölüm yardımı başvuruları gibi ölüm aylığı için de başvuru yapılması gerekmektedir. Ölüm yardımı başvurularında vefat eden kişinin eş ve çocuklarından belge istenmez. Ancak diğer yakınları başvuruda bulunurlarsa vefat eden kişinin cenaze masraflarını gösteren fatura talep edilebilmektedir. Vefat eden kişini eşi ve çocukları ölüm yardım parası ve ölüm aylığı için ayrıca başvuruda bulunabilirler.

Devlet Memurlarına Ölüm Yardımı Nasıl Yapılır?
Devlet memuru olan bir vatandaşın yurt dışında vefat etmesi durumunda cenaze nakil masrafları ve diğer bütün masraflar çalıştığı kurum tarafından karşılanmaktadır. Yurt sınırları dahilinde gerçekleşen vefatlarda ise cenaze masrafları karşılanmaz. Ancak cenaze giderine ek olarak bir ödenek almak için başvuru yapılmaktadır.

Memur ölüm yardımı adı altında başvuru yapılarak vefat eden devlet memurları için ödenek almak mümkün olmaktadır. Devlet memurunun yakınlarının başvuruda bulunması sonucunda kurum en kısa sürede yardım ödeneğini hak sahiplerine vermek zorundadır. Anne veya babası vefat eden memurlar ölüm yardımı alamazlar ancak memur olmayan eşin vefatı durumunda ölüm yardımı verilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder