Plaka İle Araç Haciz, Rehin ve Pert Sorgulama - 2019 - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ocak 31, 2019

Plaka İle Araç Haciz, Rehin ve Pert Sorgulama - 2019

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Plaka İle Araç Haciz, Rehin ve Pert Sorgulama - 2019

Plaka İle Araç Haciz, Rehin ve Pert Sorgulama
İkinci el araç alanların herhangi bir sorunla karşılaşmaması için araç haciz sorgulama, araç rehin sorgulama ve araç pert sorgulama gibi işlemleri yapmaları son derece önemlidir. Tüm bu işlemler e-Devlet ya da SMS yoluyla kolayca yapılabilir.



2018 Araç Haciz Sorgulama Yöntemleri
Araç haciz sorgulama e-Devlet

E-Devlet üzerinden yapılan haciz sorgulama işlemlerinde sürücüler yalnızca kendi üzerlerine kayıtlı araçlara ait haciz bilgilerini görüntüleyebilirler. Eskiden başkasının adına kayıtlı araçlar için aracın hacizli olup olmadığını öğrenmek mümkündü. Fakat yönetmelikteki yeni düzenlemeler ile birlikte bu uygulama kaldırıldı. Bu nedenle ikinci el araç alımlarında, araç sahibinden e-Devlet ile sisteme giriş yapması ve aracının haciz durumunu sorgulatması istenmelidir.

Araç haciz sorgulamak için öncelikle " https://www.turkiye.gov.tr/gib-intvrg-araclara-uygulanan-elektronik-haciz-sorgulama " bağlantısına tıklanır. E-Devlet’e kimlik doğrulaması seçeneklerinden biri ile giriş yaptıktan sonra bilgi giriş ekranına aracın plakası bitişik olarak yazılır ve “sorgula” butonuna basılır. Sorgulama neticesinde ekranda bir sonuç gözükmemesi, araca hiçbir şekilde haciz konmadığını ifade eder. Plaka üzerinde haciz görünüyorsa, bu haczin ne zaman ve ne sebeple verildiği sorgulama ekranında görünecektir.

Araç haciz sorgulama SMS
Plakadan araç haciz sorgulama yapmak isteyenler 5664’e araç plakasını arada hiçbir boşluk olmadan yazıp göndermelidirler. Sorgulama başına 7 TL ücret ödenmektedir.

Araç yakalama emri sorgulama da SMS ya da e-Devlet üzerinden yapılan aramalar sonucunda görüntülenebilmektedir. Eğer plakası ile aratılan araçta yakalama emri varsa, araç tespit edildiği anda trafikten çekilir. Bu yüzden üzerinde yakalama emri olan araçların trafiğe tekrar çıkması mümkün olmadığından takibinin yapılması ve sorunun çözülmesi şarttır.

Araç haciz kaldırma nasıl yapılır?
Araç hacizleri; eğer borca itiraz edilmeyecekse borcun ödenmesi ile ya da haciz koyduran kişi ya da kurum ile anlaşma yaparak kaldırılabilir. Borcun kabullenilmemesi durumunda menfi tespit davası açılmalı ve hacze itiraz edilmelidir.

Alacaklı kişi haciz tarihinden itibaren 6 aylık süre içinde aracın satış talebinde bulunmalıdır. Aksi halde haciz, İcra ve İflas Kanunu’nun 106. ve 110. maddelerine göre düşer.

Araç Rehin Sorgulama
İkinci el ya da sıfır araç almak isteyenler, peşin ödeme yapamayacak durumda olduklarında bankalardan kredi çekebilirler. Bankaların Taşıt Kredisi adı altında verdikleri bu kredi, genellikle 1 yılda ya da 4 yılda taksitler halinde ödenebilir. Kredi çekilip araç kullanılmaya başlandığında banka, kredi süresi doluncaya kadar araç üzerine rehin koyar. Ödemeler tamamlandığında araç sahibinin rehini kaldırmak için işlem yapması gerekir.

Araç rehin sorgulama e-Devlet
Araç haciz sorgulamada olduğu gibi araç rehin sorgulamalarında da şahıslar yalnızca kendi isimlerine kayıtlı araçları sorgulayabilirler. İkinci el araç satın alınmak istendiğinde araç sahibinin bilgileri ile e-Devlet’e giriş yapılması ve aracın plakasının sorgulatılması gerekir. Sorgulama sonucunda araca ait rehin bilgileri görüntülenebilir.

Araç rehni nasıl kaldırılır?
E-Rehin sisteminin uygulamaya sokulmasıyla birlikte taşıt kredisi kullananlar için araç rehin kaldırma işlemleri oldukça kolaylaşmıştır. Kredi borcu bitenler, kredi aldıkları banka şubesine rehin kaldırma talebinde bulunarak araçları üzerindeki rehini kaldırtabilirler.

E-Rehin sistemi kullanılmaya başlamadan önce alınan krediler için, rehin kaldırma işlemi araç üzerinden yapılmalıdır. Bunun için kredi alınan bankaya araç ruhsatı ile birlikte gidilmeli ve rehin kaldırma başvurusunda bulunulmalıdır. Eğer araç bayiden alındıysa ve kredi işlemlerini bayi yaptıysa sürücülerin bayiden aldıkları yazıyı Trafik Şube bürolarına götürmeleri ve rehin kaldırma talebinde bulunmaları yeterlidir.

Önceleri rehin kaldırma işlemleri için bayiden ya da şubeden alınan yazının noterden onaylatılması ve bir ücret karşılığında Trafik Şube bürolarına götürülmesi gerekiyordu. Fakat e-Rehin sisteminin devreye girmesiyle birlikte son kredi taksidi ödendikten sonra bankaya talimat vermek yeterlidir.

Araç Pert Sorgulama 2018
Aracın bir trafik kazası sonrasında ağır hasar görmesi ve bir daha kullanılamayacak hale gelmesi veya değerini yitirmesiyle araç pert hale gelir. Kaskoya göre kaybedilen değer yüzde 70 ve üstü olmalıdır.

Araç pert sorgulama nasıl yapılır?
Bunun için Tramer ya da e-Devlet sistemi kullanılabilir. Tramer ile araç pert sorgulaması için aracın plakası bitişik halde yazılarak 5654’e SMS olarak gönderilir. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından verilen hizmette her bir araç pert sorgulama SMS ücreti 7 TL’dir. Sorgulama neticesinde aracın karıştığı kazalar, hasar durumu, ne kadar ceza ödediği, kazanın büyüklüğü ve benzer bilgiler detaylı bir şekilde görüntülenebilir.

Araç pert kaydı sorgulama e-Devlet
Ücretsiz pert kaydı sorgulama yapmak isteyenler e-Devlet sistemine giriş yapabilirler. Araç satın almak ya da aracını satmak isteyen kişiler e-Devlet araç hasar kaydı sorgulama sayfasına (https://www.turkiye.gov.tr/sbm-trafik-police-sorgulama) girebilir. Burada kimlik bilgilerini doğruladıktan sonra üzerlerine kayıtlı araç için hasar kaydı bilgilerine ulaşabilirler.

Aracın perte çıktığı nasıl anlaşılır?
Aracın perte çıkıp çıkmadığı ekpertiz raporu ile tespit edilebilir. Kaza sonucunda sigorta şirket hurda değerini ve tamir masraflarını toplar. Eğer bu miktar aracın kasko değerini aşarsa araca pert kaydı yapılır. Araçlara pert kaydı konulurken aracın ağır hasar görmüş olması gerekir. Bunun için genellikle aşağıdaki durumlara bakılır:

- Araba önden hasar görmüş mü?

- Araç ciddi meblağlarda hasara uğramış mı?

- Aracın tamir maliyeti yüksek mi?

Bu verilere bakılarak aracın pert olup olmadığına karar verilir. Kısaca özetlersek;

Aracın gördüğü ağır hasar sonrasında hasarın büyüklüğü, aracın piyasa fiyatının yüzde 70’ine denk gelirse ya da
Aracın hurda değeri, aracın piyasa fiyatının yüzde 30’una denk gelirse araç pert kabul edilir.
Aracına pert kaydı konulan sürücüler Trafik Şube bürolarına giderek araçlarını trafikten çektirmelidirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder