2019 Radar Cezası Sorgulama Nasıl Yapılır? (Güncellendi) - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ocak 31, 2019

2019 Radar Cezası Sorgulama Nasıl Yapılır? (Güncellendi)

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

2019 Radar Cezası Sorgulama Nasıl Yapılır? (Güncellendi)

Güvenliğin çok daha fazla önem arz ettiği ve belli bir hız sınırı ile hareket etmek durumunda olduğunuz özel noktalar mevcuttur. Bu noktalarda hız sınırını aştığınız takdirde radar cezaları devreye giriyor. Polis çevirmesi ile birlikte ceza yazılabileceği gibi sistem, otomatik olarak plakaya da ceza yazabiliyor. Teknoloji, bu konuda Trafik Polislerine büyük ölçüde yardımcı oluyor ve onların sahip oldukları sorumluluğu da bir nebze olsun azaltıyor. Radar ceza sorgulamasını 3 farklı alternatif üzerinden online olarak yapabiliyorsunuz.


EGM Radar Cezası Sorgulama
Gib Radar Ceza Sorgula
2019 Radar Ceza Ücretleri
Hız sınırını %10’dan %30’a kadar aşma durumunda plakaya yazılacak radar cezası 2018 yılı ile birlikte 235 lira olarak karşımıza çıkıyor. %30’dan fazla aşma durumunda ise bu tutar 488 lira olmaktadır.

2019 Radar Cezası Sorgulama

Radar Cezası Nedir?
İlgili nokta ya da bölgelerde, belirlenen hız sınırı limitinin üzerine çıkmak ve bu sınırın üstünde belli bir süre seyretmek, radar cezasını da beraberinde getiriyor. Radar cezaları yeni dönemde kameralar eşliğinde de tespit edilebiliyor ve plakaya direkt olarak yazılıyor. Polis çevirmesinin yanı sıra özel cihazlar ile tespit edilen hız cezası, plakalarınıza ceza olarak yansıyor. Bu yüzden zaman zaman trafik cezası sorgulama işlemlerini yapmanızda fayda var çünkü her cezanın birebir Polis çevirmesi ile yazılmadığını bilmenizde fayda var.

Radar Ceza Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Emniyet Genel Müdürlüğü, E-Devlet ve son olarak da Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait resmi web sitelerini ziyaret ederek plakalarınıza ceza yazılıp yazılmadığını saniyeler içerisinde öğrenebiliyorsunuz.

Emniyet Genel Müdürlüğü: Radar ceza sorgulama işlemlerini hiçbir ücret ödemeden Emniyet Genel Müdürlüğü resmi web sitesi üzerinden öğrenebiliyorsunuz. Ziyaret etmeniz gereken sayfa ise ‘’ https://www.egm.gov.tr/sayfalar/trafik_sorgulari.aspx ’’ olarak karşınıza çıkıyor. Sizden istenilen bilgileri eksiksiz bir şekilde girip onay verdikten sonra ceza sahibi olup olmadığınızı da görüntüleyebileceksiniz.
E-Devlet: Uygulama ya da resmi web sitesine giriş yaptıktan sonra kurumlar-hizmetler bölümünden Emniyet Genel Müdürlüğü butonuna tıklamanız gerekiyor. Akabinde ‘’Araç plakasına yazılan ceza sorgulama’’ butonuna tıklayarak ilgili sorgu sayfasına ulaşabilirsiniz.
GİB: ‘’Trafik cezası sorgulama ve ödeme’’ butonuna tıkladığınızda sorgulama işlemini nasıl yapabileceğiniz de detaylı bir şekilde aktarılıyor.
Plakadan Radar Cezası Sorgulama
Plaka numarası ile birlikte yalnızca radar cezasını değil, plakaya yazılan diğer tüm cezaları da saniyeler içerisinde görüntülemek mümkün. Emniyet genel Müdürlüğü ve E-Devlet ortak çalışması olarak da karşımıza çıkan bu hizmet ile birlikte herhangi bir ücret ödemeden borcumuza ulaşabiliyoruz. Bunun için ziyaret etmeniz gereken sayfa ise ‘’ https://www.turkiye.gov.tr/emniyet-arac-plakasina-yazilan-ceza-sorgulama ’’ sayfasıdır. Girişlerinizi ise E-Devlet bilgileriniz ile yapmak durumundasınız.

GİB Radar Cezası Sorgulama
‘’http://www.gib.gov.tr/bilgiedinme/trafik-para-cezasi-borcu-sorgulama ’’ adresini ziyaret ettiğiniz takdirde radar cezası ile birlikte plakaya ait tüm cezaların nasıl sorgulanabileceği de sizinle paylaşılıyor. ‘’TPC PLAKANO TESCILTARIHI TCKNO(VKNO)’’ yazıp 1189'a göndererek sms bilgilendirmesi ile sorgulama yapabiliyorsunuz.

EGM Radar Cezası Sorgulama
EGM’ye ait resmi web sitesi, radar cezası ile birlikte plakaya yazılmış olan diğer tüm cezaları da araç sahipleri ile ücretsiz olarak buluşturmaya devam ediyor. Radar cezası sorgulama işlemini yapmak için ‘’ https://www.egm.gov.tr/sayfalar/trafik_sorgulari.aspx ’’ adresini ziyaret edebilirsiniz. Burada karşınıza çıkan formu eksiksiz bir şekilde doldurmanız istenecektir. Ad-Soyad, kimlik numarası ve doğum yılı bilgileri girildikten sonra onay verdiğiniz takdirde plakaya yazılmış olan tüm cezalar saniyeler içerisinde karşınıza çıkacaktır.

Telefondan Mobil Radar Cezası Sorgulama Nasıl Yapılır?
TPC borcu sorgulama, yani Trafik para cezası sorgulama işlemleri, gelir İdaresi Başkanlığı’nın da desteği ile sms yolu ile gerçekleştirilebiliyor. Telefondan radar cezası sorgulama işlemi ile birlikte plakaya yazılmış olan diğer tüm cezaları da öğrenebiliyorsunuz. . ‘’TPC PLAKANO TESCILTARIHI TCKNO(VKNO)’’ yazıp 1189’’ sms göndermeniz, bilgi almak adına yeterli olacaktır. Sms olarak gelen yanıtta toplam borcunuz ifade edilecektir ancak detayları da öğrenebiliyorsunuz ve bunun için de ‘’TPC AYRINTI’’ yazıp mesajı yanıtlamanız gerekiyor. Ayrıntılı mesaj içerisinde radar cezası mevcut ise sizinle paylaşılacaktır.

2019 Güncel Radar Ceza Ücretleri Ne Kadar?
Hız sınırı konusunda sürücülere de belli oranda hata payı bırakılıyor. Bu pay, tüm hız limitleri için %10 olarak belirlenmiş durumda. Bunu basit bir örnekle açıklayabilir ve daha net fikir sahibi olmanızı sağlayabiliriz. Hız sınırının 100 olduğu bir noktada 105 ile seyredebilirsiniz, bu hız, hata payına dahil ediliyor ancak 110 ile seyrettiğiniz takdirde radar cezası ile karşı karşıya geliyorsunuz. Peki 2019 yılında radar cezaları ne kadar oldu? Dilerseniz bu sorunun yanıtını da sizinle paylaşalım.

%10’dan %30’a kadar aşılan hız sınırında radar cezası 292 lira olarak belirlenmiştir. Erken ödeme durumunda sizler de biliyorsunuz ki bir indirim söz konusu ve indirimli tutar da 218 lira olarak belirlenmiştir. Alacağınız ceza puanı ise: 15.
Hız sınırını %30’dan fazla aştığınız takdirde ödeyeceğiniz radar cezası 600 lira. İndirimli tutar ise 450 liraya karşılık geliyor. Ehliyetinize yansıyacak ceza puanı ise: 20.
Kameralar ile Radar Cezası Nasıl Kesilir?
EDS uygulaması ile birlikte radar cezalarının uygulanması da çok daha pratik ve profesyonel bir hale geldi. Elektronik denetleme sistemi olarak açılımını yapabileceğimiz EDS, radar cezaları ile birlikte trafiği ihlal eden her türlü durumda fotoğraf ve kayıt alarak cezayı direkt olarak yazıyor. Sistemde birtakım açıklar hali hazırda mevcut ancak düzenleme ve geliştirme çalışmaları da hız kesmeden devam ediyor. Kural ihlali durumunda ‘’EDS’’ kameraları bu hatayı ve aracı fotoğraflayarak kural ihlalini posta yolu ile araç sahibine iletiyor. Fotoğraf ve ceza makbuzunun kişiye ulaştırılması da artık çok daha kolay ve bu sistem sayesinde trafik kurallarının ihlali de son dönemde biraz daha azaldı diyebiliriz.

Otoyol ve Duble Yollarda Radar Cezaları Nasıl Oluyor?

Gişelere giriş ve çıkış hız limitleri baz alınarak hız koridoru uygulaması devreye sokulmuş durumda. Otoyol ve duble yollarda kontrol bu şekilde sağlanıyor. Trafik Kanununun 50. Maddesi, hız limitlerini karşımıza çıkartıyor. Şehirlerarası çift yönlü kara yollarında bu sınır 90 iken, bölünmüş yollarda 110 km/s, otoyollarda ise 120 km/s olarak karşımıza çıkıyor.

Radar Cezası Nereye Ödenir?
Radar cezası için ödeme yapacağınız ve yalnızca bu ceza ödemesi için değil, her türlü trafik cezası ödemesini yapabileceğiniz kurumları ve adresleri aşağıdaki metinde sizinle paylaşacağız.

Radar cezası tebliğ edildikten sonra en yakın vergi dairesine giderek ceza tutarını nakit olarak ödeyebilirsiniz.
Anlaşmaları bankaları ziyaret ederek de ödemelerinizi nakit olarak yapabiliyorsunuz. İnternet bankacılığı kullanıyorsanız eğer ödemelerinizi bankaların resmi web siteleri üzerinden ya da uygulamaları aracılığı ile kredi kartlarınızı kullanarak da ödeyebilirsiniz.
PTT şubeleri de ceza ödemesi yapabileceğiniz adreslerden bir tanesidir.
Gelir İdaresi Başkanlığının resmi web sitesi de sorgulama işlemlerinin yanı sıra sizleri ödeme ekranına yönlendirecek adreslerden bir tanesidir.
Radar Cezalarına İndirim ya da Taksit Yapılır mı?

Yalnızda radar cezası değil, plakaya yazılan tüm trafik cezalarında erken ödeme ile birlikte indirim almak mümkündür. Taksitlendirme işlemini ise vergi daireleri aracılığı ile yapabiliyorsunuz ancak bunun için gelir durumunuzun gerçekten kötü olması ve bunu belgelemeniz gerekiyor. Akabinde, 1 ay içerisinde vergi dairesine başvurmak ve ilk taksiti de peşin ödemek durumundasınız. 4 aylık bir taksitlendirme fırsatının mümkün olduğunu söyleyebiliyoruz. Plakanın bulunduğu yani kayıtlı olduğu vergi dairesi aracılığı ile taksitlendirme işlemi sorunsuz bir şekilde yapılacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder