Ziya Selçuk: 12 yıllık zorunlu eğitim çok fazla - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ocak 26, 2019

Ziya Selçuk: 12 yıllık zorunlu eğitim çok fazla

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Ziya Selçuk: 12 yıllık zorunlu eğitim çok fazla 

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 12 yıllık zorunlu eğitimin çok fazla uzun bir süre olduğunu belirtti. 20 Ocak 2019 Pazar 13:19 5.21K Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in sunduğu Başkent Kulisi'nde programında konuştu. Program Ankara Sıhhiye'de bulunan ve Bakan Ziya Selçuk'un da öğrenim gördüğü Ankara Atatürk Lisesi Müzesinde yapıldı. 


Bakan Ziya Selçuk, zorunlu eğitim süresine ilişkin olarak şunları söyledi: "Bütün dünyaya baktığımızda, gelir düzeyi ne olursa olsun, bir çocuk zorunlu eğitim denilen 8-9 yıllık öğretim süresi içerisinde, ki bizde çok yüksek, İngiltere gibi bir iki ülke dışında bu derece uzun bir öğretim süresi yok. Bir de Türkiye'de var, 12 yıllık eğitim süresi... 

Ziya Selçuk: 12 yıllık zorunlu eğitim çok fazla
Ziya Selçuk: 12 yıllık zorunlu eğitim çok fazla 

Genel olarak 8-9 yıllık bir zorunlu eğitim süresi var. Ülkeler, 8-9 yılda vatandaşlığın gereğini, temel bilgileri verip, ondan sonra uzmanlaşmaya yönlendiriyor. Lisedeki bir çocuğun 15-16 tane dersi alması, anlaması, derinleşmesi mümkün değil. Sınıfta kalmanın hemen hemen hiç mümkün olmadığı bir ortamda da, öğrenci zaten ben geçeceğim diyor. O zaman da dört işlemi bilmeden lise bitiliyor. Üniversitede zayıf kalıyorlar. Bir çok dersten yüzeysel bilgi alacağına, yönelmek istediği, yeteneğinin olduğu alanda yoğunlaşsın. Her şeyden azar azar değil, belli konularda derinlik kazanması gerekiyor. Bir çocuk küçük küçük çukurlar kazmak yerine, kuyu kazması gerekir. Kuyu kazmasa hayatta da kökleri zayıf kalır." 

İLKOKUL ÖNCESİNDEN ÇOCUKLARIN YETENEKLERİ ORTAYA ÇIKARILACAK Nasıl bazı ülkelerde misal: Yeni Zelanda, Japonya'da lisede 5-6 ders varsa sonrasında uzmanlaşıyorsa bunu burada başarmalıyız. Bizde 5-6 derse indiremeyiz ama burada bir orta yol bulup, çocukların ve Türkiye'nin iktisadi menfaatlerini gözeterek yapılacak. 

"LİSEDE DERSLERİ YARI YARIYA İNDİRECEĞİZ" Biz şimdi yaptığımız planlamada okul öncesi bu çocuğun yeteneğini ortaya çıkaracağız. Bunu ilkokuldan itibaren yapacağımız için lise biterken artık kafasında ne var olmayacak. Liselerde 15-16 ders var. Yarı yarıya düşecek. Önümüzdeki eğitim yılında buna başlayacağız. Bundan sonra her ay büyük projeleri açıklayacağız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder