Mai ve Siyah Kitap Özeti (Halid Ziya Uşaklıgil) - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ocak 28, 2019

Mai ve Siyah Kitap Özeti (Halid Ziya Uşaklıgil)

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Mai ve Siyah Kitap Özeti (Halid Ziya Uşaklıgil)

Halid Ziya Uşaklıgil’in ünlü eserlerinden Mai ve Siyah özeti, aşağıdan Mai ve Siyah kitap özeti, kişileri, karakter tahlillerini, Mai ve Siyah kitabının sayfa sayısını, Mai ve Siyah kısa özetini, Mai ve Siyah geniş özeti, Mai ve Siyah kitabının uzun özeti oku.


Kitabın adı: Mai ve Siyah

Kitabın Yazarı: Halid Ziya Uşaklıgil

Mai ve Siyah kitabının türü: Roman

Mai ve Siyah Kitap sayfa sayısı: 328

Mai ve Siyah kitap konusu: Hayalleri olan bir gencin, babasının ölümüyle birlikte hayallerinin kaybolması ve hayat karşısında verdiği mücadelesi anlatılır.

Mai ve Siyah romanın / kitabının özeti:

Mai ve Siyah romanının baş karakteri Ahmet Cemil babasının ölümünden sonra güç bela okulu bitirir ve annesiyle kız kardeşine bakmak zorunda kalır. Çalışması gerekse bile pek bir meziyeti yoktur. Bildiği tek şey yabancı dildir. Tek başına olsa, sorumluluğu olmasa tek yapmak istediği şiirler üzerine çalışmak ve edebiyatımıza yeni bir yol bulmak olacaktı, fakat babasının ölümüyle birlikte ailesinin sorumluluğunu üstlenmek ve onlara bakmak zorunda kalmıştır.

Ali Şekip ve Hüseyin Nazmi ile sık sık edebiyat ve şiir üzerine tartışmalara girmektedir. Bu gelişmeler devam ederken Ahmet Cemil arkadaşı olan Hüseyin Nazmi’nin kız kardeşi Lamia’yı sever. Tek tasası onunla evlenmek, onunla bir yuva sahibi olabilmektir. Sürekli bunun olup olamayacağını düşünmektedir.

Okulu bitirmesiyle zor günler Ahmet Cemil için başlar. Evlerinde ders verdiği şımarık çocuklara katlanmak ona zor gelmektedir. Daha fazla para kazanması gerektiği için kitapçılara kitap çevirisi hazırlar. Geceler boyunca hazırladığı, çevirmekten hoşlanmadığı kitapları bile olsa, yok pahasına çevirir.

Ahmet Cemil bir zaman sonra Mirat-I Şuun isimli bir gazetede çalışmaya başlar. İşler biraz düzelmiştir. Üstelik gazete sahibinin oğlu Vehbi Bey Ahmet Cemil’in kız kardeşi İkbal ile evlenir. Birbirini tanımadan evlenen bu iki insan anlaşamaz. Vehbi Bey oldukça alçak karakterli bir insandır. Öyle ki karısının hamile olduğu zamanda beslemeleriyle gönül eğlendirmektedir. Ahmet Cemil canından aziz bildiği kız kardeşinin bu kadar hırpalanmasına dayanamaz. Bir gün Vehbi Bey İkbal’e bir tekme atar ve İkbal bebeğini düşürür. Ahmet Cemil önlem almak istese de İkbal’i kurtaramaz, İkbal için ölüm kaçınılmaz olmuştur.

Ahmet Cemil dış işlerine ataması çıkan Hüseyin Nazmi’yi ziyarete gider ve orada Lamia’nın evleneceğini öğrenir. Lamia’ya ilişkin hatıraları ve hayalleri tekrar canlanan Ahmet Cemil kafasında Lamia’nın ailesi tarafından zorla evlendirildiğini düşünür. Lamia’ya olan aşkını itiraf etmek ister fakat işsiz olması, fakir olması, beş parasız olması itiraf etmesini engeller.

Ahmet Cemil ilk olarak kız kardeşi İkbal’i sonra Lamia’yı kaybetmiştir. Geriye onun için bir şey kalmamıştır. O güne dek yazdığı tüm şiirlerini önündeki ocaktaki ateşe, gözlerindeki yaşlarla, atar.

Hüseyin Nazmi’nin gidişinden sonra o da gitmeye karar verir. Ona üzüntüden, kayıptan başka bir şey vermeyen İstanbul’dan kaçmak istemektedir. Annesini de yanına alarak vapura atlar gece gözüyle son bir defa İstanbul’u, Cihangir’i, seyreder. Deniz de gece de oldukça karanlıktır. Zamanında gözlerine çok güzel görünen o ışıklar sanki artık yoktu. Artık her yer kapkaraydı.

Mai ve Siyah romanının ana fikri: Karşımıza çıkan zorluklar bizi yıldırmamalı aksine bunlara karşı mücadele etmeliyiz. Hayallerle gerçekleri de karıştırmamalıyız.

Ahmet Cemil: Başarılı, hayalleri olan azimli bir genç iken babasını kaybeder ve ailesine bakmak zorunda kalır. Hayat karşısında aldığı yenilgiler üzerine hayallerini bırakıp yeni bir yolculuğa adım atar.

İkbal: Ahmet Cemil’in kız kardeşi. Babasının ölümünden sonra anne ve abisine daha sıkı bağlanmıştır.

Lamia: Güzel ve çekici birisi olan Lamia Ahmet Cemil’in arkadaşı Hüseyin Nazmi’nin kız kardeşidir ve Ahmet Cemilin kendisine olan aşkından haberi yoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder