Anahtar Kitabının Özeti (Refik Halit Karay) - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ocak 28, 2019

Anahtar Kitabının Özeti (Refik Halit Karay)

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Anahtar Kitabının Özeti (Refik Halit Karay)

Anahtar Roman-Kitap Özeti (Refik Halit Karay)
Kitap İstanbul’da boğaz manzaralı yalılarda hayatını sürdüren insanların yaşamını konu edinmektedir. Kenan maddi durumu iyi kendi halinde bir memurdur . Perihan adında bir kadın ile evlidir. Kenan aldatılma korkusu yaşamaktadır. Kenan bir gün oturduğu köşkün anahtarını kaybeder. Fakat Kenan eşine ve evin hizmetçisine anahtarın kayıp olduğunu söyleyememiştir. Bu yüzden yeni anahtar çıkartmaya karar verir.


Kenan karısında yedek bir anahatar olabileceğini düşünür. Eşinin eşyalarını karıştırarak anahtarı arar. Bu sırada evdeki eşyaları dağıtır. Daha sonra eşinin eski çizmelerinin olduğu yerde bir anahtar bulur. Karısını durumdan haberdar etmek istemediği için etrafı toparlar.

Sonraki gün işe gittiği sırada yol üstünde bir çilingire uğrar ondan anahtar yapmasını ister. Çilingir Kenan’a anahtarı anca yarın yapabileceğini ifade eder. Fakat Kenan sonunda çilingiri anahtarı akşam yapması için ikna eder. Kenan akşam evine kendi anahtarıyla gitmek ister.

Aksam olduğunda Kenan eve gitmek için yola çıkar. İçinde garip korkular hissetmektedir. Eve gelir ve  yaşadığı korkulara rağmen kapıyı açmaya koyulur. Ancak anahtar evinin kapısını açmaz.

Yanlış anahtarı çektirmiş olma ihtimalini düşündü.  Fakat aklına karısı perihan’ın  başka bir eve o anahtarla gidebileceğini düşünür. İçindeki korku iyice büyümüştür. Çevresindeki herkesten şüphelenir. Perihan’ın arkadaş çevresinden kendi arkadaşlarından ve bazen kendinden bile şüphelenir.İçini kemiren şüpheci bir ruh halinin esiri olmuştur. Anahtarı onu düşürdüğü bu duruma bir anlam vermeye çalışır. Birgün düşüncenin yanlış olduğunu ve kendisine zarar verdiğini düşünür.

Kenan kötü bir şekilde hastalanmıştır. Şüpheci kuruntuları Eşi ile arasını açmıştır. Perihan Kenan’ın ziyaretine gelmiştir bir gün. Kenan Perihan’dan çok utanmıştır. Karısına anahtarın nerenin olduğunu sorar. Perihan birden  gülmeye başlar. Kenan şaşırır. Perihan iyileşince anlatacağını açıklar.

Kenan iyileştiğinde Perihan Kenan’ı Boğaza bir yalıya götürür. Kenan’ın sorduğu anahtarın bu kapıyı açtığını söyler. Şehirden kaçmak için anahtarı hatıra amacıyla aldığını söyler. Kenan birden karısına sarılır, gözlerinden yaşlar dökülür. Bundan sonra bu yalıda yaşama kararı alırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder