2019 Plaka ile Araç Borç Sorgulama - Tüm Borçları Öğren! - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ocak 31, 2019

2019 Plaka ile Araç Borç Sorgulama - Tüm Borçları Öğren!

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

2019 Plaka ile Araç Borç Sorgulama - Tüm Borçları Öğren!

2019 Plaka ile Araç Borç Sorgulama
2019 Plakadan araç borç sorgulama sayfamızda araca ait trafik cezaları, mtv ve vergi borçları, Hgs ve Ogs borçları, Otopark borçları gibi tüm araç borç sorgularını ve nasıl yapıldığını sizlerle paylaşmaya çalıştık.



Plakadan araç borç sorgulamak için 2019 itibariyle 4 farklı seçenek vardır. Bunlar EGM, e-Devlet, GİB ve SMS seçenekleridir. Plakadan borç sorgulama daha çok araç alım satımlarında kullanılır. Bu sorgulamalar sayesinde olası usulsüzlükler ile daha kolay baş edilebilir.

2019 Araç Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?
Plakadan yapılan araç borç sorgulamalarında; HGS borçları, OGS borçları, otopark cezaları ve trafik cezaları gibi pek çok borç hakkında bilgi sahibi olunabilir.

HGS ve OGS borç sorgulama nasıl yapılır? Plakadan HGS ya da OGS borçlarını öğrenmek için e-Devlet kapısını ya da PTT’nin internet sitesini kullanabilirsiniz. Bakiyenizin yetersiz olması durumunda ya da köprü ve otoban gibi ücretli yollarda aldığınız cezaları, yapacağınız sorgulamalarla kısa sürede öğrenebilirsiniz.

Otopark cezası sorgulama nasıl yapılır? Park etmenin yasak olduğu yerlere park yaptığınız anda plakanıza yazılan borçları öğrenmek için e-Devlet kapısını ya da Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sitesini kullanabilirsiniz. Yanlış yere park ettiğiniz için aracınız çekildiyse, çekici ücretiyle birlikte otopark detaylarını da, yapacağınız sorgulamaların sonucunda öğrenebilirsiniz.

Trafik cezası sorgulama nasıl yapılır? Plakadan trafik cezası sorgulaması yapmak için e-Devlet, Gelir İdaresi Başkanlığı ya da EGM seçenekleri kullanılabilir.

Araç borç sorgulama emniyet
Plakadan araç borç sorgulama EGM ile yapmak için ilk olarak https://www.egm.gov.tr/sayfalar/trafik_sorgulari.aspx bağlantı adresine tıklanmalıdır. Gelen ekrandaki kutucuklara ad, soyad, kimlik numarası ve doğum tarihi gibi bilgiler girildikten sonra doğrulama yapılır. Ardından borç sorgulama için aracın plakası, tescil belgesinin numarası ve serisi girilierek sorgulama tamamlanır.

e-Devlet ile araç borç sorgulama
E-Devlet ile plakadan araç borç sorgulama yapabilmek için https://www.turkiye.gov.tr/ linkine tıklanır. “E-Hizmetler” ardından “Güvenlik” ve son olarak da “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” bölümlerine girilir. Sorgulama yapmak için kimlik doğrulaması yapılır. Doğrulama yapıldıktan sonra aracın plakası girilerek sorgulama tamamlanabilir. E-Devlet ile yapılan borç sorgulamalarında plakaya son bir yıl içinde yazılan tüm borçlar görüntülenebilir. Bu borçlara ait; mekan, zaman ve ceza bedeli gibi detaylar da sorgulama sayfasındaki “detay” butonuna tıklanılarak öğrenilebilir.

Plakaya bir yıl içinde hiçbir ceza kesilmemişse, “son bir yılda isminize kayıtlı bir ceza kaydı yoktur” şeklinde bir ibare çıkacaktır.

Plaka ile araç borç sorgulama yapmak isteyenler https://www.turkiye.gov.tr/ sitesine girdikten sonra arama kısmına borç sorgulama ile ilgili birkaç kelime yazarak da sorgulama ekranına direk ulaşabilirler.

Ülkemizde plakadan araç borç sorgulama işlemleri e-Devlet, EGM ve GİB dışında hiçbir siteden yapılmamaktadır. Borç sorgulama hizmetini verdiğini iddia eden ve sitesinde e-Devlet, EGM ya da GİB’in internet sitelerine yönlendirme yapmayan sitelere güvenilmemelidir. Bu tür sitelere hiçbir kişisel bilgi verilmemeli, yapılacak sorgulama sonuçlarına da itibar edilmemelidir.

Araç borcu sorgulama GİB
Araç borç sorgulama vergi dairesi ile de yapılabilir. GİB’in internet sitesi olan http://www.gib.gov.tr  adresine girilir. Ardından Hızlı Erişim bölümündeki İnternet Vergi Dairesi’ne tıklanır. Buradaki giriş seçeneklerinden biri ile sisteme giriş yaptıktan sonra Motorlu Taşıtlar kısmına gelinir. Gelen sorgulama ekranına kimlik numarası ile birlikte plaka bilgisi girilir.

Vergi dairesi araç borç sorgulama ekranına direk ulaşmak için https://intvd.gib.gov.tr/internetvd/template.jsp?page=IVD_MTV_SORGU linki kullanılabilir. Bu sayfada bulunan bilgiler eksiksiz olarak doldurulmalıdır.

Plaka: Hiçbir boşluk olmadan yazılmalıdır.
Özel plaka: Plaka bir kuruma ya da kişiye aitse, buna dair özel plaka seçeneği “evet” olarak işaretlenmelidir.
C. Kimlik Numarası veya Vergi Kimlik Numarası: Gerçek kişiler, nüfus cüzdanları üzerinde yazan T.C. kimlik numaralarını, tüzel kişilerle T.C. vatandaşı olmayan kişiler ise vergi kimlik numaralarını doğru bir şekilde girmelidirler.
Araç tescil tarihi: Sıfır araçların trafiğe ilk çıktıkları tarih tescil tarihidir. Ayrıca ikinci el araçlarda noterde gerçekleştirilen satış sözleşmesinde yazan satış tarihi de tescil tarihidir.
Araç borç sorgulama SMS
Araç borç sorgulama SMS ile yapmak için iki seçenek vardır. Bunlar;

Araca ait vergi borcunu öğrenmek için “BORC (boşluk) kimlik numarası (boşluk) anne kızlık soyadının ilk iki harfi” yazılarak 1189’a kısa mesaj gönderilir.
Plakaya yazılan trafik cezasını sorgulamak için “TPC (boşluk) plaka tescil tarihi (boşluk) kimlik numarası” yazılmalı ve 1189’a kısa mesaj olarak gönderilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder