2019 Kasko Poliçesi Sorgulama Nasıl Yapılır?(Güncellendi) - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ocak 31, 2019

2019 Kasko Poliçesi Sorgulama Nasıl Yapılır?(Güncellendi)

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

2019 Kasko Poliçesi Sorgulama Nasıl Yapılır?(Güncellendi)

2019 Kasko Poliçesi Sorgulama
Kaza, yanma, hırsızlık veya hırsızlığa teşebbüs gibi durumlarda meydana gelebilecek olası zararları karşılayan isteğe bağlı sigorta çeşidi kaskodur. Araca kasko yaptırılması halinde bu zararları kasko şirketi öder. Aracın kasko fiyatı veya kasko süresinin ne zaman dolacağı, kasko sorgulama ile öğrenilebilir. Kasko sorgulama nasıl yapılır diye merak edenler, e-Devlet şifrelerini kullanarak ya da Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne ait internet sitesine girerek araçlarının kaskoları hakkında bilgi sahibi olabilirler.



E-Devlet ile Kasko Sorgulama
E-Devlet şifreniz varsa kasko sorgulamanızı "E-Devlet Kasko Sorgulama" adresinden yapabilirsiniz. E-Devlet şifrenizi girdikten sonra açılan ekranın sol kısmından Hizmetler sekmesini açmalısınız. Ardından Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ni seçip, kasko poliçe sorgulama sayfasına gitmelisiniz. Açılan sayfada plaka bilgisini, aralarda boşluk bırakarak girdikten sonra istenilen sorgulama yapılabilir.

Şifresiz Kasko Sorgulama
Kasko sorgulamak istiyor fakat e-Devlet şifreniz yoksa, "Kasko Poliçe Sorgulama" adresine girerek şifresiz olarak aracınızın kasko bilgilerine ulaşabilirsiniz. Girdiğiniz sayfada “Plaka ve T.C. Kimlik No ile Sorgulama”, “Plaka ve Vergi Kimlik No ile Sorgulama” ve “Sigorta Bilgileri ile Sorgulama” şeklinde üç seçenek bulunur.

Plaka ve T.C. Kimlik No ile Sorgulama yapmak için; kimlik numaranızı ve aracınıza ait plakayı ilgili kutucuklara doğru olarak girmeniz gerekir. Ben robot değilim kutucuğunu işaretledikten sonra güvenlik amacıyla sorulan karakterleri yazınız. Ardından “ara” butonuna basarak kasko sorgulamanızı yapabilirsiniz.

Plaka ve Vergi Kimlik No ile Sorgulama yapmak için; vergi kimlik numaranızı ve aracınızın plakasını girdikten sonra aynı işlemleri yaparak kasko sorgulamanızı tamamlayabilirsiniz.

Sigorta Bilgileri ile Sorgulama yapmak için; öncelikle sigorta şirketinizi seçmelisiniz. Ardından acente numaranızı, poliçe numaranızı ve yenileme numaranızı girerek kasko sorgulayabilirsiniz.

Neden Kasko Sorgulama Yapılır?
Kasko sorgulama yaparak;

Aracınızın kasko poliçesinin hangi tarihte biteceğini,
Aracınızın poliçe numarasını,
Kaskoyu hangi firmaya yaptırdığınızı,
Şimdiye kadar hangi poliçeleri yaptırmış olduğunuzu,
Ne tür bir kasko yaptırdığınızı,
Tramer numaranızı,
Aracınızın markasını ve şasi numarası gibi bilgileri öğrenebilirsiniz.
Kasko Fiyat Sorgulama
Kasko fiyatlarını merak edenler, internette yer alan bazı sitelerden ya da uygulamalardan faydalanabilirler. Kasko fiyat almak isteyenler, araçlarının kasko değerini öğrenerek kendilerine en uygun sigorta firmasını öğrenebilirler.

Kasko değer sorgulama
Kasko değer sorgulamalarında içinde bulunulan yıla dikkat edilmelidir. Her yıl, kasko değer listeleri değişmektedir. 2018 yılı için araç kasko değer listesine " kasko değer listesi " linkinde yer alan excell tablosundan ulaşılabilir. Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği tarafından hazırlanan listede, araçların modellerine göre belirlenmiş ortalama kasko fiyatları yer almaktadır. Bu listedeki veriler her ay yenilenmektedir.

Kasko değer listesi nedir?
TSRSB (Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği) tarafından oluşturulan ve aydan aya güncellenen kasko değer listesi, araçların markalarına, modeline, yaşına ve kullanım şekline göre hazırlanır. Kasko değer listesindeki araçların yaşı 15 yaşından büyük değildir. Daha yaşlı araçların kasko fiyatları, sigorta firması ile sigortalı arasındaki mutabakat ile belirlenir. Kasko primi hesaplama konusunda sigorta firmaları müşterilerini bilgilendirirken, kasko değer listesindeki bilgilerden yararlanırlar.

Kasko Neleri Kapsar?
Yangın, kaza, çalınma, çalınma teşebbüsü ve enflasyon gibi güvencelerin yanı sıra belirlenen ek sözleşmede, aracınız terörist eylemlerde; sel, su baskını ve deprem gibi doğal afetlerde hasar görürse, bu zararlar kasko tarafından karşılanabilir.

Kasko Fiyatlarını Öğrenmenin Faydaları Nelerdir?
Poliçe yapmadan önce TSRSB’nin belirlediği kasko fiyatlarını öğrenerek, sigorta firmalarının sunduğu primler daha iyi karşılaştırılabilir. Motorlu taşıtlar vergi ödemelerinde kasko bedellerine de bakılır. Kasko fiyatı, MTV bedelinden yüzde 5 fazla ise vergi oranı düşürülür.

Kasko Sigortası Ne Kadar Süre Geçerlidir?
Poliçe yapıldıktan ve ilk ödeme alındıktan sonra kasko sigortası aktif hale gelir. Kasko sigortasının geçerlilik süresi 1 yıldır ve poliçenin süresi dolduktan sonra eğer isteniyorsa belirlenen ücret yatırıldıktan sonra yenilenmesi gereklidir. Aynı sigorta şirketi ile çalışılabileceği gibi poliçe süresi dolduktan sonra farklı bir sigorta şirketinden de kasko hizmeti alınabilir.

Araç Tipi Kasko Fiyatlarını Etkiler Mi?
Araçların kullanım amaçları kasko fiyatlarını etkiler. Ticari araçlar, tarım araçları ya da resmi araçların kasko fiyatları farklıdır. Bireysel ruhsat ile ticari ruhsat arasında kasko bedelleri bakımından farklılıklar olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder