Eskici ve Oğulları Kitap Özeti (Orhan Kemal) - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ocak 28, 2019

Eskici ve Oğulları Kitap Özeti (Orhan Kemal)

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Eskici ve Oğulları Kitap Özeti (Orhan Kemal)

Romanın adı: Eskici ve  Oğulları 
Romanın Yazarı: Orhan Kemal
Romanın Konusu: Bir ailenin yaşamış olduğu sıkıntılar ve toplumsal yaşamın aile üzerindeki negatif etkisi.
Romanın Sayfa Sayısı: 470
Romanın Yayını: Everest Yayınları



Eskici ve Oğulları Roman / Kitap Özeti:

Eskicinin, isimleri Ali ve Mehmet olan oğullarıyla birlikte eski bir ayakkabı dükkanları vardır. Eskici henüz çocukken rahat ve zengin bir yaşam görmüştür ve bu işten kazandıkları onu tatmin ve mutlu etmemektedir.

Gün gelir, Eskicinin dükkanının tam karşısına Yugoslav göçmeni olan birisi ayakkabı dükkanı açar. Bu günden sonra Eskicinin ailesini geçindirmesi oldukça zordur. Ve oğullarından evli ve üç çocuğu olan Mehmet’in iş bulması gerektiğini düşünür. Bu durumu küçük oğlu Ali’ye de söyler fakat Ali çok sinirlenir. Olgun bir insan olan Mehmet bunu öğrenir ve karısını, çocuklarını alarak evden ayrılmaya karar verir. Bunu duyan Ali de abisiyle evden ayrılmayı düşünür.

Eskici oğullarının bu isyanına çok içerler. Şarapları içer içer sarhoş olup oğlunun evine giderek ona kötü laflar saymaya başlar. Babasından hakaretler işitmekten artık bıkan Ali babasıyla kavga eder ve abisiyle gideceğini bunda kararlı olduğunu söyler. Eskici, oğullarının gidişiyle yalnız kalacağından korkarak ağlar.

Ali, Mehmet’in evine sığınır ve babasının evinde kalmak istemediğini söyler. Ali ve Mehmet bundan sonra karar alırlar pamuk toplayarak buradan gelen parayla eskici dükkanı açmayı hedefliyorlardı. Eskici Ali’ye karşı pişmanlık duyar. Karısını Ali’yi eve dönmeye ikna etmesi için gönderir fakat Ali dönmez. Daha sonra Mehmet babasının dükkanına gelir, babası önce Mehmet’e hakaretler yağdırır sonra da Ali’yi kendisinden ayırmaması için oğluna yalvarmaya başlar. Mehmet, Ali ile yapmış oldukları planı babasına anlatır ve zengin olabileceklerini, eski günlerine dönme özlemini yeniden duyan babası da pamuk işinde çalışmaya ikna olur. Mehmet, ailenin zenginlik hayallerini kullanarak herkesi pamuk işinde çalışmaya ikna etmiş fakat ailenin kızı Zeliha asil bir geçmişi olan bu aileye bu işin yakışmadığını düşünerek ikna olmamıştır.

Döküntü bir kamyonla tarlaya doğru yol alan aile çalışmaya başlar. Yolculuk esnasında kamyon şoförü Ünal ile Zeliha birbirlerine aşık olurlar. Bir süre sonra yiyecekleri tükenmeye başlar. Aile avans alacakları elçiyi beklerler. Fakat elçi gelmez onun yerine gelen Ünal gelir ve yiyecek, içki ve ilaç getirir. Ailede sıtma başlamıştır. Zeliha ile Mehmet’in çocuklar ateş içindedirler. Aile bu sefalete rağmen pamuk işiyle uğraşmaya devam ederler çünkü hayallerine giden yol buradan geçmektedir.

Eskici ve Ali tekrardan birbirlerine girer ve Eskici, Ali’ye tokat atarak onları evlatlıktan reddettiğini söyler. Artık aileden biri gibi görmeye başladığı Ünal’a geri dönüp eskici dükkanında çalışmayı önerir. Ünal bu öneriye hayır demek istemez fakat o da Mehmet ve Ali’den korkmaktadır. Eskici; karısı, kızı ve Ünal’ı alarak şehre geri döner. Elçi gelir ve toplanan pamuk avansın yarısını bile karşılamamaktadır. Elçiyle birlikte gelen usta işçiler tarlaya girip pamuk toplamaya başlarlar. Yeni gelen işçi ailelerden birinin kızı olan Zeynep ile Ali arasında aşk başlar. Zeynep sıkıntı çeken Ali’nin ailesine yardımcı olmaya çalışır.

Eskicinin, oğullarına karşı duyduğu nefret geçmiş ve Ünal’ı bir pislik olarak görmeye başlamıştır. Birgün Ali kapının önüne yığılır ve Eskici onu kucaklar ağlar, Ali hastadır. Mehmet’in durumu Ali’den de beterdir. Hastaneye götürürler fakat yer bulunmaz. Eskici, dükkanını satıp parasını çocuklarının hastalığının iyileşmesi için harcar. Roman gelinleri Zeynep ve damat Ünal’ın iş bulmasıyla son bulur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder