ISI VE SICAKLIK 5. Sınıf Fen Bilimleri Konu Anlatımı - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ekim 29, 2018

ISI VE SICAKLIK 5. Sınıf Fen Bilimleri Konu Anlatımı

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

 ISI VE SICAKLIK 5. Sınıf Fen Bilimleri Konu Anlatımı

İçinde su bulunan beheri ısıttığımız zaman termometrede okunan sıcaklık değeri artmış olur. Isı ve sıcaklık birbirinden farklı kavramlardır.



Maddeler taneciklerden oluşur. Bu taneciklerin de titreşim hareketi yani kinetik enerjileri vardır.

Isı bu taneciklerin toplam kinetik enerjisiyken, sıcaklık taneciklerin ortalama kinetik enerjisidir.

 ISI VE SICAKLIK 5. Sınıf Fen Bilimleri Konu Anlatımı
 ISI VE SICAKLIK 5. Sınıf Fen Bilimleri Konu Anlatımı

Isı ve sıcaklık arasındaki farklar aşağıda verilen tablodaki gibidir:

Isı ve Sıcaklık

Günlük hayatta ısı ve sıcaklık kavramlarını bazen birbirlerinin yerine kullanıyoruz. Mesela “Bugün havanın ısısı 27°C’dir” dediğimizde yanlış bir ifade kullanmış oluruz. Isının birimi santigrat derece olamaz. Derece sıcaklığın birimidir. Buna göre “Bugün havanın sıcaklığı 27°C’dir” dememiz gerekir.

ISI ALIŞVERİŞİ
Bulaşıkları yıkarken hazırladığımız sıcak suya elimiz yanmasın diye soğuk su ekleyerek ılıklaştırmaya çalışırız. Ilık suyu elde etmemiz sıcak ve soğuk su arasında ısı alışverişinin gerçekleşmesindendir.

Isı alışverişi farklı sıcaklıktaki maddelerin birbirine temas etmesi sonucunda sıcak maddeden soğuk maddeye doğru ısı akışının olmasıdır. Isı alışverişi maddelerin sıcakları eşit oluncaya kadar devam eder. Isı alışverişi tamamlandığında maddelerin son sıcaklığı “denge sıcaklığı” olarak ifade edilir.

DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR
Isı alışverişi sıcaktan soğuğa doğrudur.
Isı alışverişi farklı sıcaklıktaki maddeler arasında gerçekleşir. Yani aynı sıcaklıktaki maddeler arasında ısı alışverişi olamaz.
Denge sıcaklığı ısı alışverişi olan maddelerin sıcaklıkları arasında bir değer olur. Yani maddelerin sıcaklıkları 10°C ve 30°C ise denge sıcaklığı bu iki değer arasında olur. Unutmamalıyız ki denge sıcaklığı 10 °C ve 30 °C olamaz.
ÖRNEKLER


Isı akışı A maddesinden B maddesine doğru olur. Denge sıcaklığı 50 °C ve 20 °C arasında olur.



Isı alışverişi M maddesinden N maddesine doğru olur. Denge sıcaklığı 60 °C ve 30°C arasında olur.



Yukarıdaki maddelerin sıcaklıkları eşit olduğu için ısı alışverişi gerçekleşmez. Isı alışverişi sıcaklıkları farklı olan maddeler arasında gerçekleşir.



Böylelikle Isı ve Sıcaklık konusunu tamamladık. Umuyoruz ki bu konuyu yararlı bulmuşsunuzdur. Güncel konular için facebook , google+ ve twitter üzerinden bizi takip edebilirsiniz.
Bizlere destek olmak için sayfanın en altına yorum yapabilir veya sosyal medyadan çalışmalarımızı paylaşabilirsiniz. Geri bildirimleriniz bizim için önemli. Tekrar görüşmek üzere

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder