Sinekli Bakkal Kitap Özeti (Halide Edip Adıvar) - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ocak 28, 2019

Sinekli Bakkal Kitap Özeti (Halide Edip Adıvar)

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Sinekli Bakkal Kitap Özeti (Halide Edip Adıvar)

Sinekli Bakkal Roman özeti, Sinekli Bakkal geniş roman özeti. Sinekli Bakkal kitabının uzun özeti. Sinekli Bakkal kitap özeti. Halide Edip Adıvar Sinekli Bakkal kitabının özetini oku.



Kitabın Adı: Sinekli Bakkal

Kitabın Yazarı: Halide Edip Adıvar

Romanın Sayfa Sayısı: 458

Sinekli Bakkal Roman Özeti:

İmamın kızı olan Emine ve Tevfik birbirlerini severler. Bu sevgi ile Emine Tevfik’e kaçar. İmam bunu kabul etmez ve Emine’yi evlat olarak kabul etmez artık. Fakat bir süre sonra aralarındaki sevgi bozulmaya başlar. Birgün Tevfik’in kendi taklidini dostlarına yaptığını gören Emine Tevfik’i terk eder. Bundan sonra Tevfik pişman olur ve tekrar Emine ile birlikte olmak ister. Emine’nin kapısında dolanan Tevfik’ten rahatsız olan mahalle sakinleri onu şikayet ederler ve Tevfik Gelibolu’ya sürülür.

Emine’nin Rabia adında sesi çok güzel olan bir kızı olur. Kızın sesinin güzelliği Selim Paşa’nın karısının kulağına kadar gider. Ve onu Kuran okurken dinlemek ister.

Selim Paşa’nın Hilmi adında bir oğlu vardır. Fakat babasına hiç çekmemiş ve babasının istediği gibi biri olmamıştır. Aksine ileride Jön Türklere katılmıştır. Selim Paşa kendisi gibi bir erkek çocuk istemektedir. Karısının çocuk doğuramayacağını bildiği için gizlice başka bir kadınla (bir buğday tüccarının kızı) ile evlenir. Bu evlilikten de istediği sonucu alamaz. İkinci eşi çelimsiz bir kız yavrusu doğururken vefat eder. Selim Paşa durumu karısına anlatmak ister fakat karısı her şeyi bildiğini söyler. Selim Paşa bu yetim kızı büyütmek istediğini de karısına söyler.

Selim Paşa’nın karısı Sabiha Hanım, sesi güzel olan Rabia’nın kendi evlerinde kalmasını ister. Rabia’nın dedesi olan İmam bu teklifi kabul eder. Selim Paşa’nın konağında kalmaya başlayan Rabia, birgün eve dönerken Tevfik’in evinde ışık yandığını ve evde olduğunu fark eder. Bundan sonra sık sık görüşmeye başlarlar. Daha sonra Rabia babası olan Tevfik’le kalmayı seçer fakat imam buna karşı çıkar. Çünkü Rabia sayesinde iyi bir gelir elde etmektedir. Tevfik Rabia’nın tüm gelirlerini imama vermeyi teklif edince İmam Rabia’nın Tevfik’te kalmasına razı olur.

Yıllar geçer ve Rabia büyümüş güzel bir kız olmuştur. Çevredekiler de bunu görmektedirler. Rabia ile Selim Paşa’nın bahçıvanının yeğeni olan Bilal’in arası iyi olsa da daha sonra küserler. Rabia, daha sonra Batı müziği aşığı ve ustası olan Osman ile tanışır ve evlenir. Osman asil bir aileden gelmekte ve Rabia’yı çok sevmektedir. Birbirlerini çok sevseler de kültürler arası çatışma ilişkilerinde görülmekte ve sık sık kavga etmektedirler. Fakat birbirlerini hala sevdikleri için kavgaları uzun sürmez.

Rabia hamile kalır fakat doktorlar bebeğin sezaryenle alınması gerektiğini bunun da tehlikeli olabileceğini söylerler. Osman bebek için Rabia’yı tehlikeye atmak istemez fakat Rabia bebeği doğurmak ister ve sağlıklı bir şekilde doğumu atlatır.

1908’de ihtilal olur ve Padişah devrilir. Padişah tarafından sürgüne gönderilenler geri döner ve kahraman gibi karşılanırlar. Bu sürgünden dönenler arasında Tevfik de vardır ve torun sahibi olduğu damadından öğrenir ve ağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder