Fareler ve İnsanlar Kitap Özeti John Steinback - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ocak 28, 2019

Fareler ve İnsanlar Kitap Özeti John Steinback

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Fareler ve İnsanlar Kitap Özeti John Steinback

Fareler ve İnsanlar kitap özeti, John Steinback kitapları, John Steinback Fareler ve İnsanlar Kitap Özeti,Fareler Ve İnsanlar Kitap Özeti John Steinback,Fareler Ve İnsanlar Kitabı Örnek Özet


Kitabın Adı: -FARELER VE İNSANLAR-

KİTABIN SAYFA SAYISI:126

KİTABIN YAZARI:JOHN STEİNBACK

Fareler ve İnsanlar Kitap Özeti John Steinback
Kitabın Özeti:Sıcak geçen bir günün akşamında karayolunun çınarlarından bir ses gelir ve bu ses ordan gelen iki adamdan gelir.Adamların yüzünde bir sinir bir asıklık vardır.Bunun sebebi ise ötöbüs adamları varacakları yere bırakmamasıdır.Bu adamlardan bir tanesi küçük boylu ve zayıf ama bir o kdarda akllı,arkadaşı ise iri yarı ,çok güçlü ama aklı kıt olan,anlatılanları veya yaptığını hemen unutan bir adamdı.Akıllı olan adamın adı George,güçlü ve aklı kıt olan adamın adı ise Lennie idi.George çok kızgındı.

Otobüs varacaları yere kilometrelerce uzakta bırakmıştı.Daha birkaç kilometre gelebilmişlerdi ve bunun yüzüne çok sinirliydi.Biraz yürüdükten sonra karşılarına bir göl çıkmıştı ve Lennie çok susadğı için göle hemen koşup su içmeye başlamıştı.O kadar çok su içiyordu ki neredeyse ölecekti.George buna çok kızmıştı ve Lennie’ye ter bir tavırla konuşarak şöyle dedi: -Lennie şu suyu çok içme bidaha hastalanacaksın sonra. Lennie dinlemeyerek suyu içmeye devam etti ve suyu iyice içtikten sonra George’ye döndü ve suyun çok güzel ve temiz olduğunu söledi ama George ters bir tavırla cevap verdi ve dinlnmeye başladılar.Karanlık çökmeye başlamıştı artık Lennie George’ye bakıp şöyle dedi: -George ne zaman gidicez ben acıkmaya başladım.Hadi hemen yola çıkalım da akşam yemeğini orda yeriz. George ise yorgundu ve gitmek istemiyordu ve Lennie’ye üç kutu fasulye konservelerinin olduğunu söledi.

Lennie buna çok sevinmişti ve George bir soru sordu: -George peki ketçabımız var mı? Diye sordu ve olumsuz cevap alınca yüzünde ki gülümseme biraz olsun gitmişti,çünkü Lennie fasulyesini ketçaplı severdi.Yemeklerini bi güzel yedikten sonra George Lennenin cebinden elini çıkarmadığını gördü ve sordu ve Lennie sölemek istemedi.George ısrarla sordu ve sonunda elini cebinden çıkardı ve cebinden bir fare ölüsü çıkarmıştı.George bunla ne yaptığını sordu ve Lennie ise fareleri okşamayı çok sevdiğini söledi ve George ise: -Bir ölü fare mi? -Evet -Ama bu fare ölü ve boynu kırılmış öyle ölmüş yoksa sen mi öldürdün severken? -Hayır zaten fare bulduğumda ölüydü. Dedi ve George Lennienin elinden fareyi zorla alarak çalılıkların içine attı.Ve Lennie: -George bunu neden yaptın? -Zaten ölüydü napıcaksın. Biraz zaman sonra konuşmaya başladılar ve Lennie neden yeni bir çiftliğe çalışmaya gittiklerini sordu.


George sinirlenerek: -Sana kaç defa anlatıcam anlatmaktan bıktım. Lennie ısrarla George anlatmasını söledi.

George: -Unutucaksın ama anlatayım bak son kez anlatıyorum aklında tut. Hani Lennie eski çiftliğimizde çalışıyorduk orda bir kız vardı ya hatırlıyor musun ? -Evet hatırlıyorum. -İşte sen o kızın bilmieyerek yumuşak diye elbisesini ellemiştin ya, işte o kız sen tecavüz ediyosun sanıp bağırmaya başlamıştı ve herkeze tecavüze uğradığını söledi ve bizi öldürüceklerdi ki biz kaçtık ve saklandık ve yeni çiftlikte işe başvurduk işte şimdide çiftliğe gidicez bana birdaha bunu sorma.Aklında tut artık! Biraz zaman sonra yanan ateşle birlikte uyumaya dalmışlardı.Ertesi gün hemen erkenden kalkıp yola koyuldular ve biraz zaman sonra yni çiftliklerine varmışlardı ve Candy adında çiftliğin temizlikçisi yatakhaneyi onlara gösterdi.George yatağı beğenmemişti.Yatağın kirli ve pis olduğunu düşünmüştü.

Candy ise o yatağın çok temiz bir adama ait olduğunu sölemişti ve yatağın sahibi hiçbir neden sölemeden işten ayrılmıştı ve Candy konuşmaya devam etti ve şöyle dedi: -Patron sizin sabahleyin burda olmadığınızı görünce çok sinirlendi biraz bekleyin şimdi gelir sizle konuşur. O sırada George Lennienin konuşmaması için onu tembihliyodu çünkü bi işten daha olmak istemiyodu.George şöyle dedi : -Lennie patron geldiğinde sakın konuşma,başınıda belaya sokma eğer sokacak olursan sana dediğim çalılıklarda saklan ve beni orda bekle ve şimdi patron geldiğinde ağzını açma bi işten daha olmayalım. Ve sonunda patron gelmişti ve geç geldikleri için George ve Lennie’yi azarlamıştı ve çalışma kartlarını istemişti.Biraz işi anlattıktan sonra Lennienin konuşmadığını farketti çümkü ne derse desin her şeyin cevabını George veriyordu.Sonunda Lennieye neden konuşmadığını sordu ve yine cevabı George verdi: -Efendim siz onun kusuruna bakmayın aklı biraz kıttır ama çok güçlüdür birçok kişinin yapabilieceğini tek başına yapar. Sonra patron öğle yemeğinden sonra arpa taşıma işine başlayacaklarını söledi ve ordan ayrıldı.

Hemen ardından kovboy kılıklı bir adam geldi ve patronu oğluydu adıda Curley idi.Hemen konuşmaya başladı. Curley: -Siz yeni işiçiler olmalısınız. Yine George cevap verdi: -Evet biz yeni işçileriz. Curley bir kaç soru sorduktan sonra iri adamın konuşmadığını farketti ve George patrona verdiği cevabın aynısını verdi. Curley bu adamı herkezi korkutuğu gibi korkutmak istiyordu çünkü kendi iyi bi boksçu olduğu için iri ve güçlü gördüğü her adamı korkuttur ve patronun oğlu olduğu içide kimse bişey demezdi.Biraz zaman sonra dışardan sesler gelmeye başlamıştı.İçeri bir kadın girmişti ve bu kadın Curley in karısıydı.Curley arama bahanesiyle hergün çiftlğin dört bi yanını gezip erkeklerle konuşup fingirdeşiyodu herkez onun tam bir sürtük olduğunu düşünüyodu.İçeri girdiğinde yeni işçileri farketmiş ve onlarla konuşmaya başlamıştı.Her zaman ki gibi Curley bahanesiyle konuşmasını yapıyordu.Kadın George la konuştuktan sonra gitmişti.George da bu kadın dedikleri kadın yani Curleyin karısı olmalıydı diye içinden düşündü.

Candy George Curleyi anlatığında karısınıda anlatmıştı ve tam bir sürtük olduğunu söylemişti ve tam Candynin dediği gibi olduğunu düşündü.Lennie o sıra yine konuşmamış ve Curley in karısına bakmış ve büyülenmişti sanki.Biraz zamn sonra içeri Slim adında birisi girmişti yatakhaneye bu anlatılan bilgili,üstün arabacı olmalıydı evet ta kendisiydi.İçeri girdiğinde George tanıştı ve herkez gibi Lennie nin konuşmadığını farketti ve sordu. George ta herkeze verdiği cevabı verdi.Lennie nin kendisine güçlü denilmesi çok hoşuna gidiyordu.Ve ardından içeri Carslon adında şişman bir adam girmişti.Tanıştıktan sonra yemek vakti gelmişti herkez çabuk olalım yoksa sıra gelmeyecek deyip duruyordu ve herkez hıphızlı yemekhaneye gidip yemeklerini yemişlerdi ve ardındandan hemen çalışmaya koyuldular ve geldiklerind çok yorgundular ve slim George ile konuşmaya başladı: -George çok haklısın Lennie dediğin gibi çok güçlü birisi. Dedi ve sohbet etmeye devam ettiler o sırada temizlikçi Candy ve yaşlı köpeği içeri girdi ve herkez bu köpeğin çok iğrenç koktuğunu düşünüyorlardı yaşlı olduğundan dolayı olduğunu düşünüyorlardı.Candy yatağına gimişti ve köpeğide hemen yanıdaydı yanlarına carslon gelmişti ve konuşmaya başladı: -Candy artık bu köpek yaşlandı ve dişleri döküllüyor baksana ve gördüğün gibi çok acı çekiyor hadi gel şu köpeği öldürelim köpek acısından kurtulsun bizde kokusundan kurtulalım öldürelim zaten merak etme acı çekmicek asla omurgasın ve kafasını ortasından vurucam ordan acı çekmez üzülme.Zaten slimin yeni köpekleri olmuş yavrulardan bi tanesinide sana veririz. Candy bunu istemiyordu sonuçta kaç yıllık köpeği idi ama Carslon çok ısra etti ve slimde isteyince başka çaresi kalmamıştı izin verdi köpeğin öldürülmesine.Ve Carslon yatağının altından tabancayı çıkardı ve köpekle birlikte dışarıya çıktılar.

Candy ise yatağına yatmış ve dakikalardır tavana bakıyordu.O sırada George ile Lennie konuşuyordu ve Lennie sordu: -George bidaha kulübemizi ve tavşanlarımızı anlatsana. George: -Artık bıktım anlatmaktan sen biliyorsun işte! Beraber çalışıp para biriktirip paramız tamamlanınca burdan çekip gidicez ve kendimize bi kulübe alıcaz,tavşanlarımız olucak sonra tavuklarımız.domuzlarımız olacak.Kulübemizin içinde sıcacık bir sobamız olacak sabah kalkıp tarlada çalışıcaz kendi ürünlerimizi yetiştiricez akşam oldumu hemen gidip sıcacık sobamızın yanında dinlenecez. Ve Candy birden yüzünü onlara çevirdi ve konuşmaya başladı: -Söylediklerinizi duydum.Benle sizle gelebilirmiyim? Biraz birikmiş paam var,üstüne koyarız ve hemen alabiliriz.Nolur zaten bir kolum yok yaşlandım işten atmaları an meselesi hem sizin ordaki işlerinizi yaparım. George biraz düşündükten sonra kabul etti ve kulübeyle ilgili konuşmaya başladılar. George: -Şimdilik Lennieyle bir ay çalıştığımızda yüz dolarımız oluyor ve seninkinide kattıkmı biraz eksiğimiz kalır ve ödeyeceğimizi söyleyip gireriz siz evde kalırsınız bende parayı tamamlar parayı öder sizin yanınıza gelirim. Üçüde anlaşmıştı.Ve içeri birden Curley girdi yine herzaman ki gibi karısını arıyordu.Herkeze sordu ve herkez görmedik dedi.Curley sonra Lennie’yi gördü korkutmak istedi çünkü iri ve güçlü bir adamdı Lennie onu korkutmak kendini üstün göstermek istiyordu.Ve bir anda kavga çıkrdı Curley.Curley yüzüne yüzüne vurup her yerini kan etmişti yüzü görünmez haldeydi başına bela almamak için karşılık vermiyordu.En sonunda dayanamayıp George karşılık ver deyince işler değişti ve Lennie Curley tam yumruk atarken elinden tutu ve sıkmaya başladı.Lennie o kadar güçlü sıkıyor du ki Curley in bütün kemikleri kırılmıştı ve sonra yere bayılıp kalmıştı.Ve azıcık ayıldığında anlaşma yaptılar ve Curleyin datak yediğini kimseye sölemiceklerdi Curleyde bu olanları kimseye sölemicekti.Ve hemen Curleyi hastaneye götürdüler.Sonra Lennie tuvalete gitti ve yüzünü yıkadı vee yavru köpeğine bakmaya gitti Lennieninde artık bir yavru köpeği vardı.

Ahıra girdğinde zenciyi gördü ve içeri girdi.Burda zenciyi kims sevmezdi çünkü o siyah insandı ve konuşmazlardıda.Zenci Lennnienin girmesine biraz tepki verdi ama birazda sevinmişti.İçeri girmesine izin verdi Ve konuşmaya başladılar o sırada Candy geldi ve tavşanların hesabını yaptığını söledi.Biraz konuştuktan sonra içeri Curleyin karısı geldi ve üç adamı azarladı tabi adamlarda kadın başına erkeklerin içinde ne işin var deyip laf sokuyolardı.Bu kadını sürtük olarak görüyorlardı çünkü bu kadın hep kocasını bahane edip erkeklerlerin yanına gidip onlarla konuşuyodu.Kadını odadan zar zor gönderdiler ve biraz zaman sonra at sesleri gelmeye başlamıştı.Slim gil gelmiş olmalıydı.George gelmiştir diye Candy ve Lennie yatakhaneye döndüler.Ertesi gün yani günlerden pazardı ve herkez o gün tatildi.Sabah kahvaltılarını yaptıktan sonra dinlenmeye gitmişlerdi ve biraz dinlendikten sonra herkez oyun oynamaya çıkmıştı ama Lennie oyun oynamayıp,herzaman ki gibi köpek yavrusunu sevmeye gitmişti.Biraz sevdikten sonra köpek yavrusunun hareket etmediğini farketti.Sonra köpek yavrusunun öldğünü fark etti ve suç işlediğini anladı.Köpeği saklamak istedi çünkü köpeğin öldüğünü Geoerge öğrenirse ona alacakları tavşanları baktırmayacaktı.Lennie çok üzülmüştü ve biraz zaman düşünerek George sölemeye karar verdi.

Biraz zaman sonra kapıdan Curleyin karısının girdiğini gördü.İçeri girdiğinde Lennie ile konuşmaya başladı ama Lennie konuşmak istemiyorum Goerge bana kızar deyip duruyordu.Curleyin karısı buna çok kızmıştı.Ama sonunda Lennie ile konuşmayı başardı.Ama o sırada birden ölü köpek yavrusunu gördü Curleyin karısı korktu ve şöyle dedi: -Bunu kim yaptı kim öldürdü bu köpek yavrusunu -Yanlışlıkla ben öldürdüm bana fazla oynama ölür demişlerdi ama ben oynadım ve sonunda öldü şimdi George bana çok kızıcak tavşanlara baktırmıyacak.Ama aslında onu öldürmek istemedim ama nedense her dokandığım her okşadığım ölüyor ben yumuşak şeyleri okşamayı çok severim nedense fareleride hep okşardım ama hemen ölürlerdi. -Sen tam bi kaçıksın!Ama evet doğru bende okşamayı severim mesala ipeği her akşam saçlarımı okşarım çok yumuşaklardır bak dokan bi anlarsın ama sakın saçlarımı bozma !

Daha yeni yaptım. Lennie Curleyin karısının saçlarını okşamaya başladı ve o kadar sert okşuyordu ki Curleyin karısı bırak bozucaksın deyip duryordu oda bırakmadı ve kadın bağırmaya başladı.Lennie o panikle kadının ağzını ve kafasını sıkı sıkı tutu ve kadın dumadan hareket ediyordu ve biraz zamn sonra kadın hareketlerini kesmişti ve bıraktığında kadının öldüğünü farketti çünkü kadının boynu kırılmıştı.Artık Lennienin başında büyük bir bela vardı.George dediğini hatırladı ve kadının yarısını samanla örtükten sonra hızlı hızlı dediği yere gitti ve saklanmaya başladı.Ama George gelicek mi diye düşünüp duryordu acaba George gelip onu yalnız bırakmayacakmıydı?Üzülüp duruyordu.Ama bir yandanda şimdi George ona tavşanları baktırmayacak diye düşünüp duruyordu.Oyun bitmişti George ve Candy Lennieyi arıyordu ve ahıra girdiklerinde Curleyin karısnı ölü gördüler.Lennienin yaptığı akılarına geldi.Biraz zaman sonra karısın öldüğünü Curleyde öğrenmişti,çok sinirlenmişti.Herkez Lennienin öldürfüğünü düşünüyordu çünkü oyun alanında sadece o yoktu.

Curley herkeze silahını almasını söledi ve Lennieyi aramaya başladılar.George da aradı ve o anda saklandığı yere gitti.Lennie Georgenin geldiğine çok sevinmişti.Ve George la konuşmaya başladı: -George istemeyerek yaptım nolur affet ne olur tavşanlara bakmama izin ver George! George: -Üzülme Lennie tavşanlara bakmana izin vericem senin suçun yok. Lennie bunu duyunca çok sevinmişti.Ve biraz konuştuktan sonra Lennieye şöyle dedi: -Lennie güle bak ve skın başını ordan çevirme hayal et şimdi sana kulübemizi ve hayvanlarımızı anlatıcam sakın gölden gözünü ayırma ve tüfeği bana ver. George anlatmaya başladı ve o sırada tüfeği üzülerel içi yanarak kaldırdı ve Lennienin omurgasının ve kafasını ortasına getirdi ve zorla istemeyerek Lennieyi vurdu ve Lennie ayaklrını üzerine yığıldı artık Lennie ölmüştü.Ve herkez oraya geldi ve Georgeye böyle olması gerkeiyordu doru yaptın dediler.Sonra George ve Curley çiftliğin yolunu tuttular.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder