Fareler ve İnsanlar Kitap Özeti (john Steinbeck) - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ocak 31, 2019

Fareler ve İnsanlar Kitap Özeti (john Steinbeck)

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Fareler ve İnsanlar Kitap Özeti (john Steinbeck)

Kitabın Adı: Fareler ve İnsanlar
Yazarı: John Steinbeck
Sayfa Sayısı: 110
Yayın Evi: REMZİ KİTAPEVİ
Yayın Tarihi 2012 – 27. Baskı
Kitabın Türü: Roman
Ortalama Fiyatı: 7,5 TL
ISBN: 9751412386



Çevirmen: Ayşegül Çetin Tekçe
 Fareler ve İnsanlar Kitabının Özeti
Lennie güçlü kolları olan neredeyse işçilik yapması için yaratılmış denilecek kadar güçlü biridir. Arkadaşı George ise zekasının ve girişkenliğinin yanında Lennie’nin yanında oldukça minik kalmaktadır. Deyim yerindeyse deve ve cüceyi çağrıştırmaktalar. Cüsseleri farklıdır, zekaları da birbirleriyle kıyaslanamaz. George zeki Lennie ise iri yarı fakat kıt akıllıdr. Bütün bu farklı yönlerine rağmen aralarında yılların eskitemediği bir dostluk vardır. Birlikte gezerler ve iş buldukları her yerde özellikle de çiftliklerde beden işçiliği yaparlar.(Fareler ve İnsanlar Kitap Özeti)

Yine birgün Amerika’da bir kasabada çiftlikte işçi arandığını duyarlar ve oraya giderler. Tıpkı bir çocuk gibi davranan ve sevgi dolu olmasına rağmen hep başlarına iş açan Lennie yolda George tarafından sıkı tembih edilir. Bu seferde işlerinden olmak istemeyen George çocuk ruhlu arkadaşına fazla konuşmamasını ve sadece işlere odaklanmasını söyler. Lennie George’un söylediklerini dinler ve onun istediği gibi davranacağına söz verir. Fakat George yinede endişelidir. Çünkü Lennie’yi iyi tanımaktadır. Onu çok sevmesine rağmen her an başlarına bir çuval örmesinden çekinir. (Fareler ve İnsanlar Roman Özeti)

Çiftliğe vardıklarında çiftlik sahibi onlara bir takım sorular sorar. George yanıtlar daha sonra Lennie’ye soru sorar patron. Onları tanımak ister. Bu sırada George atılır ve Lennie’nin adına yanıt verir. Çiftliğin sahibi soruyu ona sormadığını söyler. George Lennie’nin saçmalamasından korkar. Çiftlik sahibine arkadaşının dünyanın en zeki adamı olmadığını fakat çok güçlü olduğunu ve iyi işler çıkaracağını söyler. Çiftliğin sahibi bu durumu garipser ama onun için önemli olan iyi çalışmalarıdır. Bu yüzden fazla üstelemez. Fakat çiftlik sahibinin Curley adında bir oğlu vardır. Biraz sorunlu bir tiptir. Kendisi ufak tefek olduğu için Lennie gibi iri yarı, güçlü görünen insanlardan pek haz almaz. Daha o andan itibaren Lennie’ye kafayı takar. Onun bir de karısı vardır. Kadının gözü dışarıdadır ve çiftlikte oynak bir kadın olarak bilinmektedir. Çiftlikte çalışmaya başlayan George ve Lennie zamanla buradaki diğer çalışanlarla tanışırlar. Onlar 1 ay çalıştıktan sonra biriktirdikleri parayla buradan gitme niyetindelerdir. Kendilerine ait bir arsaları olacak ve bir ev yapacaklardır. Kendi meyvelerini ekecekler ve kendi hayvanlarına bakacaklardır. Tek hayalleri kendilerine ait bir yerde mutlu bir şekilde yaşamaktır. Lennie her fırsatta bu hayallerini bir çocuk gibi hatırlar. George’dan ona kurdukları hayali tekrar tekrar anlatmasını ister. George anlatırken o kendinden geçer, mutluluktan uçacak gibi olur. (Fareler ve İnsanlar Özeti John Steinbeck)

Çiftlikte Slim adında bir arkadaşları olur. Diğer bir arkadaşları Candy’dir. Candy’nin bir eli bilekten kesiktir. Buradan giderken Candy’i de yanlarına almaya karar verirler. Candy’nin biraz birikmiş parası vardır. Buradan birlikte çıkarak hayallerindeki evi birlikte kuracaklardır. Kendilerine ait küçükte olsa bir toprakları olacak, hayvanlarına bakacaklar ve kendileri için çalışacaklardır. Küçük hayvanları çok seven ve hatta onları severken istemeden öldüren Lennie tıpkı bir çocuk gibi şimdiden hayvanlarına bakacağı günlerin hayaliyle yaşamaktadır. Çiftlikteki diğer bir kişi olan seyis zenci olduğu için pek sevilmeyen biridir. Herkes akşam olunca toplanır birlikte oyun oynarlar. Lennie bu sırada samanlıktadır. Orada bir köpeği severken istemeden öldürür. Güçlü kollarıyla hayvanları severken kendini kaptıran Lennie farkında olmadan onlara zarar verir. Tıpkı çiftlikte işe başlamadan önce yolda severken öldürdüğü fare gibi. Ölen fareyi atmak istemeyip halen sevip okşayınca George tarafından azarlanmıştı bile. Bir kez daha severken canına kıymıştı bir hayvanın. Bu sırada çiftlik sahibinin oğlu Curley’in karısı Lennie’nin yanına gelir. Kadın Lennie ile ilgilenmeye başlar. Onu pek tanımayan kadın güçlü kuvvetli gördüğü Lennie ile oynaşmak ister. Kadının üzerinde güzel kırmızı bir elbise vardır. Lennie kadının elbisesiyle oynarken birden kendini yine kaybeder ve kadının saçlarını sevmeye başlar. Daha sonra gittikçe kadını sıkar kadın kurtulmaya çalışır bağırır ama nafile. O bağırdıkça Lennie paniğe kapılır ve onu daha çok sıkar. George’nin çocuk ruhlu kıt akıllı arkadaşı Lennie yine istemeden de olsa başına bela almıştır. Kadın oracıkta hemen ölür. Lennie korkar ve kaçar. George onu iyi tanıdığı için daha çiftliğe gelmeden sadece ikisinin bildiği bir yer belirlemiştir. Başlarına Lennie yine bir bela açarsa gelip saklanacakları ve buluşacakları bir yer belirlemiştir. Lennie doğruca George’nin daha önceden söylediği yere gelir. Bu esnada çiftlikte olay duyulmuş ve karısını o halde gören Curley yanına diğer adamları da alarak silahlarla Lennie’yi aramaya koyulmuştur. George onlardan önce Lennie ‘nin yanına gider. Yarım akıllı Lennie’nin yakalanacağını ve ona eziyet edeceklerini bilir. Çünkü Lennie kendini savunmasını bilemez. O haldeyken bile hayalini kurduğu kendilerine ait evden kendi küçük topraklarından, tavşanlardan bahseder. Gittikçe ayak sesleri yakınlaşmaya başlar. George o esnada hayatının en acı seçimini yapar ve arkadaşını kendi silahıyla vurur. Diğerleri de hemen ardından onların yanına gelmiştir. Lennie’nin onların ellerine geçmesini istemeyen George en yakın dostunu kendi elleriyle öldürür.

Kitabıın Özeti Hakkında : Aşağıda Amerikalı yazar John Steinbeck’in Dünya Edebiyatının en ünlü eserlerinden birisi olan Fareler ve İnsanlar romanının özeti bulunmaktadır. 

Kişiler:

George : Romanın baş kahramanlarından biri. Hikayesi anlatılan iki dostun kısa boylu, zeki olanı. Yaşamını çiftliklerde işçilik yaparak sürdürür.



Lennie: Georg’un yakın dostu. İri yarı güçlü kuvvetli fakat zekası oldukça geri. Çocuk ruhlu olan Lennie tıpkı George gibi çiftliklerde işçilik yaparak yaşıyor. Küçük hayvanları fareleri ve tavşanları çok seviyor. Sevgisini ifade etmeyi bilmediğinden heyecana kapılıyor ve severeken hayvancağızları sıkıp öldürebiliyor.

Curley: Çiftlik sahibinin oğlu. Kendini beğenmiş birisi. Yeni evlendiği karısının gözü dışarıda olduğu için epey dertli. Çiftliklerinde iş başı yapan George ve Lennie’yi daha ilk günden sevmemiştir.

Curley’in karısı: Çiftlikte oynak bir kadın olarak adı çıkmıştır. Sürekli kocasından başka erkeklerle zaman geçirmektedir.

Slim: George ve Lennie’nin çiftlikte tanıştıkları arkadaşları.

Candy : Bir eli bilekten kesik olan ihtiyar çiftlik çalışanı. George ve Lennie ile arkadaşlık yapmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder